The Curse of Monkey Island

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Curse of Monkey Island
GeliştiriciLucasfilm Games Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıLucasArts
YapımcıLucasArts
TasarımcılarJonathan Ackley
Larry Ahern
SanatçıBill Tiller
BesteciMichael Land
SeriMonkey Island
MotorSCUMM (görüntü)
iMUSE (ses)
PlatformWindows
Çıkış
  • KA: October 31, 1997
  • AVR: February 20, 1998
TürGrafik macera
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

The Curse of Monkey Island, LucasArts tarafından geliştirilip yayınlanan ve Monkey Island serisinin üçüncüsü olan bir macera (adventure) oyunudur. Serinin başarılı diğer oyunları The Secret of Monkey Island ve Monkey Island 2: LeChuck's Revenge 'in ardından 1997 yılında piyasaya sürülmüştür. Aynı zamanda oyun LucasArts'ın SCUMM oyun motorunu kullandığı on ikinci ve son oyundur. Son kez kullanılmasına rağmen geniş çapta ve geliştirilmiş fakat yerini serinin bir sonraki oyunu Escape from Monkey Island'da da kullanılacak olan GrimE oyun motoruna bırakmıştır. The Curse of Monkey Island dublajın kullanıldığı ve öncüllerine nazaran daha karikatürize bir çizim tarzının kullanıldığı ilk Monkey Island oyundur.

Oyun seri boyunca korsan olma tutkusu peşinden giden ve aşkı Elaine Marley üzerindeki laneti kaldırmak zorunda olan Guybrush Threepwood etrafında şekillenmektedir. Hikayenin gelişmesiyle bir takım gizemli korsanlar ve basmakalıp bir Fransız korsanla uğraşmak zorunda kaldığı gibi baş düşmanı LeChuck ile de karşılaşır.

Oynanabilirlik[değiştir | kaynağı değiştir]

The Curse of Monkey Island, bir point-and-click macera oyunudur. SCUMM oyun motoru bu Monkey Island oyununda da kullanılmış olmakla birlikte "eylem lirası" (verb coin) adı verilen bir menü aracılığıyla geliştirilmiştir. Bu arayüz üzerinde bir elin, bir kurukafanın ve bir de papağanın bulunduğu bir menüden ibarettir. Bu figürler sırasıyla elle, gözle ve ağızla bağlantılı eylemleri temsil etmektedir. Guybrush nesnelerle ve kişilerle bu figürler aracılığıya ilişki kuracaktır. El figürü genellikle herhangi birşeyi almayı, bir mekanizmayı çalıştırmayı ya da birisine vurmayı sağlarken kuruka figürü nesnelere bakmayı ya da onları tanımlamayı sağlar ve papağan figürü de karakterlerle konuşmayı veya bir şişeyi dişinizle açmanızı sağlar. Sahip olduğunuz nesneler LucasArt'ın diğer point-and-click oyunlarının aksine ekranın alt kısmında bulunmayıp farenin tuşuna basılmasıyla görünür hale gelmektedir.

