Çınarcık, Ünye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
16.12, 7 Kasım 2016 tarihinde 5.46.142.17 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 17794631 numaralı sürüm (→‎Tarihçe)
Çınarcık
Harita
Ordu
Ordu
Ülke Türkiye
İlOrdu
İlçeÜnye
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam313
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0452
Posta kodu52300
Resmî site
Yerelnet

Çınarcık (Kelas), Ordu ilinin Ünye ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Ordu ilinin büyük şehir statüsüne geçmesiyle Çınarcık köy statüsünden mahalle statüsüne geçmiştir. Köy iken olan mahallelerin tamamı birleşip çınarcık mahallesi halini almıştır. Mahallenin eski adı Kelas'tır.

Mahalle tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Mahallede tamamen tahrip edilmiş olan kilise bunun en güzel örneğidir. Köyün her yerinden görülen Kaya kilise önü veya kilise başı olarak anılmaya devam etmektedir.

Köyün asıl aileleri mübadele ile bölgeden ayrılmışlardır. Köyün şu anki yapısını oluşturan ailelerin çoğu sonradan özellikle 93 harbi ile Batum dolaylarından gelen Acara aileler olmuştur.

Mahallede Erken Sülalesi, Arslan Sülalesi (hatipler), Şen sülalesi(Çolaklar) , yahyaoğulları sülalesi, Arıoğulları sülalesi, imamlar sülalesi, yesiroğulları ve yerleşik birçok aile bulunmaktadır.

Mahalle temel olarak Hatipler ,paşaköprü , Arıoğlu , Korkmazlı , Hapan, Mengen, Karaağaç, Çolaklar mahellerinin birleşmesinden oluşmaktadır.

Kültür

Mahallede okur yazarlık oranı yüksektir. Kendine has bir kültürü yoktur. Tam bir orta karadeniz kültürünü yansıtır. Sinop, Kastamonu, Ordu, Giresun, Samsun ortak ağzını kullanır. Mahallede okuma yazma bilmeyen 1 kişi mevcuttur.

Coğrafya

Mahalle, Ünye-Akkuş-Niksar yolu 20. kilometresine kurulu eski bir köydür.

Arazi yapısı yer yer engebeli olmakla beraber genelde çok zorlu değildir.
Mahallede Türkiye'de Karadeniz iklimi görülür.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 313
1997 472

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Mahallenin tamamında Fındık üretimi yapılır.

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu vardır ancak genç nüfüs sayısının yok olma noktasına gelmesiyle okul kapatılmış ve taşımalı eğitime geçilmiştir. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır. Ayrıca doğal kaynak suları da mevcuttur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup, köy yolu stabilizedir. Mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal