Dire Straits

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dire Straits
Dire Straits Drammenshallen'da, Norveç, 1985
Genel bilgiler
Başladığı yerDeptford, London, England
Tarzlar
Etkin yıllar1977–1988, 1990–1995
Müzik şirketi
Resmî sitedirestraits.com
Eski üyeler

Dire Straits, 1977'de Londra'da Mark Knopfler (baş vokal ve baş gitar), David Knopfler (ritim gitar ve arka vokal), John Illsley (bas gitar ve arka vokal) ve Pick Withers (davul ve perküsyon) tarafından kurulmuş bir İngiliz rock grubuydu. 1977'den 1988'e ve yine 1990'dan 1995'e kadar aktiftiler.

1978 tarihli kendi adını taşıyan ilk albümlerinden ilk single'ları "Sultans of Swing" Birleşik Krallık ve ABD listelerinde ilk ona girdi. Bunu "Romeo and Juliet" (1981), "Private Investigations" (1982), "Twisting by the Pool" (1983), "Money for Nothing" (1985), ve "Walk of Life" (1985) gibi hit single'lar izledi.[1] Ticari açıdan en başarılı albümleri Brothers in Arms (1985), 30 milyondan fazla kopya sattı;İngiltere tarihinde. Guinness İngiliz Hit Albümleri Kitabı'na göre Dire Straits, Birleşik Krallık albüm listesinde 1.100 haftadan fazla zaman geçirdi ve bu, tüm zamanların en çok beşincisi.[2]

Dire Straits'in müziği country, folk, JJ Cale'in blues rock'ı ve caz gibi çeşitli etkilerden geliyor.[1] Sadeleştirilmiş sesleri punk rock ile tezat oluşturuyordu ve pub rock'tan çıkan köklü bir rock etkisini gösteriyordu. Grubun varlığının başlangıcından sonuna kadar devam eden tek üyeler Mark Knopfler ve Illsley olmak üzere, personelde birkaç değişiklik oldu. 1988'deki ilk ayrılıklarının ardından Knopfler, Rolling Stone'a şunları söyledi: "Birçok basın haberi bizim dünyanın en büyük grubu olduğumuzu söylüyordu. O zamanlar müzikte bir vurgu yok, popülerlikte bir vurgu var. Dinlenmeye ihtiyacım vardı."[3][4] 1995'te tamamen dağıldılar, ardından Knopfler tam zamanlı bir solo kariyer başlattı. O zamandan beri çok sayıda yeniden birleşme teklifini reddetti.[5]

Dire Straits, Classic Rock dergisi tarafından "80'lerin en büyük İngiliz rock grubu" olarak adlandırıldı; Temmuz 1985'te Live Aid'de bir performans içeren 1985–1986 dünya turları, Avustralasya'da bir rekor kırdı.[6] 1991'den 1992'ye kadar olan son dünya turları 7.1 milyon bilet sattı. Dire Straits dört Grammy Ödülü, üç Brit Ödülü (iki kez En İyi İngiliz Grubu), iki MTV Video Müzik Ödülü ve çeşitli başka ödüller kazandı.[7] 2018'de Rock and Roll Hall of Fame'e alındılar. Dire Straits dünya çapında 100 ila 120 milyon birim sattı ve 51,4 milyon sertifikalı birim de dahil olmak üzere, onları en çok satan müzik sanatçılarından biri yaptı.[8]

Kuruluş, çalışmalar ve başarılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Mark Knopfler, 28.05.2006 tarihli Hamburg konserinde.

Dire Straits, 1970'li yılların punk döneminde ortaya çıktı. Müzikleri daha minimalist olsa bile punk'dan etkilendikleri ve bir bakıma punk akımına borçlu oldukları düşünülebilir. Pub-rock yeniden ortaya çıkıp iyi dönemlerini kutlamaya başladığında Dire Straits müziklerindeki melankolinin üzerine basa basa dinleyicilerine kendilerini kabul ettirdi.

Gitarist ve vokalist Mark Knopfler önderliğindeki grup müziklerinde JJ Cale tarzı siyah blues müziğini kullanırken jazz ve country etkileşimlerini de ekledi. Zaman zaman ise progresif rock'ın epik şarkı yapısına kendilerini batırdılar. Grubun müziği Knopfler'ın, Bob Dylan tarzı şarkı sözleriyle dengeleniyordu. Kariyerleri gün geçtikçe ilerleyen Dire Straits'in müziği de daha rafine oldu ve bu olgunlukları da MTV jenerasyonu ve CD'lerin piyasaya hakim olma dönemine rastladı. 80'lerin ortasında atak yapan bu iki müzikal devrim Dire Straits'in altıncı albümünü yapmasına yardım etti. "Brothers in Arms" uluslararası bir başarıydı.

