Çamlıca Kız Lisesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.20, 17 Ekim 2013 tarihinde Xoox (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 13845102 numaralı sürüm

Üsküdar Çamlıca Kız Anadolu Lisesi, İstanbul’un Üsküdar ilçesi Acıbadem mahallesinde hizmet veren yatılı okuldur. İkinci Meşrutiyet devrinde açılan “Çamlıca İnas Sultaniyesi” (sonraki adıyla “Çamlıca Kız Lisesi”) adlı okulun devamıdır.

Tarihçe

1913 yılında “Çamlıca İnas Sultaniyesi” adıyla “Ahmet Ratip Paşa Köşkü”’nde hizmete giren okul, Osmanlı İmparatorluğu’nda açılan ilk yatılı kız okullarından birisidir. Köşkün sahibi Ahmet Ratip Paşa, 1892-1908 arasında Hicaz Umum Valisi olarak görev yapmış Osmanlı devlet adamı idi ve devrin en zenginlerindendi[1]. Dört katlı, 54 odalı binayı, yazlık köşk olarak Mimar Kemaleddin Bey’e yaptırmıştı[2]. Bina 1908’de II. Meşrutiyet’in ilanından sonra Maarif Vekaleti tarafından satın alındı[1]. Meşrutiyetin ilk senesinde binada bir kız lisesi hizmete girdi ve Almanya’dan getirilen eğitmenlere görev verildi. Ancak, bu kurum uzun ömürlü olmayıp kapandı. 1913’te köşkte “Çamlıca İnas Sultaniyesi” hizmete girdi.

İnas Sultaniyesi, açılışından kısa bir süre sonra I. Dünya Savaşı başlayınca kapandı, savaştan sonra yeniden açıldı; sultanîlerin “lise”ye dönüştüğü sırada “Çamlıca Kız Lisesi” adını aldı ve İstanbul’un Kurtuluş gününe kadar faaliyetine devam etti. Lise, cumhuriyetin ilanından sonra ortaokula dönüştürüldü 1923-1934 arasında “Çamlıca Kız Ortaokulu” olarak hizmet verdi.

1934’te kapanan Çamlıca Kız Ortaokulu, liseye dönüştürülerek 1939’da “Çamlıca Kız Lisesi” adıyla yeniden açıldı ve yatılı olarak hizmet vermeye başladı.

Tarihi lise, 2008 yılında "Çamlıca Kız Anadolu Lisesi"’ne dönüştürüldü[1]. Eğitim faaliyetleri tarihi köşk binasında değil, modern okul binasında devam etmektedir.

Rıfat Ilgaz’ın romanında uyarlanmış Hababam Sınıfı filmleri Çamlıca Kız Lisesi’nin tarihi binasında gerçekleşmiştir.

Dış bağlantılar

Çamlıca Kız Lisesi web sitesi

Kaynakça