Lorde

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lorde
Lode, 2022
Genel bilgiler
Doğum adıElla Marija Lani Yelich-O'Connor
Doğum07 Kasım 1996 (27 yaşında)
Takapuna, Auckland, Yeni Zelanda
TarzlarElektronika, pop, rock
MesleklerŞarkıcı, şarkı yazarı
ÇalgılarVokal
Etkin yıllar2009–günümüz
Müzik şirketiUMG, Lava, Republic
İlişkili hareketlerJoel Little
Resmî sitelorde.co.nz

Ella Marija Lani Yelich-O'Connor (d. 7 Kasım 1996; Takapuna, Auckland) veya daha çok bilinen sahne adıyla Lorde, Yeni Zelandalı şarkıcı-şarkı yazarıdır. On üç yaşındayken plak şirketi Universal Music Group ile bir anlaşma imzaladı ve söz konusu şirket tarafından şarkı yazarı ve yapımcı Joel Little ile eşleştirildi. Kendisine uluslararası bir başarı ve iki tane Grammy Ödülü getiren "Royals" isimli şarkıyı da içeren ilk müzikal çalışması The Love Club EP 2013 yılının Mart ayında satışa sunuldu. Aynı yılın Eylül ayında yayınlanan çıkış albümü Pure Heroine, eleştirmenlerden çoğunlukla olumlu değerlendirmeler aldı ve ticari bir başarı da elde etti.

Yaşamı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, 7 Kasım 1996 tarihinde, şair Sonja Yelich ile inşaat mühendisi Vic O'Connor'un dört çocuğundan biri olarak Takapuna'da dünyaya geldi. Anne tarafından Hırvat, baba tarafından İrlanda kökenli olan Lorde, iki kız ve bir erkek kardeşi ile Devonport'un varoşlarında büyüdü. Beş yaşındayken bir arkadaşıyla birlikte bir drama kulübüne katıldı, böylece şarkı söyleme ile oyunculuğa olan yeteneği ve ilgisi keşfedildi. Şair olan annesi, henüz küçük bir çocukken, kendisine bir kitap okuma alışkanlığı kazandırdı.

Lorde, Belmont Intermediate School isimli okulda eğitim görmeye başladı ve 2009 yılında burada, arkadaşı Louis McDonald ile okulun yetenek yarışmasında birinci geldi. Söz konusu yarışmadaki performansını izledikten sonra McDonald'ın babası çeşitli yetenek avcılarına Lorde'un, Duffy'nin "Warwick Avenue" ve Pixie Lott'un "Mama Do" isimli şarkılarını söylediği videolar gönderdi. Lorde on üç yaşına geldiğinde, A&R temsilcisi Scott Maclachlan aracılığıyla, kendisini geliştirmek üzere Universal Music Group (UMG) ile bir anlaşma imzaladı. UMG, vokal koçu Frances Dickinson'ı bir yıl boyunca haftada iki defa olmak üzere Lorde'a şan dersleri vermek üzere görevlendirdi; bunu takiben Lorde, pek çok şarkı yazarı ile çalışmaya başladı fakat başarılı bir sonuç elde edemedi. Maclachlan bu durumu HitQuers'e, "Esasında O (Lorde), kendi müziğini kendisinin yazacağını biliyordu fakat yapım kısmında bir uzmanın yardımına ihtiyacı vardı," şeklinde açıkladı.

2011–13: The Love Club EP ve Pure Heroine[değiştir | kaynağı değiştir]

The Love Club adındaki mini albümünü 16 yaşında yayınladıktan sonra çok fazla ilgi gördü. Özellikle Avustralya ve Yeni Zelanda'da çok sevildi. Bunun üstüne aynı yıl Pure Heroine adında üstünde daha çok uğraştığı albümünü çıkardı. Tüm dünyada adını duyurmayı başardı. Bu albümden ilk teklisi olan ROYALS'ı, 3 Haziran 2013'te yayınladı. ROYALS sonrası sırasıyla şu tekliler yayınlandı "Tennis Court", "Team", "No Better" and "Glory and Gore". Lorde, her iki albüm içinde tüm şarkılarında baş yazarlık yapmıştır. Sadece Joel Little'ın yardımından yararlanmıştır.

Açlık Oyunları müziği[değiştir | kaynağı değiştir]

Yellow Flicker Beat adlı, Lorde ve Joel Little yardımıyla yazılan, 29 Eylül 2014'te yayınlanan Açlık Oyunları: Alaycı Kuş Bölüm 1 şarkısı. Müzik videosu 6 Kasım 2014 tarihinde yayınlandı. Billboard hot100'dan 34 numaraya kadar yükselip en iyi liste başarısı gösteren 3. şarkısı oldu. Golden Globe Ödüllerinde en orijinal şarkı, Film Eleştirmenleri Ödüllerinde en iyi şarkı dallarında adaylık kazandı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Lorde ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur