Ata Emre Akman cinayeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ata Emre Akman cinayeti
BölgeKaresi, Balıkesir, Türkiye
Tarih11 Mayıs 2024 (19 gün önce) (2024-05-11)
Saldırı türü
Öldürme, bıçaklama
SilahBıçak
ÖlüAta Emre Akman, 20 yaşında
İşleyenErdoğan Özdemir

Ata Emre Akman cinayeti, 11 Mayıs 2024 tarihinde Balıkesir'in Karesi ilçesindeki Karaoğlan Mahallesi Emir Sokak'ta, zincir bir restoranda motokurye olarak çalışan Ata Emre Akman'ın bıçaklanarak öldürülmesidir.

Olay[değiştir | kaynağı değiştir]

Balıkesir Üniversitesi'nde Turizm Rehberliği Bölümü öğrencisi olan Akman, siparişi bıraktığı adresten dönerken Erdoğan Özdemir (17) tarafından önü kesilerek 25 yerinden bıçaklandı. Çevredekilerin ihbarı üzerine, polis ve sağlık ekipleri çağrıldı. Sağlık ekiplerinin kontrolünde Akman'ın öldüğü belirlendi. Akman'ın cenazesi, polislerin ve savcının olay yerindeki tetkikleri takriben Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi morguna kaldırıldı. 12 Mayıs tarihinde memleketi Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde toprağa verildi.

Yakalanma ve soruşturma süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Olayla ilgili soruşturma başlatan polis, çevredeki güvenlik kameralarını[1] inceledi. Erdoğan Özdemir'in kimliği görüntülerden tespit edildi, ailesiyle beraber yaşadıkları haneye düzenlenen operasyonla yakalandı. Erdoğan Özdemir ve saklanmasına yataklık ettiği düşünülen babası Orhan Özdemir gözaltına alındı. Erdoğan Özdemir, çıktığı mahkemede tutuklandı, babası ise serbest bırakıldı. Daha sonra, Ata Emre Akman'ın ailesinin iddiaları ve ek deliller üzerine baba Orhan Özdemir tekrar gözaltına alındı ve tutuklandı.

Cinayet sebebi ve suçlu ifadeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Erdoğan Özdemir'in ifadesinde, babası Orhan Özdemir'in imam nikâhlı eşi Sultan Durmaz'ı nereden tanıdığını sorduğu ve Akman’ın kendisini terslemesi üzerine bıçakladığını söylediği öğrenildi. Ancak, Akman'ın Erdoğan Özdemir'in bahsettiği Sultan Durmaz'a değil, dairede bulunan başka birine sipariş getirdiği bilgisine ulaşıldı.

Toplum ve aile tepkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ata Emre Akman'ın ailesi, olaya ilişkin olarak çeşitli medya kuruluşlarına açıklamalarda bulundu. Anne Zuhal Akman, oğlunun canice öldürülmesiyle ilgili olarak "Babanın azmettirici olduğunu düşünüyorum" dedi. Ata Emre Akman'ın kuzeni, Akman'ı sevgi dolu bir birey olarak tanımladı ve "Ben sevmeyi Ata’dan öğrendim" dedi. Ata Emre Akman'ın babası Erol Akman ise oğlunun gece orada olmasının tek suç olduğunu belirtti.

Ata Emre Akman cinayetinin güvenlik kamerası görüntüleri

Mahkeme süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Erdoğan Özdemir'in ifadesinde, "Babamın imam nikahlı eşini nereden tanıdığını sordum. Beni tersledi. Ben de bunun üzerine onu bıçakladım" dediği öğrenildi.[2][3] Erdoğan Özdemir ve babasının ifadeleri ve diğer deliller doğrultusunda baba Orhan Özdemir tekrar gözaltına alınarak tutuklandı.[4] Baba Erol Akman, oğlunun öldürülmesine ilişkin olarak, "Oğlumun tek suçu gece orda olmasıydı. Babanın adam öldürmekten o gün dışarı çıkacağından haberi yok. İddialara göre alkol masasında oturuyor. Bir saat sonra, elinde bıçak olan cani oğlumun yanına yaklaşıyor." şeklinde konuştu.[5] Erdoğan Özdemir'in öncesine uzanan 6 "kasten yaralama" ve "tehdit" suçu bulunduğu ortaya çıktı. Soruşturmanın ardından Erdoğan Özdemir ve babası Orhan Özdemir için ayrı iddianameler hazırlandı. Erdoğan için 'Canavarca hisle veya eziyet çektirerek adam öldürme’ suçundan 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası, babası Orhan için ise 'Tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürmeye azmettirme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet talep edildi.[6]

Etkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Olay, hem üniversite öğrencilerinin hem de toplumun güvenliği konusunda ciddi tartışmalara yol açtı. Ata Emre Akman'ın ailesi, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve adaletin yerini bulması için mücadele edeceklerini belirtti. Motokuryeler ve üniversite öğrencileri, çeşitli eylemler düzenledi.[7]. Üniversite öğrencilerinin Taksim'de düzenlediği eylemde 11 kişi gözaltına alındı. İfadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Üniversiteli kurye cinayeti: 20 yaşındaki gencin öldürüldüğü anlar ortaya çıktı". NTV. 16 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Türkiye'nin konuştuğu Ata Emre Akman cinayetinde katilin ifadesi ortaya çıktı". Milliyet. 17 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Ata Emre Akman cinayetinde yeni gelişme: İfadeler ortaya çıktı, katilin babası da tutuklandı". soL Haber. 17 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  4. ^ "Öldürülen kuryenin saldırıya uğradığı anlar kameraya takıldı". Sabah. 15 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  5. ^ Ailesinin verdiği röpotaj.
  6. ^ "Üniversiteli motokurye Ata Emre Akman cinayeti: Tutuklu baba ile oğlunun dosyaları birleştirilecek". www.ntv.com.tr. Erişim tarihi: 2024-05-30. 
  7. ^ "Kadıköy'de motokuryelerden Ata Emre Akman için adalet konvoyu". T24. 17 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 
  8. ^ "Taksim'de üniversitelilerden 'Ata Emre Akman' eylemi: 11 gözaltı". bianet. 17 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]