Çin Tacikleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Çin'deki Tacikler sayfasından yönlendirildi)
"Çin Tacikleri" kapsamına giren gruplar, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki farklı azınlık gruplarından birini teşkil ederler. Bu, CIA'nin 1967 yılında Çin hakkında hazırladığı etnikdilsel haritada Sincan'ı gösteren kısımdır (İngilizceSinkiang Uighur Autonomous Region). Sincan'ın güneybatısındaki kahverengi bölge, "Tacikçe"nin (İngilizceTadzhik) konuşulduğu alandır. Lâkin Çin Tacikleri Tacikçe değil, Pamir dillerini (Sarıkolca ve Vahanca) konuşurlar.

Çin Tacikleri, ağırlıklı olarak Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, bilhassa Taşkurgan Tacik Özerk İlçesi'nde yaşayan bir etnik grup. Çin Tacikleri, Çin Halk Cumhuriyeti devletinin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Bu gruba atfen "Tacik" teriminin (Sarıkolca: [tudʒik]; Çince: 塔吉克族; pinyin: Tǎjíkè Zú; "Tacik ırkı/milleti") kullanılmasına rağmen, bu gruba ait insanlar günümüz Tacikistan ülkesinde yaşayan ve Batı İran dil grubuna ait Tacik dilini konuşan Tacikler ile aynı değiller; Çin'deki bu "Tacikler" aslında Doğu İran dil grubuna ait Pamir dillerini konuşan Pamir etnik grubunun alt gruplarına ait insanlardır; çoğunluğu Sarıkol dilini konuşan Sarıkollar, azınlığı ise Vahan dilini konuşan Vahanlılardan oluşur. Çin Tacikleri tarafından konuşulan dillerin resmî yazı sistemleri yoktur.[1]

2010 Yılı Çin Ulusal Nüfus Sayımı'na göre tüm Çin çapında bu etnik gruba ait 51.069 kişi var; bunların 47.261'i Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşar.[2]

Görseller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ek materyaller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rubin, Barry (2000). Guide to Islamist Movements. M.E. Sharpe. s. 71. ISBN 0-7656-1747-1. Erişim tarihi: 11 Ocak 2011. 
  2. ^ "中华人民共和国国家统计局 >> 第六次人口普查数据". stats.gov.cn. 27 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2020.