Ondansetron

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ondansetron

Ondansetron. Serotonin (5HT-3) reseptör antagonistidir. Kemoterapiye bağlı bulantı ve kusmanın tedavisinde kullanılan bir antiemetiktir. Yine ameliyat sonrası (post-operatif) meydana gelen bulantı ve kusmada da etkinliği ıspatlanmıştır.

Molekül DSÖ'nün Temel İlaçlar Listesi'nde yer almaktadır.

Ondansetron etkisini periferik ve merkezi sinir sisteminde gösterdiği düşünülmektedir. Beyinde, Medula oblangatada yer alan kusma merkezini tetikleyen Kemoreseptör Triger Zon'u ve abdominal bölgede serotonin uyarılarını alan Vagus sinirlerinin etkisini etkisini azaltır. Dopamin, histamin ya da muskarin reseptörleri üzerine etkisi bulunmamaktadır.

Zofran®, Zofran Zydis®, Zofer®, Zoltem® ticari isimleri ile piyasada bulunmaktadır.

Klinik kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

5-HT3 reseptör antagonistleri öncelikli olarak kanser tedavisine bağlı (kemeterapi ve radyoterapi) bulantı ve kusmanın önlenmesinde ve tedavisinde damar içi (i.v.) veya tablet olarak ağızdan (oral) kullanılabilen ilaçlardır. Genellikle terapiden 15-30 dakika öncesinde oral veya i.v. şeklinde uygulanabilir. Ondansetron aynı zamanda post-operatif bulantı ve kusmada da etkinlik göstermektedir. Türkiye'de endikasyonu olmamakla birlikte akut ve kronik gastroenteritli hastalarda da kullanıldığını gösteren yayınlar mevcuttur.