Twenty One Pilots

Vikipedi, özgür ansiklopedi
twenty one pilots
twenty one pilots, Almanya'da gerçekleştirilen Southside Festival 2022'de konser veriyor.
Genel bilgiler
Diğer adlarıtwenty | one | pilots
twenty øne piløts
Başladığı yerColumbus, Ohio, ABD
Tarzlaralternatif rock[1] elektropop indie pop
Etkin yıllar2009–günümüz
Müzik şirketiFueled by Ramen

Warner Music Group

Elektra Records
Resmî sitetwentyonepilots.com
ÜyelerTyler Joseph
Josh Dun
Eski üyelerNick Thomas
Chris Salih
Twenty One Pilots, Londra Brixton Academy'deki konserlerini bitirirken.

Twenty One Pilots (ya da TWENTY ØNE PILØTS, kısaca TØP), Columbus, Ohio'da kurulmuş Grammy ödüllü Amerikan müzik ikilisi. Grup 2009 yılında Tyler Joseph ve grubun eski üyeleri Nick Thomas ile Chris Salih tarafından kuruldu. Nick ve Chris gruptan 2011 yılından ayrılınca ikilinin yerine baterist Josh Dun gruba katıldı. Grup çeşitli konserler ve yayınlanan şarkılardan sonra 2010'lu yılların ortalarında ün kazandı.

Grup, özellikle "Stressed Out", "Ride" ve "Heathens" gibi single'larıyla tanınıyor. 59. Grammy Ödülleri'nde "Stressed Out" ile En İyi Pop İkili/Grup Performansı ödülünü kazandılar. İki bağımsız albüm, "Twenty One Pilots" (2009) ve "Regional at Best" (2011) yayınladıktan sonra 2012'de Fueled by Ramen plak şirketiyle anlaştılar. Plak şirketiyle yayınladıkları ilk albüm olan "Vessel" (2013), her şarkısının en az altın sertifikasyon kazandığı ikinci albüm oldu ve twenty one pilots'ı bu başarıyı yakalayan ilk ve tek grup haline getirdi.

Dördüncü albümleri "Blurryface" (2015) ile büyük başarı yakaladılar. Albümden çıkan "Stressed Out" ve "Ride" single'ları büyük hit oldu ve her şarkısı en az altın sertifikasyon kazanan ilk albüm olarak tarihe geçti. "Heathens"ın piyasaya sürülmesiyle birlikte grup, Billboard Hot 100'de aynı anda iki şarkısının ilk beş sıraya girmesini başaran ilk alternatif sanatçı ve bu başarıyı Elvis Presley ve The Beatles'tan sonra yakalayan üçüncü rock grubu oldu.

İkili toplamda altı stüdyo albümü yayınladı; yakında çıkacak yedinci albümleri Clancy (2024) de yayınlanacak. Billboard Alternatif Şarkılar listesinde on birinci sıraya kadar çıkan şarkılarıyla birlikte listede en çok birinci şarkıya sahip üçüncü sanatçı oldular.

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

2009-11: Twenty One Pilots'ın Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup 2009 yılında Columbus, Ohio'da kolej arkadaşları olan Tyler Joseph, Nick Thomas ve Chris Salih tarafından kuruldu.[2][3] Tyler, grubun adını Arthur Miller'ın "All My Sons" adlı oyununu çalışırken buldu. Tyler bu hikâyedeki ahlaki ikilemin grubun ismi için ilham kaynağı olduğunu açıkladı.[4][5] 29 Aralık 2009 yılında ilk albümleri olan "Twenty One Pilots" albümünü çıkardılar ve Ohio'da tura çıkmaya başladılar.

Grup, 2010 yılında SoundCloud üzerinden resmi olmayan iki parça yayınladı.[6] Bunlar arasında "Time to Say Goodbye" şarkısı ve Christina Perri'nin "Jar of Hearts" şarkısının cover'ı var. Başlangıçta bunları ücretsiz indirmek mevcuttu, fakat daha sonra bu seçenek kaldırıldı.

