Çin kazı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çin kazı
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Anseriformes (Kazsılar)
Familya: Anatidae (Ördekgiller)
Alt familya: Anserinae
Oymak: Anserini
Cins: Anser
Tür: A. cygnoides
Anser cygnoides
Linnaeus, 1758

Kuzey alanları üreme bölgeleri, güney alanları kışlak
Sinonimler

Anas cygnoid Linnaeus, 1758
Anas cygnoides Linnaeus, 1758 (düzeltme
Cycnopsis cygnoides (yazım hatası)
Cygnopsis cygnoides (Linnaeus, 1758)

Anser cygnoides

Çin kazı[1] (Anser cygnoides), ördekgiller familyasından Moğolistan’ın ortasında, Çin’in en kuzeyinde ve Rusya’nın güneydoğusunda üreyen ve kışları Orta ve Doğu Çin’de geçiren göçmen kaz türü.[2] Bazen Japonya ve Kore’de, nadiren de Kazakistan, Laos, Sibirya’nın ortası, Tayvan, Tayland ve Özbekistan’da da görülür.[3] Bu kaz türü evcilleştirilmiştir. Doğal yaşam bölgeleri dışında da bu nedenle bulunmaktadır.

Fiziksel özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kendi cinsi içinde iri ve uzun boyunlu bir kaz olan Çin kazı 81–94 cm boyu ile Anser cinsinin en büyük kazıdır. Ortalama ağırlığı 2,8-3,5 kg.’dır. Erkek ile dişi birbirine benzer ama erkek biraz daha iridir. Erişkin Çin kazının kanat açıklığı 160–185 cm’dir.

Üst tüyleri grimsi kahverengi renktedir. Büyük tüylerin kenarları daha açık renklidir. Ensesinin arkası ve tepesi, gözlerin hemen altına kadar kestane renklidir. Gaganın tabanında ince beyaz bir çizgi vardır. Uçuş tüyleri ve kanatların altı siyahtır. Kuyruk kısmı beyaz renklidir. Karın ve yanlarda bulunan koyu çizgiler dışında alt bölge soluk ten rengidir. Kendi cinsi içinde bir tek bu türün gagası tamamen siyahtır. Bacaklar ve ayaklar ise turuncu renklidir. İrisler kestane rengindedir. Genç kazların rengi erişkinlerden daha soluktur, gagalarının dibinde beyaz çizgi yoktur ve alt kısımlarında koyu çizgiler bulunmaz.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Büyük Larousse cilt 2, Gelişim Yayınları
  2. ^ "Anser cygnoides". IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. BirdLife International 2009. Erişim tarihi: 10 Aralık 2011. 
  3. ^ Madge, Steve (1987). Wildfowl : an identification guide to the ducks, geese and swans of the world. Londra: Christopher Helm. ISBN 0-7470-2201-1. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Vikitür'de konuyla ilgili taksonomik bilgiler bulunur: