İçeriğe atla

Çadır Lunga

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çadır Lunga
Kasaba
Çadır
Ceadîr-Lunga
Çadır Lunga bayrağı
Bayrak
Çadır Lunga arması
Arma
Moldova üzerinde Çadır Lunga
Çadır Lunga
Çadır Lunga
Çadır’ın Moldova’daki konumu
ÜlkeMoldova Moldova
Özerk BölgeGagavuzya Gagavuzya
Nüfus
(2004)
 • Toplam20.079
 • Yoğunlukoto/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)

Çadır Lunga veya Çadır, (Gagauz Türkçesi: Çadır; Rumence: Ceadâr-Lunga) Moldova'ya bağlı özerk cumhuriyet olan Gagavuzya'daki bir şehirdir.[1]

Bölgeye, Kavimler Göçü neticesinde yerleşen Türk boylarının kurduğu uzun çadırlardan isminin geldiği bilinmektedir. “Lunga”, Gagavuzcada “uzun” anlamındadır. Şehrin simgesi de uzun bir çadır siluetinden ibarettir.

Kuzeyi Gagavuzya'nın başkenti Komrat güneyi ise Ukrayna ile çevrilidir. Kasabanın Sovhoz mahallesinin kuzeyinde Lunga Gölü bulunmaktadır. Kasabaya bağlı Beşgöz köyü gölün 2 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır.

Çadır kasabasında halkın geçimi çoğunlukla tarım, hayvancılık ve ticarettir. Ticarethanelerde satılan ürünlerin hemen hepsi ithal mallar olup genellikle Ukrayna, Rusya ve Türkiye menşelidir.

2004 yılı nüfusu 20.079 olan kasaba özellikle Moskova ve İstanbul'a işçi göçü vermektedir. Yabancı sermaye ile 3 tekstil fabrikaları, 4 tane eğitim salonu, 4 okul ve 6 çocuk yuvaları bulunmaktadır. Şehir merkezinde Gagauz Millî Tiyatrosu Mihail Çakır bulunmaktadır.

Çadır’da Valentin Moşkov Lisesi bulunmaktadır.

Önemli insanlar

[değiştir | kaynağı değiştir]

Kardeş şehirler

[değiştir | kaynağı değiştir]

Çadır Lunga'nın kardeş şehirleri:

  1. ^ LEGE Nr. 248 din 03.11.2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 764-XV din 27 decembrie 2001 privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova 19 Şubat 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Rumence)
  2. ^ "Kardeş Şehirler". Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Koordinasyon Merkez. Tüm Hakları Saklıdır. 23 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2013. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]