Türün isminden de çıkarılabileceği gibi, oyuncu oyun boyunca Guybrush'ın iletişime geçebileceği bir nesne ya da kişinin üzerine geldiğinde kırmızıya dönüşecek olan 'X' şeklindeki bir imleci faresiyle kontrol eder. Bir nesne üzerinde farenin sol tuşuna basılı tutlması eylem menüsünü (eylem lirası) ekrana getirirken, sağ tuşa basılması ise en muhtemel eylemin Guybrush tarafından gerçekleştirilmesini sağlar. Örneğin bir kapı üzerinde farenin sağ tuşuna basmak Guybrush'ın kapıyı açmaya çalışmasını sağlarken, bir kişiye sağ tuşla basmanız onunla konuşmanızı sağlar.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Monkey Island 2'nin anlaşılmaz ve gerçeküstü finalinin ardından Guybrush Treepwood'u anlaşılmaz bir şekilde denizde yüzen bir çarpışan otonun üzerinde iki adet helyum balonuyla buluruz. Guybrush bu dehşet duruma nasıl düştüğünü ve bilinmeyen bir süre tuzağa düşürüldüğü Big Whoop'tan nasıl kaçtığını günlüğü sayesinde hatırlamaya çalışmaktadır. En sonunda Elaine Marley tarafından yönetilen ve halihazırda LeChuck'ın kuşatması altında olan Plunder Island'a ulaşır. LeChuck'ın kur çabalarının uzun bir diyaloğun ardından Elaine tarafından püskürtülür ve Guybrush ikisi tarafından da fark edilerek, LeChuck tarafından aniden esir alınır. Kurtulmak için çabalarken, Guybrush LeChuck'ın kendi kendisini havaya uçurarak tuzbuz etmesine neden olur ve LeChuck'ın hazinesinden elmas bir yüzük bularak batmakta olan gemiden kaçar. Böylece aşkı Elaine Marley ile kavuşur ve LeChuck'ın gemisinde bulduğu elmas yüzükle resmi olarak evlenme teklif eder. Guybrush yüzüğün lanetli olduğunu bilmemektedir ve Elaine yüzüğü taktığı anda altından bir heykele dönüşür. Böylece Guybrush neredeyse hemen olay anında çalınmış olan heykeli bulmalı ve onu insan formuna geri döndürmelidir.

Voodoo Lady Guybrush'a büyüyü bozmak için Blood Island'a gidip üzerinde lanet olmayan bir elmas yüzük bulması gerektiğini söyler. Bunu yapabilmek içinde Guybrushın tayfaya, bir gemiye, Elaine'in altına dönüşmüş formuna ve artık Blood Island'ın nerede olduğunu kimse bilmediği için bir haritaya ihtiyacı vardır. Tayfa edinmeye çalışırken Guybrush aceleyle René Rottingham adında bir kaptanı Elaine'in altından heykeli hakkında bilgilendirir ve onu cezbeder. Bilinen tek harita da özel bir plajda güneşlenmekte olan ve işbirliğine niyeti olmayan Palido Domingo'nun sırtına dövme olan işlenmiş olması da ayrı bir sorun teşkil etmektedir. Ayrıca Guybrush Elaine'in heykelinin gizlendiği yeride bulmalıdır. Türlü mücadelenin ardından Guybrush, Cutthroat Bill, Haggis McMutton ve Edward Van Helgen'den oluşan tayfasını toplayıp Blood Island'a yapacağı sefere katmak gibi tüm ihtiyaçlarını yerine getirir.

Blood Island'a doğru seyrederken ve mürettebat da manzarayla meşgulken, Kaptan Rottingham gemiye çıkar ve Guybrush ile ünlü insult swordfighting oyunu oynar. Rottingham kolayca kazanır ve Blood Island'ın yerini gösteren haritayı elegeçirir. Diğer korsanlarla savaşarak Guybrush çeşitli hakaretler(insults) öğrenir ve Rottingham'ı mağlup ederek haritayı tekrar elegeçirir. Fakat şiddetli bir fırtınanın soncunda Guybrush'ın gemisi Blood Island'da karaya oturur. Elaine'in heykeli adanın iç kesimlerine doğru uçar ve aynı zamanda tayfada isyana karar vererek Guybrush'ı yeniden yalnız bırakırlar. Blood Island'da Guybrush Griswold Goodsoup ve Monkey Island'dan the cannibals'in de dahil olduğu adanın diğer yerlileriyle de tanışır. Bunun ardından Guybrush temiz bir yüzük elde etmek için hırsızlarla kumar oynar ve Elaine'in elindeki lanetli yüzüğü çıkartarak Elaine'i normale döndürür. İkili LeChuck'ın iskelet ordusuna tutsak düşmeden önce sadece bir an başbaşa kalır.

