Türk Tıp Öğrencileri Birliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Türk Tıp Öğrencileri Birliği
Turkish Medical Students' Committee
(TurkMSIC)
SloganBir tıp öğrencisinden daha fazlası...
Kuruluş1952
TürÖğrenci Topluluğu
MerkezAnkara, Türkiye
Üyeler93 tıp fakültesi
Resmî dillerTürkçe
Genel BaşkanAlper Şahin[1]
Resmî siteturkmsic.org

Türk Tıp Öğrencileri Birliği (İngilizce: Turkish Medical Students' Committee (TurkMSIC)) Türkiye'deki tıp öğrencilerini temsil eden bir sivil toplum kuruluşudur.

Türk Tıp Öğrencileri Birliği( TurkMSIC), 1952 yılında kurulmuş; bağımsız, siyasi olmayan ve kâr amacı gütmeyen Türkiye’deki tıp öğrencileri arasında oluşturulmuş en köklü kuruluştur. Ülke çapında 93 tıp fakültesinde üye yerel temsilcileri mevcuttur ve bu sayı artmaktadır.

Üye tıp fakülteleri ile Türkiye’deki 30.000'den fazla tıp fakültesi öğrencisinden oluşan bir ağa sahip olmakla birlikte, uluslararası çapta ise kurulduğu yıldan beri üyesi olduğu IFMSA (Uluslararası Tıp Öğrenci Birlikleri Federasyonu) dahilinde 129 ülkede bulunan 140 Ulusal Üye Kuruluşu arasında Türkiye’yi temsil etmektedir.[2]

Birlik; Türkiye’deki tıp fakültesi öğrencileri için ve tıp fakültesi öğrencileri tarafından yürütülen, tamamen gönüllülük esas alınarak çalışan bir organizasyondur. Birleşmiş Milletler ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından resmî olarak tanınan IFMSA’in Türkiye’deki temsilcisi konumundadır.

Birlik, faaliyetlerini 6 çalışma kolunda yürüttüğü projeler ve çeşitli organizasyonlarla yürütmektedir. Bunlar; tıp eğitimi, halk sağlığı, insan hakları ve barış, üreme sağlığı, staj ve araştırma değişimi çalışma kollarıdır. Bunların yanında kendi eğitmenlerini yetiştirerek kişisel gelişim eğitimleriyle tıp öğrencilerine farklı platformlar yaratmaktadır[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ulusal Yöneticilerimiz Türk Tıp Öğrencileri Birliği". 5 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2016.