2011 yılında Nick ve Chris, yoğun programları nedeniyle gruptan ayrılmak zorunda kaldı. İkisi de grubun Facebook sayfasından veda notlarını yazdılar. Ardından gruba "House of Heroes" grubunun bateristi olan Josh Dun katıldı.[3][7]

2011-12: Regional at Best ve Fueled by Ramen Şirketiyle Anlaşma[değiştir | kaynağı değiştir]

Twenty One Pilots sahnede (2012)

Grubun ikinci resmi olmayan albümü "Regional at Best" 8 Temmuz 2011'de grubun yeni kadrosu olan Tyler Joseph ve Josh Dun ile birlikte yayınlandı. 11 Kasım 2011'de, Colombus Newport Music Hall'de tüm biletlerin satıldığı bir konser yaptılar ve birçok kayıt şirketinin ilgisini çektiler.[8] Çoğu kayıt şirketi grupla anlaşma imzalamak istese de, en sonunda Atlantic Records'ın yan kuruluşu olan Fueled by Ramen şirketiyle anlaşma imzalamaya karar verdiler.

Aynı yıl sırasında grup, hayranlara e-posta bülteni üzerinden daha önce yayımlanmamış iki ücretsiz şarkı gönderdi: "House of Gold" şarkısının orijinal hali ve "Two" isimli bir parça.

11 Şubat 2012 tarihinde, Youtube üzerinden yayımlanmamış bir şarkı olan "Goner" şarkısının müzik videosunu yayınladılar.[9] "Goner" yeniden kaydedilerek ve yazılarak 2015 yılında "Blurryface" albümüne eklendi.

2012-14 Vessel, Quiet Is Violent Dünya Turnesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Quiet Is Violent Dünya turnesi (2014)

Nisan 2012'de, grup Lifestyle Communities Pavilion'da tüm biletlerin satıldığı bir konserde, hayranlara Atlantic Records'ın yan kuruluşu olan Fueled by Ramen kuruluşuyla anlaşma imzaladıklarını duyurdular.[3] 17 Temmuz 2012'de Fueled by Ramen ile birlikte üç şarkılık "Three Songs" adındaki ilk EP albümlerini yayınladılar. Ağustos 2012'de, Neon Trees ve Walk the Moon gruplarıyla beraber kısa bir turneye çıktılar.[8] Katy Perry ve Adele'in prodüktörü olan Greg Wells ile beraber çalıştılar ve Fueled by Ramen kayıt şirketiyle beraber ilk albümleri olan "Vessel" albümünü çıkardılar.[10] 8 Ocak 2013'te yayınlandı ve Billboard 200 listesinde 21 numaraya, "Dijital Albüm" listelerinde 9 numaraya, "İnternet Albümleri" listesinde 17 numaraya, "Rock Albümleri" listesinde 15 numaraya ve "Alternatif Albümler" listesinde de 10 numaraya kadar ulaştı. Ayrıca Tears for Fears grubunun "Mad World" parçasını da cover şeklinde yayınladılar. Grubun ilk single'ı olan "Holding On to You" Amerika'daki radyo listelerinde ilk liste başarısı yakalayan şarkıları oldu ve Billboard Alternatif Müzik listesinde 11 numaraya ulaştı. Ayrıca single olan "Guns for Hands" ve "Lovely" Japonya Hot 100 listelerinde, sırasıyla, 21 ve 67 numaraya ulaştı.

12 Kasım 2012'de, YouTube üzerinden "Holding On to You" şarkısının resmi müzik videosu yayınlandı.[11] 2013 yılında, "Guns for Hands" müzik videosu 7 Ocak ve "Car Radio" müzik videosu 19 Nisan'da yayınlandı.[12][13] Mayıs 2013'te Fall Out Boy, Twenty One Pilots'ın kendilerinin "Save Rock and Roll Arena" turnesinde açılış sanatçısı olacaklarını duyurdu.[14]

8 Ağustos 2013'te Twenty One Pilots, "House of Gold" şarkısıyla Conan (TV programı)'da performans sergiledi ve 2 Ekim'de Youtube üzerinden müzik videosunu yayınladılar.[15] 24 Aralık'ta, Noel arifesi, Tyler Joseph New Albany, Ohio'da Five14 Kilisesinde "O come, O come, Emmanuel" şarkısını seslendirdi. Performansın videosu YouTube'a resmi olarak 14 Şubat 2014'te yüklendi. Ayrıca şov için David McCreary ile birlikte bir sihir gösterisi yaptılar.

