İçeriğe atla

Çevresel muhasebe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fabrika dumanlarından oluşan hava kirliliğine örnek görsel.

Çevresel muhasebe bir muhasebe alt kümesidir, hedefi ekonomik ve çevresel bilgiyi birleştirmektir. Çevresel muhasebe Entegre Çevresel ve Ekonomik Muhasebe Sistemi ile Ulusal ekonomi seviyesinde veya kurumsal düzeyde yürütülebilir.

Çevresel muhasebe, kaynak kullanımını tanımlayan, bir şirketin çevre üzerindeki ya da ulusal ekonomik etkisinin maliyetlerini ölçen ve ileten bir alandır. Maliyetler arasında kirlenmiş sahaları temizleme veya ıslah maliyetleri, çevresel para cezaları, cezalar ve vergiler, kirlilik önleme teknolojilerinin satın alınması ve atık yönetimi maliyetleri bulunur.

Bir çevresel muhasebe sistemi, çevresel amaçlarla farklılaştırılmış geleneksel muhasebe ve ekolojik muhasebeden oluşur. Çevresel açıdan farklılaşmış muhasebe, doğal çevrenin bir şirket üzerindeki parasal açıdan etkilerini ölçer. Ekolojik muhasebe, bir şirketin çevre üzerindeki etkisini (ancak fiziksel ölçümler ile) ölçer.

Kullanım nedenleri

[değiştir | kaynağı değiştir]

Çevresel muhasebenin işletmeye getirdiği çeşitli avantajlar vardır; özellikle, çevresel ıslah ve uzun vadeli çevresel sonuçlar ve dışsallıklar dahil olmak üzere tüm maliyetler ölçülebilir ve ele alınabilir.

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 28 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 
  3. ^ Environmental Protection Agency (1995). "An introduction to environmental accounting as a business management tool: Key concepts and terms". Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı .
  4. ^ Jasch, C. (2006). "How to perform an environmental management cost assessment in one day". Temiz Üretim Dergisi . 14 (14): 1194-1213. doi : 10.1016 / j.jclepro.2005.08.005 .
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 28 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 25 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2019. 

Konuyla ilgili yayınlar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]