Çözülememiş matematik problemleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Rönesans'tan bu yana, her yüzyılda, bir önceki göre daha fazla matematik problemi çözülmüştür. Yine de birçok büyük ve küçük problem çözüme kavuşturulamamıştır. Uzun süredir var olan bir sorunun çözümü için genellikle ödüller verilir ve çözülmemiş sorunların listeleri (Milenyum Problemleri gibi) büyük önem kazanır.[1] Çözülmemiş problemler, aralarında fizik, bilgisayar bilimi, cebir, matematiksel analiz, Kombinatorik, cebirsel geometri, ayrık geometri, Öklid geometrisi, katma ve cebirsel geometri teorileri, çizge teorisi, grup kuramı, modeller kuramı, sayılar teorisi, kümeler kuramı, Ramsey Kuramı, dinamik sistemler, Kısmi diferansiyel denklemler gibi birçok alanda varlığını sürdürmektedir.

Matematikte çözülmemiş problemlerin listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Zaman içinde, çözülmemiş matematiksel problemlerin birkaç listesi ortaya çıktı.

Liste Problemlerin toplam sayısı Öneren Yıl Not
Hilbert problemleri[2] 23 David Hilbert 1900 10 tanesi için üzerinde ittifak sağlanmış çözüm vardır.
Landau problemleri[3] 4 Edmund Landau 1912
Taniyama problemleri[4] 36 Yutaka Taniyama 1955
Thurston'un 24 sorusu[5][6] 24 William Thurston 1982
Smale problemleri 18 Stephen Smale 1998 3 tanesi için üzerinde ittifak sağlanmış çözüm vardır.
Milenyum Problemleri 7 Clay Matematik ntitüsü 2000
21. yüzyılda çözümlenememiş matematik problemleri[7] 22 Jair Minoro Abe, Shotaro Tanaka 2001
DARPA matematik meydan okumaları[8][9] 23 DARPA 2007

Milenyum Problemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Clay Matematik Enstitüsü tarafından yedi adet olarak belirlenen Milenyum Problemleri'nin altısı henüz çözülmedi:[10]

Yedinci problem olan Poincaré hipotezi çözüldü.[11] Pürüzsüz dört boyutlu Poincaré varsayımı –yani, dört boyutlu bir topolojik kürenin iki veya daha fazla eşdeğer pürüzsüz yapıya sahip olup olmayacağı problemi– halen çözülmedi.[12]

Çözülmemiş Problemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Cebir[değiştir | kaynağı değiştir]

Cebirsel geometri[değiştir | kaynağı değiştir]

Matematiksel analiz[değiştir | kaynağı değiştir]

Kombinatorik[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sihirli karelerin sayısı (OEIS'teki A006052 dizisi)
  • Sihirli tori sayısı (OEIS'teki A270876 dizisi)
  • Rastgele seçilen iki ögenin simetrik grubu oluşturması olasılığı için bir formül bulma
  • Frankl'ın birleşim-kapanışı oluşum varsayımı: toplamların altında kapalı olan her set ailesi için (temel alanın) bir veya daha fazlasına ait bir ögenin varlığı
  • Yalnız koşucu varsayımı: eğer çift hızlardaki koşucuları belirli bir uzunluktaki bir pist çevresinde koşuyorsa, her bir koşucu aynı anda "yalnız" mı olacaktır (burada, koşucular birbirinden en az uzaklıkta olmalıdır)?
  • Singmaster'in varsayımı: Pascal'ın üçgeninde 1'den büyük girdilerin çarpımları üzerinde sınırlı bir üst sınır var mıdır?
  • 1/3-2/3 varsayımı: Tamamen sıralanmamış bütün sonlu kısmi sıralı kümeler, x'in tesadüfi bir doğrusal uzantıda y'den önce görünme olasılığı 1/3 ile 2/3 arasında olacak şekilde iki öğe x ve y içeriyor mu?
  • Markov sayıları için tek kutuplu varsayım
  • Kronecker katsayılarının kombinasyonel bir yorumunun yapılması

Ayrık Geometri[değiştir | kaynağı değiştir]

Öklid geometrisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dinamik Sistem[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lyapunov'un istikrar için ikinci yöntemi - Dinamik sistemleri tanımlayan ADD sınıfları için, klasik ve kanonik olarak genelleştirilmiş formlarda formüle edilen Lyapunov'un ikinci yöntemi, hareketin (asimptotik) istikrarı için gerekli ve yeterli koşulları tanımlıyor mu?
  • Furstenberg varsayımı - Daire üzerindeki hareketi için Lebesgue veya atomik her değişmez ve ergodik ölçü var mı?
  • Margulis varsayımı - Yüksek raflı gruplarda köşegenleştirilebilir eylemler için sınıflandırma ölçümü
  • MLC varsayımı - Mandelbrot kümesi bölgesel olarak bağlı mıdır?
  • Weinstein varsayımı - Semplektik bir manifold üzerinde bir Hamiltonianın normal küçük kontak tipi seviye seti Hamilton akışının en az bir periyodik yönergesini taşıyor mu?
  • Üç veya daha fazla boyuttaki her tersine çevrilebilir hücresel otomat bölgesel olarak tersine çevrilebilir mi?[23]
  • Dış billiard ile ilgili birçok problemin — örneğin, neredeyse her konveks çokgene göre dış billiard — sınırsız yörüngesi vardır.