Twenty One Pilots sahnede (2013)

31 Aralık'ta, Yılbaşı gecesi, "Vessel" albümünden "Truce" parçasının müzik videosu Youtube'a yüklendi. "Lovely" şarkısının en son halini "Vessel" albümünün bonus parçalar kısmına koydular, bu parçalar albümün İngiltere ve Japonya versiyonlarında oldu.[16] "Lovely" şarkısı "Regional at Best" albümünden yeniden düzenlenen bir şarkı oldu.

2014'te, grup ülke çapında bir numaralı müzik festivallerinde ve etkinliklerde sahne almaya başladı. Lollapalooza,[17] Bonnaroo,[18] Boston Bonnaroo ve Firefly[19] gibi. Sonuç olarak, farklı şehirlerden konser istekleri aldılar ve onları "Quiet Is Violent" dünya turnesine koydular. 2014 Eylül'de başlayan turne, aynı yıl içinde sona erdi.[20] 13 Nisan'da 2014 MTV Film Ödülleri'nde "Car Radio" ile performans sergilediler.[21] 28 Nisan'da, Late Night with Seth Meyers programında yine "Car Radio" ile performans sergilediler.[22] 31 Aralık 2014'te grup "Ode to Sleep" şarkısının video klibini yayınladı.[23]

2015–2017: Blurryface ve Emotional Roadshow Dünya Turnesi[değiştir | kaynağı değiştir]

16 Mart 2015'te, grup "Blurryface" albümünün 19 Mayıs'ta yayınlanacağını duyurdu.[24][25] Ayrıca aynı gün ilk single olan "Fairly Local" şarkısını ve müzik videosunu yayınladılar.[26] Albümdeki ikinci single ise "Tear in My Heart". Müzik videosu ise 5 Nisan 2015'te yayınlandı.[27] 28 Nisan'da üçüncü single olan "Stressed Out" müzik videosuyla[28] beraber yayınlandı.[29] "Stressed Out" U.S Billboard Hot 100 listesinde 2 numaraya, Alternatif Şarkılar ve Hot Rock Şarkıları listelerinde 1 numaraya ulaşmıştır.[30]

"Blurryface" 2 gün erken yani 17 Mayıs'ta yayınlandı ve ilk haftasında Amerika'da 134.000 kopya sattı ve grubun Billboard 200'de ilk kez 1 numara albümü oldu.[31] 22 Mayıs 2016'da "Blurryface" albümü Billboard Music Award'da "Top Rock Albümü" ödülünü kazandı, ayrıca "Top Rock Artist" adaylığını da kazandılar.[32]

Grup, 11 Mayıs 2015'te Glasgow, İskoçya'de Blurryface Dünya Turnesine çıkmaya başladı. Turnenin Amerika ayağı ise 8 Eylül'de Washington, DC'de başladı. Turnelerinde Amerika, Avustralya, Güneydoğu Asya, Japonya ve Avrupa'ya gittiler.[33] Echosmith ve Finish Ticket gruplarıyla beraber turneye çıktılar.

14 Eylül 2015'te Late Night with Seth Meyers programında "Stressed Out" şarkısıyla performans sergilediler.[34]

31 Mayıs 2016'da, Cincinnati'de "Emotional Roadshow World Tour" dünya turnesine başladılar.[35] Turne Amerika, Kanada, Meksika, Avrupa ve Avustralya gibi pek çok yere gittiler.[36][37] Chef'Special ve Mutemath gruplarının da turnelerine katılacaklarını duyurdular.[38]

Twenty One Pilots 2016'da Londra'da performans sergiliyor

16 Haziran 2016'da, grup "Suicide Squad" soundtrack albümü için "Heathens" adında bir şarkı yayınladı. Fakat şarkı 1 gün öncesinde internete sızdırıldı.[39][40][41] Şarkının müzik videosu ise 21 Haziran'da yayınlandı.[42] Şarkı, filmin bitişindeki jenerikte çaldı.

