Çizgilik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Üçgen bir mimar cetveli.

Çizgilik (çizgeç,[1] ölçüsüz cetvel,[2] veya cetvel tahtası[3] olarak da bilinir) düz bir çizgi elde etmek için veya çizgilerin doğruluğunu kontrol etmek için kullanılan, düz kenarlı bir araçtır. Eğer kenarında eşit aralıklı işaretler bulunursa cetvel olarak adlandırılır.

Pergel ve çizgilik çizimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Düzlemsel geometride ideal bir çizgilik, Pergel ve çizgilik çizimlerinde kullanılır. Örneğin,

  • Verilen iki nokta için, bunları birleştiren bir doğrunun çizimi.
  • Bir nokta ve çember için, o noktadan geçen iki teğetin çizimi.
  • Verilen iki çember için ortak teğetlerinin çizimi.

Pergel ve çizgilik çizimlerini sadece pergel kullanarak yapmak mümkündür. Yani, cizgilik kullanmadan, iki doğrunun kesişim yeri bulunabilir, bu doğruların her biri üzerindeki ikişer nokta kullanılarak. Keza, çemberlerin teğet noktaları çizgilik olmadan bulunabilir. Tüm çizimleri sadece bir çizgilik kullanarak yapmak mümkün değildir. Ama, bir çember ve merkezi verilirse, onun yardımıyla sadece çizgilik kullanılarak bu tür çizimler yapılabilir.

İnşaat işlerinde[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüzeylerin düzlüğünü kontrol etmek için kullanılan mastar, düz çizgi çizmek için de kullanılır.

Gerçek düzlüğü kontrol etmek için bazen lazer mastar optik bir çizgilik olarak da kullanılabilir: bu araç, bir raf veya kalas gibi düz bir yüzey üzerinde ışıktan bir düz çizgi meydana getirir.

Düz çizgi elde etmek için kullanılan bir diğer yöntem, tebeşirli iptir. Üzeri tebeşirlenmiş bir ip, bir zemin üzerindeki iki nokta arasında gerilir, ortasında çekilip bırakınca zemine çarparak tebeşirli bir iz bırakır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Wayne R. Moore, Foundations of Mechanical Accuracy, Moore Special Tool Company, Bridgeport, CT (1970)
  1. ^ Erduran A. ve Yeşildere S. (2010). "Geometrik Yapıların İnşasında Pergel ve Çizgecin Kullanımı" (PDF). İlköğretim Online. Cilt 9. ss. 331=345. 19 Kasım 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2011. 
  2. ^ A. Kadir Tuan. "Matematik Çalışmaları". Erişim tarihi: 14 Aralık 2011. [ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "Matematik ve Matematikçiler: Tarihi Tasvirler" (PDF). 30 Aralık 2006 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]