Rostov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rostov
Ростов
Spasso-Yakovlevsky Manastırı
Rostov bayrağı
Bayrak
Rostov arması
Arma
Rusya haritasında Rostov
Rusya haritasında Rostov
ÜlkeRusya
EyaletYaroslavl Oblastı
İdare
 • ValiYury Boyko
Nüfus
 (2010)
 • Toplam31,791
Alan kodu+7 +7 48536
Resmî site
admrostov.ru/

Rostov (Rusça: Ростов) Rusya'daki en eski ve turistik şehirlerden biridir. Yaroslavl Oblastı'da Nero Gölü'nün kıyısında bulunur. 2010 nüfus sayımına göre nüfusu 31.791'dir.

Kentin adı Rostov olmasına rağmen Ruslar tarafından Büyük Rostov anlamına gelen Rostov Veliky'nin kullanımı daha yaygındır. Bu isim onu Don Nehri kıyısında bulunan ve Rostov Oblastı'nın merkezi Rostov-na-Donu'dan ayırmak ve ondan daha geniş olduğunu ifade etmek için kullanılmıştır. Rostov'da bir demiryolu istasyonu vardır ve adı Rostov Yaroslavski'dir.

Rostov, 13. yüzyıldan önce de önemli bir şehir olmasına rağmen asıl önemini 13. yüzyılda Rusların önde gelen beyliklerinden birinin başkenti olmasıyla kazandı. Daha sonra 1474 yılında Moskova Knezliği hakimiyetine girdi.[1] Rostov, bu tarihten sonra da önemli bir din adamı merkezi olarak önemini korudu. Ayrıca bu yüzyıl içerisinde Moğol işgaline uğrayan Rostov, büyük şehir olmaktan çıkıp ortalama bir şehir haline geldi. Rusya'nın birçok şehrinde olduğu gibi burada da çok fazla sayıda kilise bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Brumfield, W. (6 Eylül 2019). "The Cathedral of Rostov the Great: Reclaiming Russia's past". Russia Beyond the Headlines. 9 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020.