Çanta bombası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sidolówka model el bombaları ile yapılan iki adet doğaçlama çanta bomba, Varşova Gettosu Ayaklanması sırasında kullanılmıştır

Çanta bombası çok güçlü etkiye sahip, insan tarafından taşınabilen genellikle piyade ve paraşütçü birlikleri tarafından kullanılan bir patlayıcı düzenektir.

II. Dünya Savaşı sırasında levazım birlikleri düşmana ait ağır korunaklı sığınak, bina, demiryolu, köprü gibi yapıları yıkmak amacıyla bu bombalardan yararlanmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında ABD tarafından geliştirilen U.S Army 'Kit, Demolition, M37' modeli kanvas kumaştan yapılma sırt çantası içerisindeki 8 parça yüksek ve 2 parça ateşleyici patlayıcıdan oluşuyordu. Ateşleme için çanta dışındaki pimi çekmek yeterli oluyordu. Bir ila iki kiloluk patlayıcı tanka ait paleti parçalamaya yeteceğinden bu düzenek tanksavar silahı olarak da kullanılmıştır. Dört kiloluk bir patlayıcı düzenek ise II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan orta sınıf bir tankı imha etmeye yetiyordu.

Daha sonra üretilen 'Charge Assembly, Demolition, M183' modeli ise 9 kiloya yakın C-4 plastik patlayıcı ve zaman ayarlı fünyeye sahipti. Irak ta meydana gelen İkinci Felluce Çatışması sırasında Amerikan piyade birlikleri, evler içerisinde saklanan direnişçilere karşı U.S. M2 model 9 kiloluk patlayıcıya sahip çanta bombalar kullanmıştır.

Özel kuvvetler içinde yaptıkları görevlere göre özel yapım çanta patlayıcılar geliştirilmiştir.