Çöl Zaferi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çöl Zaferi
Desert Victory
Film afişi
YönetmenRoy Boulting
YapımcıDavid MacDonald
SenaristJames Lansdale Hodson
DağıtıcıOrdu Filmi ve Fotoğraf Birimi
Kraliyet Hava Kuvvetleri Film Üretim Birimi
CinsiBelgesel filmi
TürüSavaş
RenkSiyah-beyaz
Çıkış tarih(ler)iMart 1943
Süre60 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık Birleşik Krallık
Dilİngilizce
Başbakan tarafından General Montgomery'ye gönderilecek Çöl Zaferi filminin sunumunu içeren bir kutunun fotoğrafı. Kutu 'acil' olarak işaretlenmiş etiketler içeriyor.

Çöl Zaferi, Birleşik Krallık Enformasyon Bakanlığı tarafından üretilen ve Britanyalılar'ın Kuzey Afrika Cephesi'nde mücadelesini konu alan 1943 yapımı propaganda filmidir. Film, Mareşal Bernard Montgomery komutası altındaki Britanyalı Birlikleri'nin Mareşal Erwin Rommel komutasındaki Alman Afrika Kolordusu'na karşı büyük El Alamein zaferinin ardından çekildi. Filmin ana konusu da bu iki mareşalin mücadelesidir. David MacDonald tarafından yazılan bu film, Tunus Zaferi ve Burma Zaferini yöneten Roy Boulting tarafından yönetildi. Film, 1943'te Oscar Ödülü kazandı.

Çöl Zaferi filmi en çok Amerikalıların tepkisine yol açmıştı. Çünkü Amerika Birleşik Devletleri'nin önemi hiç vurgulanmamıştı. Mark Harris ise bir röportajında bu vurgunun olmamasının nedeni olarak: Amerikalıların iyi görüntülere sahip olmamasını gösteriyordu.[1] Bu iddia doğruydu. Çünkü Meşale Harekâtı sırasında çekilen gerçek Amerikan savaş görüntülerinin çoğu, görüntüleri taşıyan geminin sarsılması sırasında yıkılmıştı. Bu açıklamadan sonra yönetmen John Huston'dan ABD'de yeniden savaş sahnelerinin çekilmesi istendi. Amerikalılar, Amerika Birleşik Devletleri'nin Mojave ve Florida'da bulunan çöl bölgelerinde sahte savaş sahneleri çekti. İngilizlerin reddetmeyecekleri yüksek kaliteli görüntüler elde etmeyi amaçlamadıysada bu oynama Britanyalılar tarafından fark edildi. Ancak pek önem verilmedi ve Tunus Zaferi filmi yapıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Turner Classic Movies interview with Mark Harris, 2 September 2015, 1:45 a.m. EST