Çizge Teorisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Grafiklerdeki yollar ve döngüler[değiştir | kaynağı değiştir]

Grafik renklendirme ve etiketleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Grafik çizimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeşitli grafik teorisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup Kuramı[değiştir | kaynağı değiştir]

Modeller Kuramı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Vaught's varsayımı
  • Cherlin–Zilber varsayımı: Birinci dereceden kuramda 'da kararlı olan basit bir grup, cebirsel olarak kapalı bir alan üzerinde basit bir cebirsel gruptur.
  • Main Gap varsayımı, örneğin hesaplanamaz birinci dereceden teoriler, soyut temel sınıflar ve sayılabilir teorilerin -doymuş modelleri için.[51]
  • Keisler'ın düzeninin yapısını belirle[52][53]
  • Stabil saha varsayımı: bir istikrarlı birinci derece teori ile her sonsuz alan ayrı ayrı kapalıdır.
  • Laurent serisinin alan teorisi zerinde kararlı mıdır? üzerindeki polinom alanlarında?
  • (BMTO) Gerçek düzendeki Borel monadik teorisi öngörülebilir mi? (MTWO) İyi düzenin monadik teorisi tutarlı bir şekilde öngörülebilir mi?[54]
  • Basit kuramlar için Durağan Çatışma Varsayımı[55]
  • Hilbert'in onuncu problemi hangi sayı alanlarına ait?
  • K sayısını, sayısal olarak çok sayıda türü atlayarak sayılabilir bir birinci dereceden teori modellerinin sınıfı olduğunu varsayalım. K'nın bir kardinallik modeli varsa, kardinalite sürekliliği modeline sahip midir?[56]
  • Shelah'ın olası kategori varsayımı: Her kardinal için vardır, böylece soyut temel sınıf LS (K) <= , üzerinde kategoriktir ve tüm kutularda kategoriktir.[51][57]
  • Shelah'ın için kategoriklik varsayımı: Hanf nsayısının üzerinde bir kategorik hüküm varsa Hanf sayısının üstündeki tüm kardinaller de kategoriktir.[51]
  • Hem Beth özelliğini hem de Δ-enterpolasyonunu tatmin eden, ancak kompresörlü enterpolasyon özelliğini karşılamayan bir L mantığı var mıdır?[58]
  • Tam bir birinci mertebeden teorinin atom modelleri sınıfı kategorik ise, her kardinal kategoriktir?[59][60]
  • Karakteristik sıfırın her sonsuz, asgari alanı cebirsel olarak kapalı mıdır? (asgari=uygun temel altyapı olmayan)
  • Kueker vasrayımı[61]
  • Üstün-üstel (hızlı büyüme) fonksiyona sahip o-minimal bir birinci dereceden teori var mıdır?
  • Lachlan'ın karar problemi
  • Sınırlı bir ilişkisel dil için sonlu olarak sunulan homojen yapı sonlu sayıda indirgemeye mi sahiptir?
  • Henson grafikleri sonlu model mülkiyetine sahip midir? (Örneğin, üçgensiz grafikler)
  • C içermeyen grafikler için evrensellik problemi: Hangi sınırlı set C grafiği C içermeyen sayılabilir grafikler sınıfının güçlü gömülmeleri altında evrensel bir üyesi vardır?[62]
  • Evrensellik spektrum problemi: Evrensellik tayfı minimum olan bir birinci dereceden teori var mıdır?[63]

Sayılar Teorisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel[değiştir | kaynağı değiştir]

Katma sayı teorisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Cebirsel sayı teorisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kombinatoryal sayı teorisi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Singmaster varayımı: Pascal üçgeninde 1'den farklı bir sayının kaç kez görünebileceği konusunda sınırlı üst sınır var mı?

Asal sayılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kısmi diferansiyel denklemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ramsey teorisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kümeler kuramı[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