Grup, Eric Clapton, Phil Collins ve Steve Winwood'la birlikte zamanın en önemli grup ve sanatçıları olmayı başarmış; bununla birlikte ilerleyen yıllarda ortaya çıkan grupların da ilham kaynakları oldular. Elde ettikleri ulusal başarının yanı sıra grup kazandıkları bu şöhreti elinde tutamadı fakat "Brothers in Arms"ı çıkarana kadar 6 dolu yıl geçirdi.

Mark Knopfler her zaman Dire Straits'den ayrı bir güçtü. Bir mimarın oğlu olan Knopfler, Leeds Üniversitesi'nde İngiliz Dili okudu ve kolejdeyken rock eleştirmeni olarak Yorkshire Evening Post'ta çalıştı. Okuldan mezun olduktan sonra İngilizce öğretmenliği yapmaya başladı, aynı zamanda Brewer's Droop adlı bir grubun da solistiydi.

1977–1979: İlk yıllar ve ilk iki albüm[değiştir | kaynağı değiştir]

1977 yılında kardeşi David ve oda arkadaşı John Illsley'le birlikte çalıyordu. Aynı yılın yazında üçlü, baterist Pick Withers'la birlikte bir demo doldurdu. Londra'lı bir DJ olan Charlie Gillett bu demoyu duyup BBC'de yaptığı programda 'Sultans of Swing'i çalmaya başladı. Talking Heads'in verdiği konserde ön grup olarak çıktıktan sonra grup, Vertigo Records'la ilk albümlerini 1978 yılında prodüktör Muff Winwood'la birlikte kaydetmeye başladı.

Aynı yılın yazında grup, ABD'de Warner'la anlaşma imzaladı sonbaharda da ilk albümlerini piyasaya sürdü. Müzik listelerinde ilk 10'a gire 'Sultans of Swing'in de büyük katkılarıyla grup hem ABD'de hem de Birleşik Krallık'ta büyük başarı kazandı. Albüm ve çıkan single Atlantik'in her iki kesiminde de ilk 10'a girmeyi başardı.

Grubun kazandığı bu başarı 1979 yılı çıkışlı ikinci albümleri "Communique"le devam etti. "Communique" grubun dinleyicileriyle olan bağını güçlendirdi, albüm dünya çapında 3 milyon kopya sattı. Dire Straits'in üçüncü albümünün kayıtları sırasında Dave Knopfler, solo kariyeri için gruptan ayrıldı. Dave Knopfler'ın yerine ise Darling'in elemanlarından olan Hal Lindes geçti.

1980–1984: Artan müzikal karmaşıklık ve erken başarı[değiştir | kaynağı değiştir]

"Making Movies" alınan bazı olumsuz eleştirilere rağmen yine hem Amerika Birleşik Devletleri'nde hem de Birleşik Krallık'ta büyük başarı elde etti. MTV ve radyoların desteğiyle çıkan hit parçalar 'Romeo and Juliet' ve 'Skateaway'inde katkılarıyla albüm, altın plak ödülünü aldı.

Dire Straits'in bir sonraki albümü iki yıl sonra piyasaya çıktı. "Love over Gold"da uzun deneysel pasajlar yer alıyordu. Albümden çıkan single 'Private Investigations' Birleşik Krallık Müzik Listeleri'nde iki numaraya yükseldi. "Love over Gold"; ABD'de altın albüm ödülünü alırken Birleşik Krallık Albümler Listesi'nde 4 hafta bir numarada kalmayı başardı. "Love over Gold"un piyasaya çıkmasından kısa bir süre sonra baterist Witners'ın yerine Terry Williams geçti.

1982 yılı boyunca Mark Knopfler grubundan bağımsız bir takım çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar arasında Bill Forsyth'in filmi "Local Hero"nun film müziklerini yapmak ve "Beautiful Vision"da Van Morrison'la beraber çalmak oldu.

