Çin-Slovenya ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çin-Slovenya ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde China ve Slovenia

Çin

Slovenya

Çin-Slovenya ilişkileri, Çin ile Slovenya arasında farklı alanlarda sürdürülen ikili ilişkileri içerir. Çin'in Ljubljana'da bir büyükelçiliği, Slovenya'nın ise Pekin'de bir büyükelçiliği ve Şanghay'da bir konsolosluğu[1] var.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ferdinand Augustin Hallerstein [en]'in yaptığı halkalı küre (Çince: 玑衡抚辰仪; pinyin: Jī héng fǔ chén yí) günümüzde Pekin Eski Gözlemevi [en]'nde sergilenmektedir.

Çing Hanedanı Qianlong döneminde Slovenya uyruklu Cizvit misyoner Ferdinand Augustin Hallerstein [en] Çin'e geldi; İmparator Qianlong'un takdirini kazandıktan sonra Çing Sarayı'nda çalışmaya başladı. Gökbilim amaçları kullanılması için bir halkalı küre [en] imal etti[a] ve Avrupalılara Çin kültürü ve Çin coğrafyasını tanıttı. Hallerstein hakkında yazan bazı yazarlar onu "Slovenya'nın Marco Polo'su" olarak tanımlamıştır.[2] İmparator Qianlong birçok kez Hallerstein'den Çing topraklarını gösteren bir küre yapmasını talep etmiştir, ancak Hallerstein öldükten sonra Çing Sarayı bu tür aletlerin tekrar yapılmasında zorlandı. Çing Hanedanı döneminde Isaac Newton'un buluşları hakkında yazan bazı tarihçiler, bu buluşların Hallerstein'in emeklerinin bir sonucu olarak ortaya çıktığını savundular.[3]

1945'te Slovenya, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin bir parçası oldu.[4] Haziran 1991'de Slovenya bağımsızlığını ilân etti,[4] ve Almanya, Slovenya'nın Yugoslavya'dan bağımsızlığını destekleyip diğer Avrupa Topluluğu üyelerine Slovenya'yı bu konuda destekleme çağrılarında bulundu,[5] ancak Çin'in bu dönemde Yugoslavya ile iyi ilişkileri vardı,[6] dolayısıyla Slovenya'nın bağımsızlığına açık destek göstermedi. Temmuz 1991'de Yugoslavya, Slovenya'dan tüm askerlerini ve diğer kuruluşlarını geri çekmesiyle Slovenya'nın bağımsızlığını zımnî olarak kabul etmişti.[7] Ertesi yıl, Çin, Slovenya'nın bağımsızlığını en sonunda tanıdı ve Slovenya ile diplomatik ilişkiler kurdu.[8]

İnsan hakları[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Ekim 2020 tarihinde Slovenya, Birleşmiş Milletler'de, Çin Hükûmeti'nin Uygurlar ve diğer Türk Müslüman azınlıklara yönelik sistematik zulümlerini[b] ve Hong Kong'da siyasî özgürlüklere uyguladığı kısıtlamaları[c] kınayan ortak bir bildiriyi imzalayan 39 ülkeden biri oldu.[9][10]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnot[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bu kürenin Çincedeki ismi "玑衡抚辰仪" Jī héng fǔ chén yí.
  2. ^ Bakınız: Uygur Sorunu; Sincan yeniden eğitim kampları; Uygur Soykırımı
  3. ^ Bakınız: Hong Kong ulusal güvenlik kanunu [en]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Konzulat Republike Slovenije v Šanghaju" (Slovence). Slovenya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı. 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  2. ^ Lì Zhènyǔ (厉振羽) (editör) (13 Mayıs 2008). "讲述斯洛文尼亚马可·波罗的经历" [Slovenya'nın Marco Polo'sunun deneyimleri] (Çince). Dongfang Zaobao [en] (东方早报). 6 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2015. 
  3. ^ Yú Sānlè (余三乐) (2001). 早期西方传敎士与北京 [İlk Batı Misyonerleri ve Pekin] (Çince). Beijing Chubanshe (北京出版社). s. 245. 
  4. ^ a b "斯洛文尼亚国家概况" [Slovenya ülke profili]. Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı (Çince). 20 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2015. 
  5. ^ 世界知識 (Çince). 世界知識出版社. 1992. s. 7. 10 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2015. 
  6. ^ Yuán Bǐngzhōng (袁柄忠). 我在白宮當記者 (Çince). Chongqing Chubanshe (重慶出版社). 10 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2015. 
  7. ^ Yè Wèipíng (叶卫平) (1997). 独联体经济圈与中国企业 [BDT Ekonomik Çevresi ve Çin İşletmeleri] (Çince). Zhongguo Jingji Chubanshe (中国经济出版社). 
  8. ^ "中国同斯洛文尼亚的双边关系" [Çin ile Slovenya arasındaki ikili ilişkiler]. Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı (Çince). 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2015. 
  9. ^ AFP JiJi. "Japan among 39 nations calling on China to respect Uighur human rights". the Japan Times. 6 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2020. 
  10. ^ Basu, Zachary (8 Ekim 2020). "Mapped: More countries sign UN statement condemning China's mass detentions in Xinjiang". Axios. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]