14 Eylül 2016'da Rock Sound dergisi, My Chemical Romance grubunun The Black Parade albümünün 10. yılı adına bir cover albümü hazırladı ve Twenty One Pilots albümden "Cancer" adlı şarkıyı coverladı.[43]

8 Ekim 2016'da grup, Saturday Night Live'da müzikal konuk olarak yer aldı.[44]

2 Şubat 2017'de grup, "Stressed Out" şarkısıyla En İyi Pop Duo/Grup Performansı kategorisinde Grammy Ödülü kazandı. Joseph ve Dun, sahneye çıkmadan önce iç çamaşırlarına kadar soyundu ve Joseph, kabul konuşmasında bunun, Columbus'ta yerel bir grup oldukları ilk günlerde birbirlerine verdikleri bir sözün yerine getirilmesi olduğunu söyledi.

Twenty One Pilots, Kasım 2016'da Alternative Press ile yaptıkları bir röportajda, Blurryface albümünün son konserinden sonra yeni müziğe odaklanmak için "ara vereceklerini" ifade etmişti. Joseph, şarkı sözlerine daha fazla önem vermek ve müziği, kendi adlarını taşıyan ilk albümlerindeki gibi "özgünlük, sözler, anlatım ve şarkı yazmadaki korkusuzluk" özelliklerine döndürmek istediğini belirtmişti. Grubun son aktivitesi Temmuz 2017'de, sosyal medyada birkaç şarkılarından sözlerin yer aldığı, kapanan bir göz görseli paylaşmalarıyla oldu.

2018–2020: Trench[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 2018'de, grubun web mağazasında şifreli bir mesaj ortaya çıktı ve bu mesaj bir web sitesi açığa çıkardı. Hayranlar ipuçlarını kullanarak sitenin diğer bölümlerini buldular ve grubun geri dönüş ihtimalini ima ettiler. Siteye, "Clancy" adlı bir karakterin mektupları da dahil olmak üzere birden fazla resim yüklendi.

Temmuz 2018'de, Twenty One Pilots bir yıllık sessizliği bozdu. Önce hayranlara şifreli bir e-posta göndererek daha sonra tüm sosyal medya platformlarına bir video göndererek logolarını ve markalarını güncellediler. Tyler Joseph, Zane Lowe ile yaptığı bir röportaj için bir yıldan fazla bir süre sonra medyada ilk kez ortaya çıktı. Apple Music 1'deki (eski Beats 1) röportajda Ohio, Columbus'daki ev stüdyosundan grubun bir yıllık aralığı, yeni albümü yaratma süreci ve kişisel korkularla mücadele hakkında konuştu.

11 Temmuz 2018 tarihinde grup "Jumpsuit" ve "Nico and the Niners" adında 2 yeni şarkı ve "Jumpsuit" içinde bir video klibi yayınladı. Ayrıca aynı zamanda yeni albümleri Trench'in çıkış tarihini (5 Ekim 2018) ve albümün promosyonu için yapılacak olan The Bandito Tour'u duyurdu. 26 Temmuz 2018'de "Nico and the Niners" için klip yayınlandı. Albümün yayınlanan bir sonraki şarkısı Levitate ise 7 Ağustos 2018'de TIDAL müzik platformunda sızdırıldı. Sonraki gün ise Levitate kliple beraber grup tarafından yayınlandı. Bu 3 şarkı bir hikâyeyi takip ediyordu.

Twenty One Pilots Resorts World Arena, Birmingham 2019
Twenty One Pilots 2019'da Birmingham'daki Resorts World Arena'da performans sergiliyor

20 Ağustos 2018'de MTV Müzik Ödülleri reklamları sırasında albümün tanıtımı yapılırken reklamın son 10 saniyesinde My Blood'ın kısa bir kesiti verildi. 27 Ağustos 2018'de şarkı tamamen yayınlandı. Twenty One Pilots, Trench'i 5 Ekim 2018 günü, My Blood klibi ile beraber yayınladı. 12 Eylül 2018'de grup, 1 yıl aradan sonra ilk kez konser verdi. A Complete Diversion, Londra'da tek seferlik bir konser olarak düzenlendi.

