jQuery

Vikipedi, özgür ansiklopedi

jQuery
İlk çıkışı26 Ağustos 2006 (17 yıl önce) (2006-08-26)
TasarımcıJohn Resig
GeliştiricijQuery Ekibi
Kararlı sürüm3.7.0 (11 Mayıs 2023 (10 ay önce) (2023-05-11))
Uygulama diliJavaScript
PlatformuWeb
LisansMIT Lisansı
Web sitesijquery.com

jQuery, John Resig tarafından 2006 yılında geliştirilmiş ve şu an geniş bir jQuery ekibi tarafından gelişimi sürdürülen bir açık kaynak JavaScript kütüphanesidir.

jQuery en popüler çapraz-platform JavaScript kütüphanesi ya da farklı bir JavaScript web geliştirme çatısıdır denebilir. jQuery yoğun olarak animasyonlarda kullanılır. Flash'ın alternatifi olarak kullanılan bu teknolojiyle Flash galeri, sekme menü, sayfa geçişleri gibi birçok işlem yapılmaktadır.

jQuery2 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'nin resmi sitesinden jQuery dosyasını indirip web sitenize yükleyebilirsiniz. jQuery boyutu ufak ve işlevi çok olduğundan ayrıca hazır eklentileri de çok olduğundan ötürü epey yaygındır. 2006 yılından beri kullanılan jQuery, 2012 yılına kadar inanılmaz bir kullanım artışı göstermiştir.

JQuery kütüphanesi kullanılarak geliştirilen jqueryui gibi daha gelişmiş arayüzleri ve araçları daha kolay kullanabilmemize olanak veren ek kütüphaneler de mevcuttur.

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

JQuery kütüphanesini kullanabilmek için iki yöntem mevcuttur. İlk yöntem jQuery kütüphanesini kendi sitesinden indirip çalışma alanına eklemektir. Bunun için aşağıdaki kod satırını web sayfamızda head etiketleri arasında kullanmamız yeterli olacaktır.

<script src="jquery.js"></script>

İkinci yöntem jQuery kütüphanesini indirmeye gerek kalmadan direkt CDN ile projenize entegre etmektir.

<script src="https://code.jquery.com/jquery-latest.min.js"></script>

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]