İntradermal enjeksiyon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İntradermal enjeksiyon
deri içi enjeksiyon yapan bir personel.
Diğer adlarİntradermal enjeksiyon
Deri içi enjeksiyon
MeSHD007271

İntradermal enjeksiyon veya Deri içi enjeksiyon, herhangi bir sıvının vücuda dermis yani derinin üzerinden sığ veya yüzeysel enjeksiyonudur. Belirli sıvıların deri içi enjeksiyon ile uygulanması, Subkütan enjeksiyona kıyasla daha hızlı sistemik alımla sonuçlanabilir.[1] Aşılara, immünolojiye ve yeni kanser tedavilerine karşı daha güçlü bir bağışıklık tepkisine ve daha hızlı ilaç alımına yol açtığı iddia edilmektedir.[1] Ayrıca İntradermal enjeksiyon cilt yüzeyine daha yakın olduğundan enjeksiyon sonucu oluşabilecek reaksiyonlar daha hızlı ortaya çıkar.[1] Bununla birlikte, Subkütan enjeksiyon ve kas içi enjeksiyonla karşılaştırıldığında prosedürün karmaşıklığı nedeniyle İntradermal enjeksiyon yoluyla uygulama nispeten nadirdir.

Deri içi enjeksiyon başlıca olarak ön kolun iç yüzeyine, sırtın üst kısmına, deltoid, uyluk ve omuz bıçağının altına uygulanmaktadır. Ayrıca Enjeksiyon bölgeleri genellikle cilt kalınlığına göre seçilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Rini CJ, McVey E, Sutter D, Keith S, Kurth HJ, Nosek L, Kapitza C, Rebrin K, Hirsch L, Pettis RJ (August 2015). "Intradermal insulin infusion achieves faster insulin action than subcutaneous infusion for 3-day wear". Drug Delivery and Translational Research. 5 (4): 332-45. doi:10.1007/s13346-015-0239-x. PMC 4529466 $2. PMID 26037035.