22 Ocak 2019'da grup, Chlorine şarkısı için klip yayınladı. Şarkıya "Ned" adı verilen küçük yaratık eşlik ediyordu. 4 Mart 2019'da grup, yaptığı bir röportajda çoktan yeni albüm için çalışmalara başladığını duyurdu. Daha önce Twenty One Pilots tarafından hiç bahsedilmemiş bir karakter eşlik edeceğini duyurdu. 19 Haziran 2019'da grup, Chlorine şarkısının farklı versiyonu olan,"Chlorine (19.4326° N, 99.1332° W)"'i yayınladı.

16 Temmuz 2019'da, The Hype, ABD'deki radyolara single olarak gönderildi.

9 Nisan 2020'de ikili, Trench'in yayınlanmasından bu yana ikilinin ilk müzikal çalışması olan "Level of Concern" şarkısını yayınladı. "Level of Concern", COVID-19 salgını kaynaklı kaygıyı konu alıyor ve şarkının klibi Joseph ve Dun'ın salgın nedeniyle karantinadayken evlerinde çekildi. Joseph, şarkının gelirlerinin bir kısmını, kapanmalar sırasında maaş alamayan canlı müzik ekipleri için bir yardım kuruluşu olan Crew Nation'a bağışladı.[45][46]

Kasım 2020'de Josh Dun, ikilinin bir sonraki albümü üzerinde hala "uzaktan" çalıştıklarını, her iki üyenin de farklı yerlerde olduğunu açıkladı. Kayıt sürecini şöyle anlattı: "İkimizin de kendi stüdyolarımız var, bu gerçekten güzel, o yüzden stüdyosunda bir sürü şey ortaya çıkarıyor, bana gönderiyor, sonra ben de stüdyomda bazı şeyler bulup ona geri gönderiyorum". 8 Aralık 2020'de, Joseph tarafından yapılan bir Twitch yayınının ardından grup, "Christmas Saves the Year" adlı bir Noel single'ı yayınladı.

2021-2024: Scaled And Icy ve Twenty One Pilots Livestream Experience[değiştir | kaynağı değiştir]

Twenty One Pilots in Denver - September 25, 2021
Twenty One Pilots, Eylül 2021'deki Takeover Tour sırasında performans sergiliyor

İkilinin altıncı stüdyo albümü, Scaled and Icy, 21 Mayıs 2021'de yayınlandı. Albümün adı, "Clancy öldü (clancy is dead)" anlamına gelen bir anagram ve Joseph tarafından yazılan "küçültülmüş ve izole edilmiş (scaled back and isolated)" ifadesiyle yapılan bir kelime oyunu. Albüm ilk olarak 6 Nisan 2021'de grubun bilgi paylaşmak için kullandığı bir web sitesi olan dmaorg.info aracılığıyla "New Album and Livestream Experience" metnini içeren bir poster aracılığıyla tanıtıldı. Albüm, bir gün sonra grup tarafından resmi olarak duyuruldu. Albümün çıkış single'ı "Shy Away" aynı gün, eşlik eden bir müzik videosu ile birlikte yayınlandı. Albümün ikinci single'ı "Choker", 30 Nisan 2021'de yine bir müzik videosu ile birlikte yayınlandı. Albümün üçüncü single'ı "Saturday" ise 18 Mayıs 2021'de yayınlandı. Albümün dördüncü ve son single'ı "The Outside" ise 18 Mart 2022'de yayınlandı.

2024-günümüz: Clancy[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Şubat 2024'te Vessel, Blurryface, Trench ve Scaled and Icy'nin kapak fotoğrafları, dijital müzik platformlarında kısmen kırmızı bir bant ile kaplanacak şekilde güncellendi. Birkaç kişi sosyal medyada gruptan posta aldıklarını bildirdi ve sonraki günlerde dünya çapında birçok yerde reklam panoları ve posterler aracılığıyla yeni bir logo ortaya çıktı ve bu da yakında çıkacak yeni bir albümün sinyalini verdi. 22 Şubat'ta grubun sosyal medya platformlarında, bir sonraki albüm beklentisiyle önceki üç albümün geçmişine ilişkin ayrıntıların doğrulandığı anlatımlı bir video yayınlandı. 28 Şubat'ta grup, 29 Şubat'ta çıkacak olan "Overcompensate" adlı yeni single'ını duyurdu. Aynı günün erken saatlerinde yedinci stüdyo albümleri Clancy'nin 17 Mayıs'ta yayınlanacağı duyuruldu. 27 Mart gününde ise grup, çıkacak yeni albümlerinin bir sonraki single'ı olan "Next Semester"ı yayınladı.