1995'ten beri çözülen problemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Eves, An Introduction to the History of Mathematics 6th Edition, Thomson, 1990, ISBN 978-0-03-029558-4.
  2. ^ Thiele (2005), "On Hilbert and his twenty-four problems", Mathematics and the historian's craft. The Kenneth O. May Lectures, CMS Books in Mathematics/Ouvrages de Mathématiques de la SMC, 21, ss. 243–295, ISBN 0-387-25284-3 
  3. ^ Guy (1994), Unsolved Problems in Number Theory (2nd bas.), Springer, ss. vii, ISBN 9781489935854, https://books.google.com/books?id=EbLzBwAAQBAJ&pg=PR7 .
  4. ^ Shimura, G. (1989). "Yutaka Taniyama and his time". Bulletin of the London Mathematical Society 21 (2): 186–196. DOI:10.1112/blms/21.2.186. http://blms.oxfordjournals.org/content/21/2/186. 
  5. ^ http://www.uni-regensburg.de/Fakultaeten/nat_Fak_I/friedl/papers/dmv_091514.pdf
  6. ^ THREE DIMENSIONAL MANIFOLDS, KLEINIAN GROUPS AND HYPERBOLIC GEOMETRY
  7. ^ Abe, Jair Minoro; Tanaka, Shotaro (2001). Unsolved Problems on Mathematics for the 21st Century. IOS Press. ISBN 9051994907. https://books.google.com/books?id=yHzfbqtVGLIC&printsec=frontcover&dq=unsolved+problems+in+mathematics&hl=de&sa=X&ei=tmX0ULyDHMjJsga1n4D4CQ&ved=0CDIQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false. 
  8. ^ "DARPA invests in math". CNN. 2008-10-14. 2009-03-04 tarihinde kaynağından arşivlendi. https://web.archive.org/web/20090304121240/http://edition.cnn.com/2008/TECH/science/10/09/darpa.challenges/index.html. Erişim tarihi: 2013-01-14. 
  9. ^ "Broad Agency Announcement (BAA 07-68) for Defense Sciences Office (DSO)". DARPA. 2007-09-10. 2012-10-01 tarihinde kaynağından arşivlendi. https://web.archive.org/web/20121001111057/http://www.math.utk.edu/~vasili/refs/darpa07.MathChallenges.html. Erişim tarihi: 2013-06-25. 
  10. ^ "Millennium Problems". 29 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170329224853/http://claymath.org/millennium-problems. 
  11. ^ "Poincaré Conjecture". 2013-12-15 tarihinde kaynağından arşivlendi. https://web.archive.org/web/20131215120130/http://www.claymath.org/millenium-problems/poincar%C3%A9-conjecture. 
  12. ^ "Smooth 4-dimensional Poincare conjecture". 4 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160604080355/http://www.openproblemgarden.org/?q=op/smooth_4_dimensional_poincare_conjecture. 
  13. ^ Bu sayıların arka planı için, izleyen makaleleri okuyabilirsiniz; Eric W. Weisstein, ([1]), e ([2]), Khinchin Sabiti ([3]), irrasyonel sayılar ([4]), aşkın sayılar ([5]), ve irrasyonalite ölçüsü ([6]) Wolfram MathWorld sitesinde, bütün makalelere 15 Aralık 2014 tarihinde erişildi.
  14. ^ Michel Waldschmidt, 2008, "An introduction to irrationality and transcendence methods," The University of Arizona The Southwest Center for Arithmetic Geometry, 2008 Arizona Kış Okulu, 15–19 Mart 2008 (Special Functions and Transcendence), bakınız [7], 15 Aralık 2014 tarihinde erişildi.
  15. ^ John Albert, tarih bilinmiyor, "Some unsolved problems in number theory" [Victor Klee & Stan Wagon tarafından, "Old and New Unsolved Problems in Plane Geometry and Number Theory"], University of Oklahoma, Math 4513 ders materyalleri, bakınız [8], 15 Aralık 2014 tarihinde erişildi.
  16. ^ Socolar; Taylor (2012), 34, "Forcing nonperiodicity with a single tile", The Mathematical Intelligencer (1): 18–28, arXiv:1009.1419, DOI:10.1007/s00283-011-9255-y, MR 2902144 
  17. ^ Matschke (2014), 61, "A survey on the square peg problem", Notices of the American Mathematical Society (4): 346–253, DOI:10.1090/noti1100 
  18. ^ Norwood; Poole; Laidacker (1992), 7, "The worm problem of Leo Moser", Discrete and Computational Geometry (2): 153–162, DOI:10.1007/BF02187832, MR 1139077 
  19. ^ Wagner (1976), 83, "The Sofa Problem" (PDF), The American Mathematical Monthly (3): 188–189, DOI:10.2307/2977022, JSTOR 2977022, http://www.cs.utsa.edu/~wagner/pubs/corner/corner_final.pdf 
  20. ^ Demaine; O'Rourke (2007), "Chapter 22. Edge Unfolding of Polyhedra", Geometric Folding Algorithms: Linkages, Origami, Polyhedra, ss. 306–338 
  21. ^ Bellos (11 Ağustos 2015), "Attack on the pentagon results in discovery of new mathematical tile", The Guardian, https://www.theguardian.com/science/alexs-adventures-in-numberland/2015/aug/10/attack-on-the-pentagon-results-in-discovery-of-new-mathematical-tile 
  22. ^ ACW (24 Mayıs 2012), "Convex uniform 5-polytopes", Open Problem Garden, http://www.openproblemgarden.org/op/convex_uniform_5_polytopes, erişim tarihi: 2016-10-04 .
  23. ^ Kari (2009), "Structure of reversible cellular automata", Unconventional Computation: 8th International Conference, UC 2009, Ponta Delgada, Portugal, September 7ÔÇô11, 2009, Proceedings, Lecture Notes in Computer Science, DOI:10.1007/978-3-642-03745-0_5 
  24. ^ Florek, Jan (2010), "On Barnette's conjecture", Discrete Mathematics 310 (10–11): 1531–1535, DOI:10.1016/j.disc.2010.01.018, MR 2601261 .
