Semptomatik tedavi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Semptomatik tedavi, hastalığı tam olarak tedavi etmeden hastalık belirtilerini ve bulgularını yani etiyolojisini ortadan kaldırmaya yönelik her türlü tıbbi tedavi.

Hastanın konforu ve iyiliği için, genellikle belirti ve bulguların azaltılması hedeflenir. Bazı durumlarda da hastalık belirtilerinin başka hastalıklara veya hasarlara yol açmaması için başvurulur. Bazı etiyolojileri bilinenlerle beraber birçok hastalığın (örnegin: Kuş gribi gibi birçok viral hastalığın) tek tedavisi semptomatik tedavidir.

Semptomatik tedavilerin örnekleri
* Ağrılar için ağrı kesiciler kullanmak

Etiyolojisi bilinen hastalıklar için daha özel tedaviler yapılmakla birlikte, eş zamanlı olarak semptomatik tedaviler de uygulanabilmektedir.

Semptomatik tedavi her zaman tavsiye edilmemektedir, hatta çok tehlikeli de olabilir, çünkü hastalığın tedavi edilebilir altta yatan nedenlerini maskeler ve tedavinin gecikmesine neden olur.

Bu duruma örnekler:
* 15 gün boyunca düşük düzeyli ateş bazen stafilokok bakterisinin neden olduğu bakteriyemiden kaynaklanabilir. Semptomatik tedavi bu belirtiyi baskıladığı için uygun antibiyotiklerle tedavi edilebilmesini de engellemiş olur. Bunun sonucunda ciddi rahatsızlıklar oluşabilir (Akut Romatizmal AteşAkut Romatizmal Ateş, nefrit, endokardit gibi)

Sonuç olarak, semptomatik tedavinin faydalarının yanı sıra yan etkileri vardır ve tedavinin kendisinden kaynaklanan kötü sonuçlar gibi iatrojenik sonuçları olabilir. Örneğin Allerjik reaksiyonlar, mide kanaması, bulantı, baş dönmesi gibi merkezi sinir sistemi etkileri.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]