23 Nisan 2024 gününde grubun solisti Joseph Twitter/X üzerinden açıklama videosu paylaşarak albümün çıkış tarihinin 1 hafta ileriye yani 24 Mayıs 2024'e alındığını duyurdu. Bu kararın sebebi ise albümdeki her şarkı için klip çekmenin beklediklerinden uzun sürdüklerini açıkladı.[47]

Twenty One Pilots, koşma, zıplama, tırmanma, takla atmadan oluşan fiziksel olarak aktif performanslarıyla tanınır.

Müzik tarzı ve etkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Grubun 2021'den 2024'e kadar kullandığı logosu.

Twenty One Pilots, piyanonun (bazen elektronik klavye veya keytar), baterinin (bazen elektronik davul karışımı), vokallerin ve bazen de ukulele'nin karışımı. Grubun şarkıları genelde şiirsel temelli (şarkılar Tyler Joseph ve Josh Dun tarafından yazılıyor).

Joseph şiirlerin çok uzun olduğunu belirtmiş, bu yüzden sözleri sığdırabilmek için rap yapması gerektiğini söylemiştir. Çoğu hayran onların müzik türünü "şizofrenik pop" (ayrıca şizoid pop olarak da bilinir, pop'un gayri resmi bir alt türüdür) olarak nitelendirdi. Şarkılarının çoğu Hristiyan teolojisine imalar ve tanrı hakkında mesajlar içerir. Grubun üyeleri Hristiyandır fakat Twenty One Pilots Hristiyan bir grup olarak kabul edilmez.

Grubun logosu ve anlamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup, erken dönem albüm kapaklarında isimlerini "twenty | one | pilots" şeklinde stilize ediyordu. Ancak, ikinci albümleri "Regional at Best" ile birlikte, format "twenty øne piløts" olarak değiştirildi ve O harflerinin ortasından çapraz bir çizgi geçirildi.

Birçok insan grubun logosunun ne anlama geldiğini merak etmesi üzerine, Tyler Joseph grubun logosunun anlamını şu şekilde açıklamıştır;

"Birileri bana logonun benim için ne demek olduğunu sorduğunda, logo benim için bir şeyler ifade ediyor çünkü onu benim için anlam ifade eden bir şeyler yaptım. Amaç bu. Amaç sadece benim anlayabileceğim bir şeyler oluşturmak ve olsa da olmasa da bunun anlamını ifşa etmek istemiyorum, bu benim için amacımın başlangıcı. Benim için amacın anlamı, bir şeyler oluşturmaktır, şarkı sözleri yazmak, resim çizmek, fotoğraf ya da müzik ya da tiyatroyla sanat yoluyla kendini ifade etmektir, ya da her neyse. Bu sanatsal olmak zorunda değil ama eğer bir şey oluşturursan ve bunun anlamını sadece sen biliyorsan, bu senin için bir amacın başlangıcı. Odanda tek başına hayatta kalıp kalmayacağına karar verirken, kendine şunu söyleyebilirsin "Muhtemelen hayatta kalmalıyım çünkü o şeyin anlamını bilen sadece benim." yani bu logo insanlara bir şeyler oluşturmaları için bir teşvik. Anlamı bu."

