Çatlak Yönetmen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çatlak Yönetmen
Bowfinger
"Çatlak Yönetmen" (Bowfinger) filminin özgün sinema afişi
YönetmenFrank Oz
YapımcıBrian Grazer
SenaristSteve Martin
OyuncularSteve Martin
Eddie Murphy
Heather Graham
Christine Baranski
Terence Stamp
MüzikDavid Newman
Görüntü yönetmeniUeli Steiger
KurguRichard Pearson
StüdyoUniversal Pictures
Imagine Entertainment
DağıtıcıUniversal Pictures
CinsiSinema filmi
TürüKomedi, parodi
RenkRenkli
Yapım yılı1999
Çıkış tarih(ler)i13 Ağustos 1999, Locarno Film Festivali (İsviçre)
8 Ekim 1999, Türkiye
Süre97 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Bütçe55.000.000 $
Hasılat66.365.290 $ (ABD ilk 5 ay)
Diğer adlarıÇatlak Yönetmen (Türkiye)
Bowfinger's Big Thing (ABD)
Bowfinger, roi d'Hollywood (Fransa)
Bowfinger: El pícaro (İspanya)
Bowfingers große Nummer (Almanya)

Çatlak Yönetmen,[1] 1999 ABD yapımı güldürü filmidir. Özgün adı Bowfinger olan film 8 Ekim 1999 tarihinde Türkiye'de de gösterilmiştir.

İngiliz asıllı Amerikalı çok yönlü sanatçı (yönetmenliğinin yanı sıra hem bir aktör hem de bir kuklacıdır) Frank Oz'un yönettiği filmin senaryosunu aynı zamanda filmin başrol oyuncusu olan komedyen Steve Martin yazmıştır. Diğer önemli rollerde ise Eddie Murphy, Heather Graham, Christine Baranski, Terence Stamp, Robert Downey Jr. ve Barry Newman oynamışlardır. Eddie Murphy filmde iki değişik karakteri birden canlandırmaktadır. Film eleştirmeni Roger Ebert'e göre Eddie Murphy'nin bu filmde canlandırdığı 'Jiff' ve 'Kit' karakterleri, onun meslek hayatının en komik birinci ve üçüncü performansları olmuştur (ona göre ikincisi The Nutty Professor'daki (Çatlak Profesör) oyunculuğudur)[2]

Hollywood'un film yapımcılarını ve ünlülerini tiye alan bu kült parodi filminin, Scientoloji din akımıyla ve günümüzde birçok ünlü Hollywood yıldızının da üyesi olduğu Scientoloji Kilisesi'yle de dalga geçtiği ileri sürülmüştür. (Filmde Terence Stamp'in başında bulunduğu MindHead adlı kuruluşun yapısı ve çalışma yöntemleri söz konusu tarikatınkine çok benzemektedir). Bu iddia Steve Martin tarafından yalanlanmıştır.[3]

Filmde beş parasız bir film yapımcısının (Steve Martin) etrafına topladığı hevesli bir grup sinemacıyla birlikte son derece ucuza bir film yapma girişimi anlatılmaktadır. Film neredeyse bedavaya mal olacaktır çünkü filmin baş oyuncusu ünlü aktörün (Eddie Murphy) filmde oynadığından haberi bile yoktur.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film Hollywood'da çıkış yapmalarını sağlayacak bir filmi hayata geçirme hevesinde olan bir grup tanınmamış sinema emekçisinin öyküsünü anlatır. Grubun başında önemsiz bir yapımcı olan Bobby Bowfinger (Steve Martin) vardır. Yıllardır bu camiada çalışıp didinmiş olmasına rağmen sinemada önemli bir başarısı olmamıştır. Dahası ömrü boyunca kumbarasında biriktirmiş olduğu 2.184 dolardan başka parası da yoktur. Elinde sadece bir muhasebecinin (Adam Alexi-Malle) yazdığı senaryo, stüdyolarla bağlantısı olan bir kameraman (Jamie Kennedy), taşradan 'artist' olmak için gelmiş cilveli bir kız (Heather Graham) ve birkaç da önemsiz heveskâr oyuncu (Christine Baranski ve Kohl Sudduth) vardır.

Ancak bu bağımsız filmin satabilmesi için tanınmış bir stüdyonun şemsiyesi altında dağıtımının yapılması gerekmektedir. Bu stüdyolardan birinin yöneticisi olan Jerry Renfro (Robert Downey Jr.) işi yokuşa sürerek, son yılların gözde aksiyon oyuncusu Kit Ramsey'nin (Eddie Murphy) filmin başrolünü oynaması şartıyla filmin dağıtımını üstlenecekleri sözünü verir. Burnu havalarda şımarık bir aktör olan Kit ise doğal olarak para kazanamayacağı bu önemsiz filmde oynamayı reddeder. Geriye tek seçenekleri kalmıştır. Kit'in sahnelerini ondan habersiz olarak gizli kamerayla çekecekler ve montajla filme ekleyeceklerdir. Böylelikle Kit'e para ödemeyecekleri için film de çok ucuza mal olacaktır. Durumdan haberleri olmayan ve Kit'le tanışmak için sabırsızlanan ekibin bazı elemanlarına da Kit Ramsey'nin bir metot oyuncusu olduğu ve rolüne yoğunlaşabilmesi için ekiple muhatap olmak istemediği söylenir. Çekimler için gerekli olan ekipmanı kameraman Dave çalıştığı stüdyodan günübirliğine 'ödünç'(!) alır ve çekimler başlar.

Uzaylılarla ilgili olan bu filmin gizli çekimleri sırasında durumdan habersiz olan Kit, sahiden uzaylılar tarafından rahatsız edildiği kuşkusuna kapılır ve üyesi olduğu MindHead teşkilatına başvurarak psikolojik yardım almaya başlar ve teşkilatın tesislerinde inzivaya çekilir. Onun ortadan kaybolması çekimleri aksatır. Bu arada ona tıpatıp benzeyen ama oyunculuk yeteneği olmayan Jefferson 'Jiff' Ramsey adında acemi bir genç (onu da Eddie Murphy oynuyor) ekibe alınır. Çekimler ilerledikçe Jiff'in Kit'in aptal kardeşi olduğu ortaya çıkar. Sonunda çekimler Kit'in gizli çekimlerine de devam edilerek tamamlanır ve her şey tatlıya bağlanır.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Daisy (Heather Graham) ve Jefferson 'Jiff' Ramsey (Eddie Murphy)
Oyuncu Rol
Steve Martin Bobby Bowfinger
Eddie Murphy Kit Ramsey / Jefferson 'Jiff' Ramsey
Heather Graham Daisy
Christine Baranski Carol
Jamie Kennedy Dave
Adam Alexi-Malle Afrim
Kohl Sudduth Slater
Barry Newman Hal, Kit'in menajeri
Terence Stamp Terry Stricter
Robert Downey Jr. Jerry Renfro

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bowfinger (1999)/releaseinfo" (İngilizce). IMDb. 31 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2009. 
  2. ^ "Bowfinger" (İngilizce). rogerebert.suntimes.com. 12 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2009. 
  3. ^ "Bowfinger / Themes" (İngilizce). en.wikipedia.org. 23 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]