1983 yılının başında "Twisting By The Pool" EP'sini çıkartmak dışında Dire Straits 1983 ve 84 yıllarının büyük çoğunluğunda sessiz kaldı. Bu arada; "Aztec Camera" ve "Willy de Ville"de olduğu gibi Mark Knopfler; Bob Dylan'ın "Infidels" albümünün de prodüktörlüğünü yaptı. Ayrıca Tine Turner'ın geri dönüş albümü için 'Private Dancer'ı yazdı. 1984 yılının baharında grup "Dire Straits Live - Alchemy" double albümünü yayınladı. Aynı yılın sonunda Dire Straits yeni keyboardcuları Guy Fletcher'la birlikte beşinci stüdyo albümlerinin kayıtlarına başladı.

1985–1986: Brothers in Arms dönemi ve uluslararası başarı[değiştir | kaynağı değiştir]

1985 yılında piyasaya çıkan "Brothers in Arms" grup için bir dönüm noktası oldu ve grubun uluslararası statüye ulaşmasını sağladı. Bilgisayar animasyonuyla gerçekleştirilen klip 'Money for Nothing'inde katkılarıyla albüm haftalarca Amerika listelerinde üst sıralarda kalmayı başardı, bu başarının bir başka kanıtı ise albümün dokuz milyon kopya satmasıydı. Dokuz milyon kopya satan bu albüme Birleşik Krallık'ta, 80'li yılların en fazla satış yapan albümü unvanı verildi. 'Walk of Life' ve 'So Far Away'; "Brothers in Arms"ı 1986 yılına kadar listelerde tutmayı başardı, Dire Straits'de albümü desteklemek için 200 günden fazla konser verdi. Turne bitince Dire Straits yıllarca sürecek bir boşluğun içine düştü.

1987–1990: İlk ayrılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu arada Knopfler; Randy Newman ve Joan Armatrading'in albümlerinin prodüktörlüğünü üstlenip birçok filmin müziklerine imzasını attı, Eric Clapton'la turneye çıktı ve 1990 yılında piyasaya çıkan "Neck and Neck" albümünde Chet Atkins'le düet yaptı. 1989 yılında country-rock grubu olan Notting Hillbillies'i kurdu. Notting Hillbillies'in 1990 yılı çıkışlı albümü "Missing...Presumed. Having a Good Time" Birleşik Krallık Listelerinde bir numaraya kadar yükseldi. Bu ara sırasında John Illsley ise ikinci albümü kaydetti.

1990 yılında Knopfler, Dire Straits'i tekrar bir araya getirdi. Bu defa kadroda Illsley, Clark ve Fletcher'ın yanı sıra birçok müzisyen de yer alıyordu. 1991 yılında grup beklenen albüm "On Every Street"i piyasaya sürdü. Bu büyük bekleyişin karşılığını veremeyen albüm sadece ABD'de platin albüm ödülünü aldı; Birleşik Krallık'ta ise 40 numaranın üzerine çıkamadı. Aynı zamanda grubun çıktığı turne de çok başarısız oldu. Hem Amerika'da hem de Avrupa'daki konserlerin biletlerinin birçoğu satılamadı bile.

1991–1995: Diriliş, son albümler ve son dağılma[değiştir | kaynağı değiştir]

Turne bitiminde canlı performansların toplandığı albüm "On the Night" 1993 yılında piyasaya çıktı ve grup tekrar bir boşluğun içine düştü. 1996 yılında Mark Knopfler solo kariyerine Golden Heart'la devam etme kararı aldı. Şu an birçok hayranı var. Kaynak: Kanal D (VH1 çevirisi)

Grup üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Stüdyo albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dire Straits (1978)
  • Communiqué (1979)
  • Making Movies (1980)
  • Love over Gold (1982)
  • Brothers in Arms (1985)
  • On Every Street (1991)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Dire Straits". officialcharts.com. 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Greaves, Amanda (11 Mart 2016). "Dire Straits tribute turns back the clock". The Ilkley Gazette. 28 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2016. 
  3. ^ "Mark Knopfler hurt in crash". BBC. 18 Mart 2003. 4 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2011. 
  4. ^ Kelly, Heather (2 Ekim 2012). "Rock on! The compact disc turns 30". CNN. 19 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2014. 
  5. ^ Gibson, Owen (5 Temmuz 2005). "Queen most loved band". The Guardian. 30 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2014. 
  6. ^ Stephen Thomas Erlewine. "Dire Straits". allmusic.com. 13 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "5 Reasons Why Dire Straits Should Be in the Rock and Roll Hall of Fame". Ultimate Classic Rock. 2 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  8. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; oct2008 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]