2018 yılında, Trench'in piyasaya sürülmesiyle birlikte yeni bir logo tanıtıldı. Eski logoya her iki tarafa da birer eğik çizgi daha eklendi. Albüm kapağının renk şemasıyla uyumlu olması için, içi dolu siyah arka plan üzerindeki şekillerin renk şeması sarıya çevrildi. Joseph, "Geçmişte yaptığımız iki logoyu alıp bir araya getirsek, yukarıya ve yanlara bakan iki eğik çizgiden oluşan bir logo ortaya çıkardı. Bu, üzerinde çalıştıklarımızın bir devamı gibi" dedi. Ayrıca, eklenen eğik çizgilerin "kendinizi koruyan bir şeyle çevrili olma hissini" temsil ettiğini ve "o logonun bu ekstra koruma katmanlarına sahip olmasını istediğini" söyledi.

15 Şubat 2021'de Joseph, Instagram hikâyesine sağ gözünün üzerinde Yunan alfabesinin 23. harfi olan psi (ψ) sembolü içeren bir resim yükledi.

Grubun 2024'ten itibaren kullandığı logosu.

İki ay sonra, Scaled and Icy albümünün ana single'ı "Shy Away"ın çıkışıyla birlikte, bunun da grubun yeni logosu olduğu ortaya çıktı. 2021 yılından 2024 yılına kadar bu logo aktif olarak kullanıldı.

2024 Şubat ayından itibaren bir çok ülkede reklam panolarında grubun yeni logosu görünmeye başladı. 28 Şubat günü ise grubun yeni logosunun bu olduğu grubun sosyal medya paylaşımlarıyla onaylanmış oldu.

Skeleton Clique'i ifade eden logo

Grup, birçok performanslarında, grafiklerinde ve müzik videolarında kullandıkları iskelet ikonografisine atıfta bulunarak, "Skeleton Clique" veya sadece "Clique" olarak adlandırılan bir hayran kitlesine sahiptir. Skeleton Clique, grubun resmi ikonografisinde, anahtarlara benzeyen çizgilerin tepesinde duran bir kafatası ve uzaylı başı logolarıyla temsil edilir.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Twenty One Pilots (2009)
  • Regional at Best (2011)
  • Vessel (2013)
  • Blurryface (2015)
  • Trench (2018)
  • Scaled and Icy (2021)
  • Clancy (2024)

Grup üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Mevcut[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tyler Joseph – ana vokalist, piyano, klavye, synthesizer, ukulele, bass, davul, perküsyon (2009–günümüz)
  • Josh Dun – davul, perküsyon, trompet, geri vokal (2011–günümüz)