  25. ^ Broersma, Hajo; Patel, Viresh; Pyatkin, Artem (2014), "On toughness and Hamiltonicity of $2K_2$-free graphs", Journal of Graph Theory 75 (3): 244–255, DOI:10.1002/jgt.21734, MR 3153119 
  26. ^ Jaeger, F. (1985), "A survey of the cycle double cover conjecture", Annals of Discrete Mathematics 27 – Cycles in Graphs, North-Holland Mathematics Studies, 27, ss. 1–12, DOI:10.1016/S0304-0208(08)72993-1 .
  27. ^ Heckman, Christopher Carl; Krakovski, Roi (2013), "Erdös-Gyárfás conjecture for cubic planar graphs", Electronic Journal of Combinatorics 20 (2): P7, http://www.combinatorics.org/ojs/index.php/eljc/article/view/v20i2p7 .
  28. ^ Akiyama, Jin; Exoo, Geoffrey; Harary, Frank (1981), "Covering and packing in graphs. IV. Linear arboricity", Networks 11 (1): 69–72, DOI:10.1002/net.3230110108, MR 608921 .
  29. ^ L. Babai, Automorphism groups, isomorphism, reconstruction, in Handbook of Combinatorics, Vol. 2, Elsevier, 1996, 1447–1540.
  30. ^ Chung, Fan; Graham, Ron (1998), Erdős on Graphs: His Legacy of Unsolved Problems, A K Peters, ss. 97–99 .
  31. ^ Toft, Bjarne (1996), "A survey of Hadwiger's conjecture", Congressus Numerantium 115: 249–283, MR 1411244 .
  32. ^ Croft, Hallard T.; Falconer, Kenneth J.; Guy, Richard K. (1991), Unsolved Problems in Geometry, Springer-Verlag , Problem G10.
  33. ^ Sauer, N. (2001), "Hedetniemi's conjecture: a survey", Discrete Mathematics 229 (1–3): 261–292, DOI:10.1016/S0012-365X(00)00213-2, MR 1815610 .
  34. ^ Hägglund, Jonas; Steffen, Eckhard (2014), "Petersen-colorings and some families of snarks", Ars Mathematica Contemporanea 7 (1): 161–173, MR 3047618, http://amc-journal.eu/index.php/amc/article/viewFile/288/247 .
  35. ^ Jensen, Tommy R.; Toft, Bjarne (1995), "12.20 List-Edge-Chromatic Numbers", Graph Coloring Problems, New York: Wiley-Interscience, ss. 201–202, ISBN 0-471-02865-7 .
  36. ^ Huang, C.; Kotzig, A.; Rosa, A. (1982), "Further results on tree labellings", Utilitas Mathematica 21: 31–48, MR 668845 .
  37. ^ Molloy, Michael; Reed, Bruce (1998), "A bound on the total chromatic number", Combinatorica 18 (2): 241–280, DOI:10.1007/PL00009820, MR 1656544 .
  38. ^ Barát, János; Tóth, Géza (2010), "Towards the Albertson Conjecture", Electronic Journal of Combinatorics 17 (1): R73, arXiv:0909.0413, http://www.combinatorics.org/Volume_17/Abstracts/v17i1r73.html .
  39. ^ Wood, David (January 19, 2009), "Book Thickness of Subdivisions", Open Problem Garden, http://www.openproblemgarden.org/op/book_thickness_of_subdivisions, erişim tarihi: 2013-02-05 .
  40. ^ Fulek, R.; Pach, J. (2011), "A computational approach to Conway's thrackle conjecture", Computational Geometry 44 (6–7): 345–355, DOI:10.1007/978-3-642-18469-7_21, MR 2785903 .
  41. ^ Hartsfield, Nora; Ringel, Gerhard (2013), Pearls in Graph Theory: A Comprehensive Introduction, Dover Books on Mathematics, Courier Dover Publications, ss. 247, ISBN 9780486315522, MR 2047103, https://books.google.com/books?id=VMjDAgAAQBAJ&pg=PA247 .
  42. ^ Hliněný, Petr (2010), "20 years of Negami's planar cover conjecture", Graphs and Combinatorics 26 (4): 525–536, DOI:10.1007/s00373-010-0934-9, MR 2669457, http://www.fi.muni.cz/~hlineny/papers/plcover20-gc.pdf .
  43. ^ Nöllenburg, Martin; Prutkin, Roman; Rutter, Ignaz (2016), "On self-approaching and increasing-chord drawings of 3-connected planar graphs", Journal of Computational Geometry 7 (1): 47–69, DOI:10.20382/jocg.v7i1a3, MR 3463906 
  44. ^ Pach, János; Sharir, Micha (2009), "5.1 Crossings—the Brick Factory Problem", Combinatorial Geometry and Its Algorithmic Applications: The Alcalá Lectures, Mathematical Surveys and Monographs, 152, American Mathematical Society, ss. 126–127 .
  45. ^ Demaine, E.; O'Rourke, J. (2002–2012), "Problem 45: Smallest Universal Set of Points for Planar Graphs", The Open Problems Project, http://cs.smith.edu/~orourke/TOPP/P45.html, erişim tarihi: 2013-03-19 .
  46. ^ Chudnovsky, Maria (2014), "The Erdös–Hajnal conjecture—a survey", Journal of Graph Theory 75 (2): 178–190, arXiv:1606.08827, DOI:10.1002/jgt.21730, MR 3150572, Zbl 1280.05086, http://www.columbia.edu/~mc2775/EHsurvey.pdf .
  47. ^ Spinrad, Jeremy P. (2003), "2. Implicit graph representation", Efficient Graph Representations, ss. 17–30, ISBN 0-8218-2815-0, https://books.google.com/books?id=RrtXSKMAmWgC&pg=PA17 .
  48. ^ "Jorgensen's Conjecture", Open Problem Garden, http://www.openproblemgarden.org/op/jorgensens_conjecture, erişim tarihi: 2016-11-13 .
  49. ^ Kühn, Daniela; Mycroft, Richard; Osthus, Deryk (2011), "A proof of Sumner's universal tournament conjecture for large tournaments", Proceedings of the London Mathematical Society, Third Series 102 (4): 731–766, arXiv:1010.4430, DOI:10.1112/plms/pdq035, MR 2793448, Zbl 1218.05034 .
