Passiflora caerulea

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Passiflora caerulea
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Takım: Malpighiales
Familya: Passifloraceae
(Çarkıfelekgillergiller)
Cins: Passiflora
Tür: P. caerulea
Passiflora caerulea
L.

Passiflora caerulea, çarkıfelekgiller (Passifloraceae) familyasından çarkıfelek cinsinin Güney Amerika'da yetişen türüdür.

Çiçekleri, Paraguay'in millî çiçeğidir.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Çarkıfelek adıyla bilinen meyveleri insanlarca tüketildiği için Dünya çapında ziraati yapılır. Bitki, asma sülüğü gibi helezonik tutmaçlarla tutunarak hızlı büyür. 15–20 m yüksekliğe kadar boylanabilmektedir. Yaprakları beş (bazen üç ya da yedi) lopludur. Çiçek tacı mavi ya da menekşe rengi filamanlarla çevrilmiştir.Tropikal iklimlerde bütün yıl boyunca çiçek açabilir.

Bu da Passiflora incarnata türü gibi soğuğa daha dayanıklı türlerden olup -10 dereceye kadar dayanabilir. Hem bu yüzden hem de çiçekleri ve aromatik kokusunda dolayı bahçecilikte tercih edilen çarkıfelek türlerindendir. Avrupa'da da gözde bahçe bitkileri arasındadır.

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Meyveleri çiğ olarak yenilebilir ayrıca kek, pasta ve meyve suyu olarak da kullanılır. Meyve tatlı bir tada sahiptir. Güney Amerika'da meyve suyu Passiflora Mousse gibi tatlıların yapımında da kullanılır.

Yapraklarından yapılan çayın stresi ve endişeyi azaltıcı etkisi olduğu iddia edilmektedir.Bununla birlikte yapraklarında bulunan "siyanid glukosid" maddesinin toksit etkisi bulunmakla,kaynatılmakla büyük bir kısmı yok edilebilse de; bu sebeple fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.

Üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitkinin dünya çapında,üretilip yayılmış çeşitli kültür türleri de bulunmaktadır. Bu türler bitkinin hibrit türlerinin üretilmesinde de kullanılmaktadır.

Bilinen bazı kültür çeşitleri:

  1. 'Chinensis'  : Solgun mavi korona filamentleri bulunur.
  2. 'Constance Elliott'  : Kucombe and Exeter Prensi (Büyük Britanya) tarafından yayılmıştır. Beyaz kokulu çiçekleri vardır.
  3. 'Grandiflora'  : 20 cm çapında çiçekleri vardır.
  4. 'Hartwiesiana'  : Beyaz Çiçeklidir.
  5. 'Regnellii'  : Uzun korona filamentleri bulunur.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]