Eski[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Nick Thomas – bass, piyano, klavye (2009–11)
  • Chris Salih – davul, perküsyon (2009–11)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Samson, Diana (7 Temmuz 2018). "Twenty One Pilots Breaks Year-Long Hiatus With Mysterious Email To Fans". 15 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2018. 
  2. ^ ""Twenty One Pilots Biography Billboard" (İngilizce)". 16 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  3. ^ a b c ""With debut album set for release, Columbus duo Twenty One Pilots poised to break out" (İngilizce)". 20 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  4. ^ ""About twenty one pilots" (İngilizce)". 15 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  5. ^ ""The Slippery Appeal of the Biggest New Band in America" - The New Yorker (İngilizce)". 11 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  6. ^ "Twenty One Pilots - Soundcloud". 5 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  7. ^ ""Interview: Twenty One Pilots, part 1". columbusalive.com (İngilizce)". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  8. ^ a b ""Review twenty one pilots Regional at Best" (İngilizce)". 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  9. ^ "Twenty One Pilots - Goner - Youtube". 31 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  10. ^ ""Twenty One Pilots - Music, biography, Credits and Discography: AllMusic" (İngilizce)". 4 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  11. ^ ""twenty one pilots: Holding on to You" YouTube". 15 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  12. ^ ""twenty one pilots: Guns For Hands" Youtube". 14 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  13. ^ ""twenty one pilots: Car Radio" Youtube". 10 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  14. ^ ""Twenty One Pilots added to Fall Out Boy arena tour" Alternative Press (İngilizce)". 3 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  15. ^ ""twenty one pilots: House of Gold" YouTube". 25 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  16. ^ "Vessel". Fandom, Twenty One Pilots. 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2020. 
  17. ^ ""Twenty One Pilots" Lollapalooza (İngilizce)". 15 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  18. ^ ""Twenty One Pilots" bonnaroo.com (İngilizce)". 17 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  19. ^ ""Firefly Music Festival" twentyonepilots.com (İngilizce)". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  20. ^ "Tour - Twenty One Pilots (İngilizce)". 8 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  21. ^ ""twenty one pilots live at the MTV Movie Awards 2014" MTV (İngilizce)". 13 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  22. ^ ""Watch twenty one pilots perform "Car Radio" on 'Late Night With Seth Meyers'" altpress.com (İngilizce)". 2 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  23. ^ ""Watch Twenty One Pilots' Music Video for 'Ode to Sleep,' Three Years in the Making Read More: Watch Twenty One Pilots' Music Video for 'Ode to Sleep'". diffuser.fm (İngilizce)". 18 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2016. 
  24. ^ Pierangelo, Hannah (17 Mart 2015). "Twenty One Pilots Announce New Album + Tour Dates (İngilizce)". 2 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2016. 
  25. ^ "Twitter status". Twitter. 16 Mart 2015. 2 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2016. 
  26. ^ "Hear twenty one pilots' eerie new single "Fairly Local" from impending album 'Blurryface' (İngilizce)". Alternative Press. 10 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2015. 
  27. ^ twenty one pilots: Tear In My Heart 29 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ; YouTube, 6 Nisan 2015
  28. ^ twenty one pilots: Stressed Out 10 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ; YouTube, 28 Nisan 2015
  29. ^ Stressed Out 4 Mayıs 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; Google Play Store, 28 Nisan 2015
  30. ^ Trust, Gary (16 Şubat 2016). "Justin Bieber Retakes No. 1 Spot From Zayn on Hot 100 (İngilizce)". Billboard. 16 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2016. 
  31. ^ "Twenty One Pilots Earn First No. 1 Album on Billboard 200 Chart (İngilizce)". Billboard. 23 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2015. 
  32. ^ "Billboard Music Awards 2016: Complete Winners List (İngilizce)". Billboard. 23 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2016. 
  33. ^ "Twenty One Pilots announce Blurryface World Tour (İngilizce)". axs.com. 25 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2015. 
  34. ^ "Twenty One Pilots Perform New Single 'Stressed Out' on Late Night (İngilizce)". Broadway World. 15 Eylül 2015. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2016. 
  35. ^ Kaufman, Gil. "Twenty One Pilots' Rock Dreams Come True at Emotional Roadshow Tour Kick-Off (İngilizce)". Billboard. Billboard. 3 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016. 
  36. ^ "TWENTY ONE PILOTS: EMØTIØNALRØADSHØW (İngilizce)". twentyonepilots.com. 17 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2016. 
  37. ^ "Twenty One Pilots Announces Emotional Roadshow World Tour: See Dates Here (İngilizce)". billboard.com. 3 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2016. 
  38. ^ "Chef'Special & Mutemath To Join twenty one pilots' Tour (İngilizce)". Fueled by Ramen. Fueled by Ramen. 10 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2016. 
  39. ^ "Record label wants Reddit to snitch on the user that leaked Suicide Squad soundtrack (İngilizce)". 29 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2016. 
  40. ^ "Atlantic Records asks Reddit for user's IP address over Suicide Squad song leak (İngilizce)". 5 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2016. 
  41. ^ "Who leaked that 'Suicide Squad' song? Reddit has answers, record label says (İngilizce)". 14 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2016. 
  42. ^ "twenty one pilots: Heathens (from Suicide Squad: The Album) [OFFICIAL VIDEO]". Youtube. Fueled By Ramen. 22 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2016. 
  43. ^ "Hear Twenty One Pilots Cover My Chemical Romance's 'Cancer' (İngilizce)". Rolling Stone. 13 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2016. 
  44. ^ "Watch Twenty One Pilots' Soaring 'SNL' Performance (İngilizce)". Rolling Stone. 12 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2016. 
  45. ^ "Twenty One Pilots' 'Level of Concern' Video Is Never-Ending, Highlights Fan Footage". Loudwire. 25 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2020. 
  46. ^ "Never Ending Level of Concern Video". Twenty One Pilots. 4 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2020. 
  47. ^ "Açıklama videosu". Tyler Joseph. Twitter/X. 23 Nisan 2024.