  50. ^ Brešar, Boštjan; Dorbec, Paul; Goddard, Wayne; Hartnell, Bert L.; Henning, Michael A.; Klavžar, Sandi; Rall, Douglas F. (2012), "Vizing's conjecture: a survey and recent results", Journal of Graph Theory 69 (1): 46–76, DOI:10.1002/jgt.20565, MR 2864622 .
  51. ^ a b c Shelah S, Classification Theory, North-Holland, 1990
  52. ^ Keisler, HJ, "Ultraproducts which are not saturated." J. Symb Logic 32 (1967) 23—46.
  53. ^ Malliaris M, Shelah S, "A dividing line in simple unstable theories." http://arxiv.org/abs/1208.2140
  54. ^ Gurevich, Yuri, "Monadic Second-Order Theories," in J. Barwise, S. Feferman, eds., Model-Theoretic Logics (New York: Springer-Verlag, 1985), 479–506.
  55. ^ Peretz, Assaf, "Geometry of forking in simple theories." J. Symbolic Logic Volume 71, Issue 1 (2006), 347–359.
  56. ^ Shelah, Saharon (1999). "Borel sets with large squares". Fundamenta Mathematicae 159 (1): 1–50. arXiv:math/9802134. 
  57. ^ Shelah, Saharon (2009). Classification theory for abstract elementary classes. College Publications. ISBN 978-1-904987-71-0. 
  58. ^ Makowsky J, "Compactness, embeddings and definability," in Model-Theoretic Logics, eds Barwise and Feferman, Springer 1985 pps. 645–715.
  59. ^ Baldwin, John T. (July 24, 2009) (PDF). Categoricity. American Mathematical Society. ISBN 978-0821848937. http://www.math.uic.edu/~jbaldwin/pub/AEClec.pdf. Erişim tarihi: February 20, 2014. 
  60. ^ Shelah, Saharon. Introduction to classification theory for abstract elementary classes. http://front.math.ucdavis.edu/0903.3428. 
  61. ^ Hrushovski, Ehud (1989). "Kueker's conjecture for stable theories". Journal of Symbolic Logic 54 (1): 207–220. DOI:10.2307/2275025. 
  62. ^ Cherlin, G.; Shelah, S. (May 2007). "Universal graphs with a forbidden subtree". Journal of Combinatorial Theory, Series B 97 (3): 293–333. arXiv:math/0512218. DOI:10.1016/j.jctb.2006.05.008. 
  63. ^ Džamonja, Mirna, "Club guessing and the universal models." On PCF, ed. M. Foreman, (Banff, Alberta, 2004).
  64. ^ "Are the Digits of Pi Random? Berkeley Lab Researcher May Hold Key". 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160818104730/http://www2.lbl.gov:80/Science-Articles/Archive/pi-random.html. 
  65. ^ http://arxiv.org/pdf/1604.07746v1.pdf
  66. ^ Ribenboim, P. (2006) (German). Die Welt der Primzahlen (2nd bas.). Springer. ss. 242–243. DOI:10.1007/978-3-642-18079-8. ISBN 978-3-642-18078-1. https://books.google.com/books?id=XMyzh-2SClUC&lpg=PR5&dq=die%20welt%20der%20primzahlen&hl=de&pg=PA242#v=snippet&q=die%20folgenden%20probleme%20sind%20ungel%C3%B6st&f=false. 
  67. ^ Dobson, J. B. (June 2012) [2011], On Lerch's formula for the Fermat quotient, ss. 15, arXiv:1103.3907 
  68. ^ Barros, Manuel (1997), "General Helices and a Theorem of Lancret", American Mathematical Society 125: 1503–1509, JSTOR 2162098 
  69. ^ http://arxiv.org/pdf/1605.00723v1.pdf
  70. ^ Abdollahi A., Zallaghi M. (2015). "Character sums for Cayley graphs". Communications in Algebra 43 (12): 5159–5167. DOI:10.1080/00927872.2014.967398. http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00927872.2014.967398. 
  71. ^ Bourgain, Jean; Ciprian, Demeter; Larry, Guth (2015). "Proof of the main conjecture in Vinogradov’s Mean Value Theorem for degrees higher than three". Annals of Mathematics. 
  72. ^ http://arxiv.org/pdf/1509.05363v5.pdf
  73. ^ Proof of the umbral moonshine conjecture – Springer
  74. ^ http://arxiv.org/pdf/1406.6534v10.pdf
  75. ^ Helfgott, Harald A. (2013). "Major arcs for Goldbach's theorem". arΧiv: 1305.2897 [math.NT]. 
  76. ^ Helfgott, Harald A. (2012). "Minor arcs for Goldbach's problem". arΧiv: 1205.5252 [math.NT]. 
  77. ^ Helfgott, Harald A. (2013). "The ternary Goldbach conjecture is true". arΧiv: 1312.7748 [math.NT]. 
  78. ^ Casazza, Peter G.; Fickus, Matthew; Tremain, Janet C.; Weber, Eric (2006). Han, Deguang; Jorgensen, Palle E. T.; Larson, David Royal. haz. "The Kadison-Singer problem in mathematics and engineering: A detailed account". Contemporary Mathematics. Large Deviations for Additive Functionals of Markov Chains: The 25th Great Plains Operator Theory Symposium, June 7–12, 2005, University of Central Florida, Florida (American Mathematical Society.) 414: 299–355. DOI:10.1090/conm/414/07820. ISBN 978-0-8218-3923-2. https://books.google.com/books?id=9b-4uqEGJdoC&pg=PA299. Erişim tarihi: 24 April 2015. 
  79. ^ Mackenzie, Dana. "Kadison–Singer Problem Solved". SIAM News (Society for Industrial and Applied Mathematics) (January/February 2014). https://www.siam.org/pdf/news/2123.pdf. Erişim tarihi: 24 April 2015. 
  80. ^ http://arxiv.org/pdf/1204.2810v1.pdf
  81. ^ http://www.math.jhu.edu/~js/Math646/brendle.lawson.pdf
  82. ^ Marques, Fernando C.; Neves, André (2013). "Min-max theory and the Willmore conjecture". Annals of Mathematics 179: 683–782. arXiv:1202.6036. DOI:10.4007/annals.2014.179.2.6. 
  83. ^ http://arxiv.org/pdf/1101.1330v4.pdf
  84. ^ http://www.math.uiuc.edu/~mineyev/math/art/submult-shnc.pdf
