Çatalağzı Termik Santrali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Çatalağzı Termik Santralı sayfasından yönlendirildi)
ÇATES
Genel bilgiler
Santralin tipi: Rankine Birleşik Krallık
Santralin sahibi: EÜAŞ Türkiye
İnşaata başlanması: 1979
Deneme üretimi: 1989
Açılışı: 1989
Ana yakıt tedarikçisi: Türkiye Taşkömürü Kurumu Türkiye
Elektrik müşterisi: TEİAŞ Türkiye
Personel sayısı: 820 (memur, işçi ve dış hizmet alımı toplamı)
Teknik özellikleri
Ana yakıt: Taş kömürü şlamı
Teorik verim: %34
Ana makina: Mitsubishi Reaksiyon Türbini Japonya
Ana makina gücü: 2 x 157 MW
Kazan

(yük. sıcaklık kaynağı):

KUTLUTAŞ Türkiye

EVT Almanya Transelektro Macaristan

Soğutma sistemi (düşük sıcaklık kaynağı): Deniz suyu, (Karadeniz)
İkincil yakıtlar: Fuel-oil, motorin, LPG
Ana kontrol sistemi: 1984 Siemens Almanya

Rev.2007 Skoda Çekya

Jeneratör: Mitsubishi Elecrtic Japonya
Kondenser: Mitsubishi Heavy Industry Japonya
Değirmenler: EVT Almanya
Şalt-manevra: Siemens Almanya, ELİN Avusturya, KWU Almanya, ESAŞ Türkiye
Çatalağzı Termik Santrali

Resmi adı : Çatalağzı B Termik Santral İşletmesi
Kısa adı : ÇATES[1][2]

Türkiye'de Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş ilk termik santraldir. Santralin bugünkü sahibi Elektrik Üretim A.Ş.'dir (EÜAŞ). Zonguldak iline 17 km mesafedeki Çatalağzı Beldesinde kurulmuştur. Santralin son sahibi EÜAŞ ise, T.C. Enerji Bakanlığına bağlı bir kamu iktisadi teşekkülüdür.

Çatalağzı Beldesi ve çevresinde bu güne kadar birçok Termik Santral Projesi geliştirilmiştir. Bunlarden sadece ÇATES A ve ÇATES B projeleri hayata geçirilebilmiştir. Fakat son yıllarda artan özel sektör enerji girişimleriyle yeni bir Termik Santral tesisi inşaatına daha başlanmıştır. Yakın gelecekte yüksek güçlü birkaç ünitenin daha kurulması beklenmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

  • A Santrali : Müteahhit English Electric tarafından Etibank için inşa edilmiştir. 1946 yılında inşaatına başlanmış 1948 de devreye alınmış ve 1991 yılında kapatılmıştır.
  • B Santrali : Bu gün devrede olan santral B santralidir. İki ünitesi bulunmaktadır. 70'li yıllarda yatırım programına alınmış, 80'lerde inşaatına başlanmıştır. 1989 da 1.ünitesi 1991'de 2.ünitesi devreye alınmıştır.
  • Santralin eski sahipleri : Aslında santralin el değiştirmesi tamamen bürokratik bir konudur. Bazı devlet kurumlarının kapanması, bölünmesi, iş değiştirmesi gibi sebeplere dayanmaktadır. Fakat sonuç olarak santral kurulduğundan bu yana devletin idaresinde kalmıştır. 1946 ETİBANK, 1970 TEK, 1993 TEAŞ, 2001 EÜAŞ
  • Özelleştirme : Santral 90'lı yılların çoğunu özelleştirme kapsamında geçirmiştir. Fakat 1999 yılında özelleştirilmesi için yapılan ihale iptal edilmiştir. Takip eden dönemde diğer bazı santrallerle birlikte özelleştirme gruplarına alınmış fakat daha sonra bu gruplar iptal edilmiştir. Bu gün için EPDK nın görüşü ve devam eden hükûmet politikaları göz önüne alındığında belirsiz bir tarihte özelleştirilmek üzere EÜAŞ tarafından işletilmeye devam edilmektedir. Son yıllardaki hükûmet politikaları gereği enerji alanındaki özelleştirme programı kapsamında EÜAŞ'a bağlı 45 adet santralle birlikte Çatalağzı Termik Santralinin de özelleştirilmesi yakın bir gelecekte planlanmaktadır.
  • Büyük rehabilitasyonlar : Santralin ana makinaları inşa edildiği dönemden bu yana ciddi bir rehabilitasyona uğramamıştır. 2000 li yıllarda baca gazı emisyonunu yasal sınırlara indirmek için elektrofiltre rehabilitasyonu yapılmıştır. Yine aynı dönemde denize atılan kül atık sorununa çare olması için yapımına başlanan kül barajının inşaatı devam etmektedir. Son dönemde elektrik üretim standartlarındaki modernizasyona ayak uydurulması için yeni bir güç kontrol sistemi kurulmuştur. Ayrıca santralin değişken kömüre uyum sağlayabilmesi için kazan-brülör-değirmen-kömür besleme sistamlarinde topyekûn bir rehabilitasyon projesi üzerinde çalışılmaktadır.

Eski Sahipleri;


Olaylar;

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Çatalağzı Termik Santrali (ÇATES)". Enerji Atlası. 17 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Enerji". 17 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]