İdlip Şehitleri Tugayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İdlip Şehitleri Tugayı
ÜlkeSuriye
BağlılıkÖzgür Suriye Ordusu
TipiHafif piyade
Büyüklük~900[1]
SavaşlarıSuriye İç Savaşı
Komutanlar
KomutanGeneral İbrahim Nasif[1]
Basil Eissa  (ölü)[2]
Mohannad Eissa[3]

İdlip Şehitleri Tugayı, Şubat 2012'de Suriye Kurtuluş Ordusu ismiyle İdlip merkezli kurulan ve çoğunluğunun sivil vatandaşlardan oluştuğu küçük bir muhalif silahlı gruptur. İdlip'te Suriye Kara Kuvvetleri'nin başlattığı operasyonda, halkın kendini savunması için kurulmuştur. İdlip, Halep ve Hama'da kısacası Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösterir. Mevcut militan sayısının ilk kurulduğunda 3,000 kadar olduğu zannedilmektedir. Ayrıca ordunun bağlı olduğu bir oluşum yoktur. Sadece kendi askeri kurulu tarafından idare edilmektedir.[kaynak belirtilmeli]

Kuruluş Nedeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Suriye Kara Kuvvetleri'nin İdlip'te yaptığı askerî operasyonda sivil vatandaşlar ellerindeki silah ile kendilerini korumak için grup grup organize olmuşlardır. Yakın bir zaman sonra da resmen Suriye Kurtuluş Ordusu ilan edilmiştir. Zamanla hükûmet askerlerine yaptıkları saldırılarda ele geçirdikleri silahları kullanan SKO askerlerine katılım artmıştır. İdlip dışında Hama, Halep, Lazkiye ve diğer kuzey kentlerinde yaygınlaşıp, büyüyen ordu Özgür Suriye Ordusu ve diğer birkaç grup ile "askeri işbirliği ve koordine" içinde kuzeyde direnişe geçmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Syria's Secular Rebels, Now Unified Under a New Banner". Syria Deeply. 16 Ocak 2014. 28 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014. 
  2. ^ "2012 in Syria's civil war: One rebel's story". CBS News. 26 Temmuz 2012. 20 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2012. 
  3. ^ Lund, Aron (13 Aralık 2013). "The Syria Revolutionaries' Front". Carnegie Middle East Center. 14 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2014.