  85. ^ http://annals.math.princeton.edu/wp-content/uploads/annals-v174-n1-p11-p.pdf
  86. ^ https://www.uni-due.de/~bm0032/publ/BlochKato.pdf
  87. ^ page 359
  88. ^ "motivic cohomology – Milnor–Bloch–Kato conjecture implies the Beilinson-Lichtenbaum conjecture – MathOverflow". 7 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20161007095313/http://mathoverflow.net/questions/87162/milnor-bloch-kato-conjecture-implies-the-beilinson-lichtenbaum-conjecture. 
  89. ^ http://arxiv.org/pdf/1011.4105v3.pdf
  90. ^ https://www.researchgate.net/profile/Juan_Souto3/publication/228365532_Non-realizability_and_ending_laminations_Proof_of_the_Density_Conjecture/links/541d85a10cf2218008d1d2e5.pdf
  91. ^ Santos, Franciscos (2012). "A counterexample to the Hirsch conjecture". Annals of Mathematics (Princeton University and Institute for Advanced Study) 176 (1): 383–412. DOI:10.4007/annals.2012.176.1.7. http://annals.math.princeton.edu/2012/176-1/p07. 
  92. ^ Ziegler, Günter M. (2012). "Who solved the Hirsch conjecture?". Documenta Mathematica Extra Volume "Optimization Stories": 75–85. http://www.math.uiuc.edu/documenta/vol-ismp/22_ziegler-guenter.html. 
  93. ^ "Generalized Sidon sets". Advances in Mathematics 225: 2786–2807. DOI:10.1016/j.aim.2010.05.010. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0001870810001945. 
  94. ^ http://arxiv.org/pdf/0909.2360v3.pdf
  95. ^ http://arxiv.org/pdf/0906.1612v2.pdf
  96. ^ http://arxiv.org/pdf/0910.5501v5.pdf
  97. ^ http://www.csie.ntu.edu.tw/~hil/bib/ChalopinG09.pdf
  98. ^ http://arxiv.org/pdf/0809.4040.pdf
  99. ^ a b "Prize for Resolution of the Poincaré Conjecture Awarded to Dr. Grigoriy Perelman" (PDF). Clay Matematik Enstitüsü. March 18, 2010. http://www.claymath.org/sites/default/files/millenniumprizefull.pdf. Erişim tarihi: November 13, 2015. "The Clay Mathematics Institute hereby awards the Millennium Prize for resolution of the Poincaré conjecture to Grigoriy Perelman." 
  100. ^ Khare, Chandrashekhar; Wintenberger, Jean-Pierre (2009), "Serre’s modularity conjecture (I)", Inventiones Mathematicae 178 (3): 485–504, DOI:10.1007/s00222-009-0205-7 
  101. ^ Khare, Chandrashekhar; Wintenberger, Jean-Pierre (2009), "Serre’s modularity conjecture (II)", Inventiones Mathematicae 178 (3): 505–586, DOI:10.1007/s00222-009-0206-6 
  102. ^ "2011 Cole Prize in Number Theory" (PDF). Notices of the AMS (Providence, Rhode Island, United States: American Mathematical Society) 58 (4): 610–611. ISSN 1088-9477. OCLC 34550461. http://www.ams.org/notices/201104/rtx110400610p.pdf. 
  103. ^ http://www.ww.amc12.org/sites/default/files/pdf/pubs/SquaringThePlane.pdf
  104. ^ http://arxiv.org/pdf/math/0509397.pdf
  105. ^ Seigel-Itzkovich, Judy (2008-02-08). "Russian immigrant solves math puzzle". The Jerusalem Post. http://www.jpost.com/Home/Article.aspx?id=91431. Erişim tarihi: 2015-11-12. 
  106. ^ http://homepages.warwick.ac.uk/~masgak/papers/bhb-angel.pdf
  107. ^ http://home.broadpark.no/~oddvark/angel/Angel.pdf
  108. ^ http://homepages.warwick.ac.uk/~masibe/angel-mathe.pdf
  109. ^ http://www.cs.bu.edu/~gacs/papers/angel.pdf
  110. ^ http://www.ams.org/journals/proc/2005-133-09/S0002-9939-05-07752-X/S0002-9939-05-07752-X.pdf
  111. ^ "Fields Medal – Ngô Bảo Châu". ICM. 19 August 2010. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160322012229/http://www.icm2010.in/prize-winners-2010/fields-medal-ngo-bao-chau. Erişim tarihi: 2015-11-12. "Ngô Bảo Châu is being awarded the 2010 Fields Medal for his proof of the Fundamental Lemma in the theory of automorphic forms through the introduction of new algebro-geometric methods." 
  112. ^ http://arxiv.org/pdf/math/0405568v1.pdf
  113. ^ "Graph Theory". 13 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160813174644/http://www.flooved.com:80/reader/3447?. 
  114. ^ Chung, Fan; Greene, Curtis; Hutchinson, Joan (April 2015). "Herbert S. Wilf (1931–2012)" (PDF). Notices of the AMS (Providence, Rhode Island, United States: American Mathematical Society) 62 (4): 358. ISSN 1088-9477. OCLC 34550461. http://www.ams.org/notices/201504/rnoti-p346.pdf. "The conjecture was finally given an exceptionally elegant proof by A. Marcus and G. Tardos in 2004." 
  115. ^ "Bombieri and Tao Receive King Faisal Prize" (PDF). Notices of the AMS (Providence, Rhode Island, United States: American Mathematical Society) 57 (5): 642–643. May 2010. ISSN 1088-9477. OCLC 34550461. http://www.ams.org/notices/201005/rtx100500642p.pdf. "Working with Ben Green, he proved there are arbitrarily long arithmetic progressions of prime numbers—a result now known as the Green–Tao theorem." 
  116. ^ http://arxiv.org/pdf/math/0412006v2.pdf
  117. ^ Connelly, Robert; Demaine, Erik D.; Rote, Günter (2003), "Straightening polygonal arcs and convexifying polygonal cycles", Discrete and Computational Geometry 30 (2): 205–239, DOI:10.1007/s00454-003-0006-7, MR 1931840, http://page.mi.fu-berlin.de/~rote/Papers/pdf/Straightening+polygonal+arcs+and+convexifying+polygonal+cycles-DCG.pdf 
