Çin-Filipinler ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çin-Filipinler ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Çin ve Filipinler

Çin

Filipinler

Çin-Filipinler ilişkileri bünyesinde hem çeşitli işbirlikleri hem de karşılıklı şüphe söz konusudur. 2016 yılında Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte, Filipinler'i uzun zamandan beri müttefiği olan ABD'den uzaklaştırıp Çin ile daha yakın ilişkiler geliştirmeye niyetli olduğunu ifade etti. Çin ise hem Filipinler hem de bölgenin geneli üzerindeki kendi etkisini arttırmayı ve ABD'nin bu bölgedeki etkisine meydan okumayı amaçlamaktadır. Duterte'nin bu tutumuna rağmen, hem Filipinler halkının geneli hem de Filipinler Silahlı Kuvvetleri [en] gibi kuruluşlar ABD'ye daha olumlu bakarken Çin'e yönelik derin şüpheler duymaya devam etmektedir. Özellikle Güney Çin Denizi toprak anlaşmazlıkları, Çin-Filipinler ilişkileri kapsamındaki başlıca sorunlardan birini teşkil etmektedir.[1] Pew Research Center'ın 2014 yılında yaptığı bir ankete göre, Filipinlilerin %93'ü, Çin ile komşu ülkeler arasındaki toprak anlaşmazlıklarının askerî bir çatışmaya yol verebileceğinden endişeli.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Relations of China and the Philippines ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Philippines' Duterte in China announces split with US" (İngilizce). Al Jazeera. 21 Ekim 2016. 8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2022. 
  2. ^ "Chapter 4: How Asians View Each Other". Pew Research Center. 14 Temmuz 2014. 15 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2015.