Kurukahveci Mehmet Efendi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Necatorina (mesaj | katkılar)
Kayda değer bir olay değil
Etiketler: Elle geri alma Mobil değişiklik Mobil ağ değişikliği Gelişmiş mobil değişikliği
Asigooo (mesaj | katkılar)
ⲔⲖⲞⲢⲠⲒⲔⲢⲒⲚ (mesaj) tarafından yapılan 32758329 sayılı değişiklik geri alınıyor. yaptığım değişiklik bir devriye tarafından onaylanmış sizse yine bir devriye olarak geri alıyorsunuz, geri almadan önce. başka bir devriyenin daha kontrolünden geçmes
Etiketler: Geri al Geri alındı
41. satır: 41. satır:


1931 yılında vefat eden Mehmet Efendi'nin ardından oğulları Hasan, Hulusi ve Ahmet Beyler baba mesleğini sürdürdüler.<ref>Gündelik Hayatımızın Tarihi, 2002, Kudret Emiroğlu (Türkçe)</ref> Aile 1934 yılında [[Soyadı Kanunu]] ile "Kurukahveci" soyadını da aldı. Ahmet Rıza Kurukahveci'nin de vefatından sonra yönetimi erkek kardeşlerden Hulusi Kurukahveci ve Mehmet Kurukahveci devralmıştır.
1931 yılında vefat eden Mehmet Efendi'nin ardından oğulları Hasan, Hulusi ve Ahmet Beyler baba mesleğini sürdürdüler.<ref>Gündelik Hayatımızın Tarihi, 2002, Kudret Emiroğlu (Türkçe)</ref> Aile 1934 yılında [[Soyadı Kanunu]] ile "Kurukahveci" soyadını da aldı. Ahmet Rıza Kurukahveci'nin de vefatından sonra yönetimi erkek kardeşlerden Hulusi Kurukahveci ve Mehmet Kurukahveci devralmıştır.

== İsrail ordusuna destek iddiaları ==
10 Kasım 2023'te [[Hamas-İsrail Savaşı]] sürdüğü esnada şirketin İsrail ordusuna destek amaçlı kolilerce kahve gönderdiğini iddia eden fotoğraflar ortaya çıktı. Şirket yaptığı açıklamada:

''"Firmamız ve ailemiz hakkında bir süre önce başlatılan organize saldırılar bugün de X platformunda devam etmektedir. İsrail merkezli bir grup tarafından yapıldığını tespit ettiğimiz operasyonun maksadının ne olduğunu çok iyi biliyor ve görüyoruz. Kurukahveci Mehmet Efendi şirketi hiçbir koşulda Gazzeli binlerce masum çocuk ve kadını katleden İsrail hükümetine, İsrail ordusuna ve katliama ortak olan gruplara destek vermemiştir, vermeyecektir. Masum insanları terörist göstermeye çalıştıkları gibi Türk milletine mal olmuş markamızı karalama çabası gösterenleri de lanetliyoruz."'' ifadelerini kullandı ve iddiaları reddetti.<ref>{{Web kaynağı | url = https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/kurukahveci-mehmet-efendiden-bir-israil-aciklamasi-daha-2141285 |başlık= Kurukahveci Mehmet Efendi'den bir İsrail açıklaması daha | yazar = [[Cumhuriyet (gazete)|cumhuriyet.com.tr]] |tarih = 15 Kasım 2023 | erişimtarihi = 7 Mayıs 2024| arşivurl = https://web.archive.org/web/20231115091510/https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/kurukahveci-mehmet-efendiden-bir-israil-aciklamasi-daha-2141285 | arşivtarihi = 15 Kasım 2023}}</ref>


== Ürünleri ==
== Ürünleri ==

Sayfanın 22.25, 14 Mayıs 2024 tarihindeki hâli

Kurukahveci Mehmet Efendi
TipAnonim şirket
Kuruluş1871
KurucuMehmet Efendi
Genel merkeziEminönü, İstanbul, ,
Önemli kişilerHasan Efendi
ÜrünTürk Kahvesi
SahibiKurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları Ltd. Şti.
Web sitesiKurukahveci Mehmet Efendi
Eminönü'nde bulunan merkezleri.
Türk kahvesi

Kurukahveci Mehmet Efendi, 1871 yılında Fatih, İstanbul’da Mehmet Efendi tarafından kurulmuş[1] Türkiye'nin en eski işletmelerinden[2] Türk Kahvesinin en tanınan markası. 19. yüzyıl sonlarına kadar Türk Kahvesi, çiğ çekirdek olarak satılıyor ve evlerdeki kahve tavalarında kavrulduktan sonra el değirmenlerinde çekilerek içilebiliyordu. Bu durum; Hasan Efendi'nin işlettiği baharat ve çiğ kahve satan dükkânın, oğlu Mehmet Efendi tarafından devralınmasına kadar sürdü.

Hakkında

1857'de Fatih, İstanbul'da doğan Mehmet Efendi, Süleymaniye Medresesi'nde eğitim gördükten sonra babasının dükkânında çalışmaya başladı. 1871 yılında işin başına geçen Mehmet Efendi, çiğ kahveyi kavurup dibeklerde öğüterek müşterilerine hazır olarak satmaya başladı. Kahveyi öğüterek ilk kez hazır olarak kahveseverlere sunan Mehmet Efendi, bu yenilikle "Kurukahveci Mehmet Efendi" diye anılmaya başlandı.[3]

1931 yılında vefat eden Mehmet Efendi'nin ardından oğulları Hasan, Hulusi ve Ahmet Beyler baba mesleğini sürdürdüler.[4] Aile 1934 yılında Soyadı Kanunu ile "Kurukahveci" soyadını da aldı. Ahmet Rıza Kurukahveci'nin de vefatından sonra yönetimi erkek kardeşlerden Hulusi Kurukahveci ve Mehmet Kurukahveci devralmıştır.

İsrail ordusuna destek iddiaları

10 Kasım 2023'te Hamas-İsrail Savaşı sürdüğü esnada şirketin İsrail ordusuna destek amaçlı kolilerce kahve gönderdiğini iddia eden fotoğraflar ortaya çıktı. Şirket yaptığı açıklamada:

"Firmamız ve ailemiz hakkında bir süre önce başlatılan organize saldırılar bugün de X platformunda devam etmektedir. İsrail merkezli bir grup tarafından yapıldığını tespit ettiğimiz operasyonun maksadının ne olduğunu çok iyi biliyor ve görüyoruz. Kurukahveci Mehmet Efendi şirketi hiçbir koşulda Gazzeli binlerce masum çocuk ve kadını katleden İsrail hükümetine, İsrail ordusuna ve katliama ortak olan gruplara destek vermemiştir, vermeyecektir. Masum insanları terörist göstermeye çalıştıkları gibi Türk milletine mal olmuş markamızı karalama çabası gösterenleri de lanetliyoruz." ifadelerini kullandı ve iddiaları reddetti.[5]

Ürünleri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Pek Meşhur Kurukahveci Mahdumları". gazetebilkent.com. 31 Ocak 2014. 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2016. 
  2. ^ İşletme-1/5 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "Türkiye'nin en eski işletmeleri listesi" Hakan Kıracı (2013)
  3. ^ Mimar Dergisi Arkitekt, 1933, sayı 4, Nüshası 21 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Gündelik Hayatımızın Tarihi, 2002, Kudret Emiroğlu (Türkçe)
  5. ^ cumhuriyet.com.tr (15 Kasım 2023). "Kurukahveci Mehmet Efendi'den bir İsrail açıklaması daha". 15 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar