Çin'deki şehirler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki şehirler listesi sayfasından yönlendirildi)
Şuraya atla: kullan, ara

Bu liste, doğrudan yönetilen şehirler ile özel idarî bölgelerin yanı sıra Çin 2010 nüfus sayımına göre 2 milyondan fazla nüfusa sahip diğer şehirleri de içermektedir. Bu liste, Çin hükümetinin toprak talebinde bulunduğu fakat fiilen yönetmediği Tayvan'daki şehirleri içermemektedir.

Şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğrudan yönetilen şehirler[değiştir | kaynağı değiştir]

# Şehir Basitleştirilmiş Çince, pinyin
(Geleneksel Çince)
Nüfus
1 Şanghay 上海 Bu ses hakkında Shànghǎi  20.217.748
2 Pekin 北京 Bu ses hakkında Běijīng  16.446.857
3 Çongçing 重庆 Chóngqìng
(重慶)
11.375.808
4 Tientsin 天津 Bu ses hakkında Tiānjīn  9.562.255

Özel idari bölgeler[değiştir | kaynağı değiştir]

# Şehir Basitleştirilmiş Çince, pinyin
(Geleneksel Çince)
Yerel resmi dil
Nüfus
1 Hong Kong 香港 Xiānggǎng
İngilizce: Hong Kong
Kantonca (Jyutping): Bu ses hakkında Hoeng1gong2 
3.379.295
2 Makao 澳门 Àomén
(澳門)
Kantonca (Jyutping): Ou3mun2
Portekizce: Macau
650.900

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

# Şehir Basitleştirilmiş Çince, pinyin
(Geleneksel Çince)
Yerel resmi dil
Nüfus İdari bölüm
4 Shenzhen 深圳 Shēnzhèn 10.358.381 Guangdong
5 Guanco 广州 Bu ses hakkında Guǎngzhōu 
(廣州)
9.702.144 Guangdong
7 Vuhan 武汉 Bu ses hakkında Wǔhàn 
(武漢)
7.541.527 Hubei
8 Dongguan 东莞 Dōngguǎn
(東莞)
7.271.322 Guangdong
9 Foshan 佛山 Fóshān 6.771.895 Guangdong
10 Çengdu 成都 Bu ses hakkında Chéngdū  6.316.922 Siçuan
11 Nankin 南京 Nánjīng 6.238.186 Jiangsu
12 Shenyang 沈阳 Shěnyáng
(瀋陽)
5.718.232 Liaoning
13 Xi'an 西安 Bu ses hakkında Xī'ān  5.206.253 Şensi
14 Hangzhou 杭州 Bu ses hakkında Hángzhōu  5.162.093 Zhejiang
15 Harbin 哈尔滨 Bu ses hakkında Hā'ěrbīn 
(哈爾濱)
4.933.054 Heilongjiang
16 Suzhou 苏州 Sūzhōu
(蘇州)
4.083.923 Jiangsu
17 Qingdao 青岛 Bu ses hakkında Qīngdǎo 
(青島)
3,990,942 Şantung
18 Dalian 大连 Dàlián
(大連)
3.902.467 Liaoning
19 Çengçou 郑州 Zhèngzhōu
(鄭州)
3.677.032 Henan
20 Shantou 汕头 Shàntóu
(汕頭)
3.644.017 Guangdong
21 Jinan 济南 Jǐnán 3.527.566 Şantung
22 Çangçun 长春 Chángchūn
(長春)
3.411.209 Jilin
23 Kunming 昆明 Kūnmíng 3.392.409 Yünnan
25 Çangşa 长沙 Chángshā
(長沙)
3.193.354 Hunan
26 Taiyuan 太原 Tàiyuán 3.154.157 Şansi
27 Xiamen 厦门 Xiàmén
(廈門)
3.119.110 Fujian
28 Hefei 合肥 Héféi 3.098.727 Anhui
29 Urumçi 乌鲁木齐 Wūlǔmùqí
(烏魯木齊)
Uygurca: ئۈرۈمچی, Ürümchi
2,853,398 Sincan
30 Fuzhou 福州 Bu ses hakkında Fúzhōu  2.824.414 Fujian
31 Shijiazhuang 石家庄 Shíjiāzhuāng
(石家莊)
2.770.344 Hebei
32 Wuxi 无锡 Wúxī
(無錫)
2.757.736 Jiangsu
33 Zhongshan 中山 Zhōngshān 2.740.994 Guangdong
34 Wenzhou 温州 Wēnzhōu
(溫州)
2.686.825 Zhejiang
35 Nanning 南宁 Nánníng
(南寧)
Zhuangca: Namzningz
2.660.833 Guangksi
36 Ningbo 宁波 Bu ses hakkında Níngbō 
(寧波)
2.583.073 Zhejiang
37 Guiyang 贵阳 Guìyáng
(貴陽)
2.520.061 Guizhou
38 Lanzhou 兰州 Lánzhōu
(蘭州)
2.438.595 Kansu
39 Zibo 淄博 Zībó 2.261.717 Şantung
40 Changzhou 常州 Chángzhōu 2.257.376 Jiangsu
41 Tangshan 唐山 Tángshān 2.237.317 Hebei
42 Nanchang 南昌 Nánchāng 2.223.661 Jiangxi
43 Xuzhou 徐州 Xúzhōu 2.214.795 Jiangsu

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Çin'deki şehirler listesi ile ilgili çoklu ortam kategorisi bulunur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]