Wilco

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Wilco, Chicago, Illinois merkezli bir Amerikan alternatif rock grubudur. Grup, şarkıcı Jay Farrar'ın ayrılmasının ardından alternatif country grubu Uncle Tupelo'nun geri kalan üyeleri tarafından 1994 yılında kuruldu. Wilco'nun kadrosu ilk on yılında sık sık değişti, orijinal enkarnasyondan yalnızca şarkıcı Jeff Tweedy ve basçı John Stirratt kaldı. 2004'ün başından bu yana, Tweedy, Stirratt, gitarist Nels Cline, çok enstrümantalist Pat Sansone, klavyeci Mikael Jorgensen ve davulcudan oluşan kadro değişmedi. Glenn Kotche Wilco on iki stüdyo albümü, bir canlı çift albüm ve dört ortak çalışma yayınladı: üçü Billy Bragg ve biri The Minus 5 ile.

Wilco'nun müziği, Bill Fay, The Beatles ve Television dahil olmak üzere çok çeşitli sanatçı ve tarzlardan ilham aldı ve karşılığında bir dizi modern alternatif rock eyleminin müziğini etkiledi. Grup, ilk albümü AM'de (1995) Uncle Tupelo'nun alternatif country tarzıyla devam etti, ancak o zamandan beri müziklerine alternatif rock ve klasik pop unsurları da dahil olmak üzere daha deneysel yönler getirdi. Wilco'nun müzik tarzı, 1990'ların country rock sesinden güncel bir "birçok döneme ve türe değinen eklektik indie rock kolektifine" dönüştü.[1]

Wilco, dördüncü albümleri Yankee Hotel Foxtrot (2001) ve onu çevreleyen tartışmalarla medyanın ilgisini topladı. Kayıt seansları tamamlandıktan sonra Reprise Records albümü reddetti ve Wilco'yu şirketten kovdu. Bir satın alma anlaşmasının parçası olarak Reprise, Wilco'ya albümün haklarını ücretsiz olarak verdi. Web sitesinde Foxtrot'u dinledikten sonra Wilco, albümü 2002'de Nonesuch Records'a sattı. Her iki plak şirketi de Warner Music Group'un yan kuruluşlarıdır ve bir eleştirmen, albümün "yirmi birinci yüzyılın başlarında müzik işinin ne kadar berbat olduğunu" gösterdiğini söylemesine yol açar.[2] Etkinlik, yönetmen Sam Jones'un grubu kayıt yazıp prodüktörlüğünü yaparken takip ettiği I Am Trying to Break Your Heart belgeselinde ölümsüzleştirildi. Yankee Hotel Foxtrot, 670.000'den fazla satışla Wilco'nun bugüne kadarki en başarılı yayınıdır. kopyalar. Wilco, beşinci stüdyo albümleri 2004'teki A Ghost Is Born ile En İyi Alternatif Müzik Albümü de dahil olmak üzere iki Grammy Ödülü kazandı. Wilco, Mayıs 2022'de on ikinci stüdyo albümleri Cruel Country'yi çıkardı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Press Release (25 Eylül 2012). "Indie-Rockers Wilco Make First Appearance At The Cascade Theatre Sept 26". 13 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2023. 
  2. ^ Fricke, David (9 Mayıs 2002). "Yankee Hotel Foxtrot (review)". Rolling Stone. 12 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021.