LeChuck ile bir muhabbetten sonra Guybrush çocukluk haline döndürülür ve Big Whoop lunaparkında gezinmek üzere terkedilir. Blood Island'da keşfedilmiş bir akşamdan kalma ilacını kullanarak tekrar yetişkin formuna döner ve LeChuck ile karşılaşmak üzere Rollercoaster of Death'e biner. Görülmeyen bir filmde Elaine sürat trenin hattını yeniden düzenleyerek Guybrus'ın lav tuzağını pas geçerek sürekli aynı hat üzerinde dönmesini sağlar. LeChuck Guybrush'a şeytani güçleriyle işkence ederek tekrar tekrar takip eder. Her şeye rağmen, Guybrush çeşitli eşyaları toplayarak LeChuck'ın gömüleceği bir çığ oluşturur. Bir süre sonra, Guybrush ve Elaine yeni evlenmiş bir şekilde gemide uzaklara doğru giderken ve macera boyunca tanıştığı arkadaşları onlara el sallarken görülür.[1]

Gelişim[değiştir | kaynağı değiştir]

Monkey Island 'ın yaratıcısı Ron Gilbert'ın Monkey Island 2 'den sonra seriyle yollarını ayırmasıyla birlikte projenin başına daha önce Full Throttle'da da çalışmış olan Jonathan Ackley ve Larry Aherncreator geçti.

Prodüksiyon esnasında konuşan kurukafa Murray'nin rolünün büyütülmesi gibi büyük dğişiklikler gerçekleştirilmiştir. Oyunun orijinal halinde sayece ilk bölümde görülürken, test oyuncuları arasında çok popüler olması sonucunda oyunun ileriki bölümlerinde tekrar tekrar karşımıza çıkması sağlanmıştır.

Seslendirme ve Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk iki oyunun da müziklerini yapmış olan Michael Land, serinin üçüncüsü için bir kez daha besteci koltuğuna oturmuştur. The Curse of Monkey Island seride seslendirmenin yapıldığı ilk oyundur. (Serinin birinci ve ikinci oyunlarının da daha sonra elden geçirilip neredeyse tamamen yenilenmesiyle, ilk bölümlerde seslendirmeye sahip olmuştur.) Oyunda Guybrush Threepwood'u Dominic Armato, Elaine Marley ve Son Pirate'ı Alexandra Boyd, LeChuckEarl Boen, Murray'i Denny Delk, Wally B. Feed'i Neil Ross, Haggis McMuttonAlan Young, Edward Van Helgen'i Michael Sorich, Cutthroat Bill'i Gregg Berger, Voodoo Lady'yi ise Leilani Jones Wilmore, Griswold GoodsoupKay E. Kuter, Captain René Rottingham'ı Tom Kane, Stan'i Patrick Pinney ve Slappy Cromwell'i Victor Raider-Wexler seslendirmiştir.[2] Ayrıca oyun Kenny Falmouth rolünde konuk yıldız olarak Gary Coleman'ı ağırlamıştır.

Yerel Versiyonlardaki Farklar[değiştir | kaynağı değiştir]

İngilizce dışındaki versiyonlarda ikinci CD'nin başında, Guybrush'ın tayfasının "A Pirate I Was Meant To Be" şarkısını söylediği kısım atlanmış. Bu bölümde Guybrush tayfanın şarkı söylemeyi kesip işlerinin başına dönmelerini sağlamaya çalışır fakat tayfa her söylediği sözle kafiyeli olacak şekilde şarkı söylemeye devam ederler. Bölümdeki kafiyeler İngilizce diline dayanılarak hazırlandığı için oyunun uluslararası versiyonlarında iptal edilmiş.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ackley, Jonathan; Ahern, Larry (31 Ekim 1997). The Curse of Monkey Island (İngilizce). Windows. LucasArts. 
  2. ^ "Full cast and crew for The Curse of Monkey Island". IMDb. 12 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2024-04-19. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]