Öykü (dergi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Öykü
Öykü' Dergisi
EditörMustafa Balel
KategorilerKültür & Sanat
Sıklıkİki aylık
İlk sayıNisan 1975
Son sayıMayıs 1976
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Öykü, iki aylık sanat ve edebiyat dergisi (Nisan 1975 - Mayıs 1976).[1]

Mustafa Balel'in Sivas'ta yayımladığı yedi formalık bir kitap boyutundaki dergi 7 sayı çıkabildi. Öykü dergisi, Resimli Hikâyeler dergisinden sonra Türk edebiyatında ikinci öykü dergisidir.[2] Sunu yazısında ...sayfalarının tümünü öyküye, öykücülere, öykü incelemeleri ve eleştirilerine; bu konuda tartışma ve soruşturmalara, kısaca öykü sanatına katkısı olabilecek her uğraşıya açan Öykü bu niteliğiyle öykü yolunda ilerlemek isteyenlerin dergisi olmayı amaçladığı belirtildi.[3]

Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Kerim Korcan, Fahri Erdinç, Adnan Özyalçıner, Zaven Biberyan ve Zühtü Bayar gibi ünlü imzaların yanı sıra Ali Yüce, Burhan Günel, Mustafa Balel, Necati Güngör, Abdülkadir Bulut, Ahmet Telli, Mehmet Ergün, Hikmet Altınkaynak, Mehmet Güler gibi daha çok 12 Mart sonrası yazarlarını ve Hasan Özkılıç, Sevgi Türker, Fahrettin Demir, İbram Erdem, Ali Atmaca, Kenan Ercan, Ali Aslan gibi ilk yazılarını yayımlayan yazarları bir araya getirmeye özen gösterdiği görüldü.

Dergide ilk sayı Sabahattin Ali'ye özeldir,[4] ayrıca Fakir Baykurt, Muzaffer Buyrukçu, Osman Şahin ve Kemal Özer üzerine özel sayılar düzenlendi.

Dördüncü sayının kapağında Cengiz Aytmaatov yer alır. Dergi beşinci sayıdan itibaren sanatın her türlü hâline açık bir hale getirilerek, şiir ve yazılara da yer verilen genel anlamda bir edebiyat dergisi hâline gelir. Yedinci sayı ile birlikte maddi imkansızlıklar nedeniyle kapanmıştır.[5]

Ferit Edgü, Öykü dergisini o yılların öykücülüğü ve Türk edebiyat açısından “umutlu bir çıkış” olarak nitelendirir.[kaynak belirtilmeli]

Necati Zekeriya, Öykü dergisini, "Duyulan öykü boşluğunun giderilmesi, yeni adları yansıtması, soyut akımlara darbe indirmesi, Anadolunun gerçeklerine ışık tutması" bakımından "soylu" bir dergi olarak nitelendirmiştir.[6]

Gül Durmaz 14 Şubat Dünyanın Öyküsü dergisinin 8. sayısında Öykü dergisi üzerine bir yazı yazmıştır.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sözlüğü, Türk Edebiyatı İsimler. "Mustafa Balel". teis.yesevi.edu.tr. 4 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2021. 
  2. ^ "Hayatın Bir Öykü Olduğunu Şimdi Daha İyi Anlıyorum". www.sivaspostasi.com.tr. 8 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2021. 
  3. ^ "Öykü yayınlarının genişleyen boşluğunda çok dergili sistem ve popüler yayımlar - K24". T24. 19 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2021. 
  4. ^ "TÜRK EDEBİYATINDA KISA HİKAYE HAKKINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR". 2 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2021. 
  5. ^ Hüseyin Su (2005). Öykümüzün Yayın Serüveni, Hece Türk Öykücülüğü Özel Sayısı (2.Baskı). s. 500. 
  6. ^ "18 Kasım 1990 tarihli Cumhuriyet gazetesi (dergi eki)". www.cumhuriyetarsivi.com. s. 21. 4 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2021. 
  7. ^ "14 Şubat Dünyanın Öyküsü 8. sayısıyla raflarda". edebiyathaber.net (İngilizce). 16 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2021.