  118. ^ Green, Ben (2004), "The Cameron–Erdős conjecture", The Bulletin of the London Mathematical Society 36 (6): 769–778, arXiv:math.NT/0304058, DOI:10.1112/S0024609304003650, MR 2083752 
  119. ^ "News from 2007". AMS. 31 December 2007. 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160410170802/http://www.ams.org/news?news_id=155. Erişim tarihi: 2015-11-13. "The 2007 prize also recognizes Green for "his many outstanding results including his resolution of the Cameron-Erdős conjecture..."" 
  120. ^ http://archive.numdam.org/ARCHIVE/PMIHES/PMIHES_2003__98_/PMIHES_2003__98__1_0/PMIHES_2003__98__1_0.pdf
  121. ^ "Kemnitz’ conjecture revisited". Discrete Mathematics 297: 196–201. DOI:10.1016/j.disc.2005.02.018. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0012365X05002281. 
  122. ^ http://www.ams.org/journals/jams/2004-17-01/S0894-0347-03-00440-5/S0894-0347-03-00440-5.pdf
  123. ^ http://annals.math.princeton.edu/wp-content/uploads/annals-v158-n1-p04.pdf
  124. ^ "The strong perfect graph theorem". 26 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170426215833/http://annals.math.princeton.edu/2006/164-1/p02. 
  125. ^ http://www.emis.de/journals/BAG/vol.43/no.1/b43h1haa.pdf
  126. ^ Knight, R. W. (2002), The Vaught Conjecture: A Counterexample, manuscript
  127. ^ http://www.ugr.es/~ritore/preprints/0406017.pdf
  128. ^ Metsänkylä, Tauno (5 September 2003). "Catalan's conjecture: another old diophantine problem solved" (PDF). Bulletin of the American Mathematical Society (American Mathematical Society) 41 (1): 43–57. DOI:10.1090/s0273-0979-03-00993-5. ISSN 0273-0979. http://www.ams.org/journals/bull/2004-41-01/S0273-0979-03-00993-5/S0273-0979-03-00993-5.pdf. "The conjecture, which dates back to 1844, was recently proven by the Swiss mathematician Preda Mihăilescu." 
  129. ^ http://www.ams.org/journals/jams/2001-14-04/S0894-0347-01-00373-3/S0894-0347-01-00373-3.pdf
  130. ^ http://junon.u-3mrs.fr/monniaux/AHLMT02.pdf
  131. ^ http://arxiv.org/pdf/math/0102150v4.pdf
  132. ^ Breuil, Christophe; Conrad, Brian; Diamond, Fred; Taylor, Richard (2001), "On the modularity of elliptic curves over Q: wild 3-adic exercises", Journal of the American Mathematical Society 14 (4): 843–939, DOI:10.1090/S0894-0347-01-00370-8, ISSN 0894-0347, MR 1839918 
  133. ^ http://www.ams.org/journals/mcom/2001-70-234/S0025-5718-00-01178-9/S0025-5718-00-01178-9.pdf
  134. ^ http://intlpress.com/site/pub/files/_fulltext/journals/sdg/2002/0007/0001/SDG-2002-0007-0001-a001.pdf
  135. ^ Croot, Ernest S., III (2000), Unit Fractions, Ph.D. thesis, University of Georgia, Athens . Croot, Ernest S., III (2003), "On a coloring conjecture about unit fractions", Annals of Mathematics 157 (2): 545–556, arXiv:math.NT/0311421, DOI:10.4007/annals.2003.157.545 
  136. ^ http://arxiv.org/pdf/math/9906042v2.pdf
  137. ^ http://arxiv.org/pdf/math/9906212v2.pdf
  138. ^ Ullmo, E (1998). "Positivité et Discrétion des Points Algébriques des Courbes". Annals of Mathematics 147 (1): 167–179. DOI:10.2307/120987. Zbl 0934.14013. 
  139. ^ Zhang, S.-W. (1998). "Equidistribution of small points on abelian varieties". Annals of Mathematics 147 (1): 159–165. DOI:10.2307/120986. 
  140. ^ Lafforgue, Laurent (1998), "Chtoucas de Drinfeld et applications" (fr), Documenta Mathematica II: 563–570, ISSN 1431-0635, MR 1648105, http://www.math.uni-bielefeld.de/documenta/xvol-icm/07/Lafforgue.MAN.html 
  141. ^ http://arxiv.org/pdf/1501.02155.pdf
  142. ^ http://arxiv.org/pdf/math/9811079v3.pdf
  143. ^ Norio Iwase (1 November 1998). "Ganea's Conjecture on Lusternik-Schnirelmann Category". ResearchGate. 7 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20161007114157/https://www.researchgate.net/publication/220032558_Ganea's_Conjecture_on_Lusternik-Schnirelmann_Category. 
  144. ^ Merel, Loïc (1996). "Bornes pour la torsion des courbes elliptiques sur les corps de nombres" [Bounds for the torsion of elliptic curves over number fields]. Inventiones Mathematicae (in French) 124 (1): 437–449. doi:10.1007/s002220050059. MR 1369424
  145. ^ https://www.researchgate.net/profile/Zhibo_Chen/publication/220188021_Harary's_conjectures_on_integral_sum_graphs/links/5422b2490cf290c9e3aac7fe.pdf
  146. ^ Wiles, Andrew (1995). "Modular elliptic curves and Fermat's Last Theorem" (PDF). Annals of Mathematics (Annals of Mathematics) 141 (3): 443–551. DOI:10.2307/2118559. JSTOR 2118559. OCLC 37032255. http://math.stanford.edu/~lekheng/flt/wiles.pdf. 
  147. ^ Taylor R, Wiles A (1995). "Ring theoretic properties of certain Hecke algebras". Annals of Mathematics (Annals of Mathematics) 141 (3): 553–572. DOI:10.2307/2118560. JSTOR 2118560. OCLC 37032255. http://wayback.archive.org/web/20050301000000*/http://www.math.harvard.edu/~rtaylor/hecke.ps. 

İleri okumalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yakın zamanda çözülmüş sorunları tartışan kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Çözülmemiş sorunları tartışan kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Fan Chung; Graham, Ron (1999). Erdos on Graphs: His Legacy of Unsolved Problems. AK Peters. ISBN 1-56881-111-X. 
  • Croft, Hallard T.; Falconer, Kenneth J.; Guy, Richard K. (1994). Unsolved Problems in Geometry. Springer. ISBN 0-387-97506-3. 
  • Guy, Richard K. (2004). Unsolved Problems in Number Theory. Springer. ISBN 0-387-20860-7. 
  • Klee, Victor; Wagon, Stan (1996). Old and New Unsolved Problems in Plane Geometry and Number Theory. The Mathematical Association of America. ISBN 0-88385-315-9. 
  • Du Sautoy, Marcus (2003). The Music of the Primes: Searching to Solve the Greatest Mystery in Mathematics. Harper Collins. ISBN 0-06-093558-8. 
  • Derbyshire, John (2003). Prime Obsession: Bernhard Riemann and the Greatest Unsolved Problem in Mathematics. Joseph Henry Press. ISBN 0-309-08549-7. 
  • Devlin, Keith (2006). The Millennium Problems – The Seven Greatest Unsolved* Mathematical Puzzles Of Our Time. Barnes & Noble. ISBN 978-0-7607-8659-8. 
  • Blondel, Vincent D.; Megrestski, Alexandre (2004). Unsolved problems in mathematical systems and control theory. Princeton University Press. ISBN 0-691-11748-9. 
  • Lizhen Ji, [various]; Yat-Sun Poon, Shing-Tung Yau (2013). Open Problems and Surveys of Contemporary Mathematics (volume 6 in the Surveys in Modern Mathematics series) (Surveys of Modern Mathematics). International Press of Boston. ISBN 1-571-46278-3. 
  • Waldschmidt, Michel (2004). "Open Diophantine Problems" (PDF). Moscow Mathematical Journal 4 (1): 245–305. ISSN 1609-3321. Zbl 1066.11030. http://www.math.jussieu.fr/~miw/articles/pdf/odp.pdf. 
  • Mazurov, V. D.; Khukhro, E. I. (1 Jun 2015). "Unsolved Problems in Group Theory. The Kourovka Notebook. No. 18 (English version)". arΧiv: 1401.0300v6. 
  • Derbyshire, John (2003). Prime Obsession. The Joseph Henry Press. ISBN 0-309-08549-7. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]