Tereyağlı tavuk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Maydanoz ile süslenmiş bir tabak tereyağlı tavuk.
Buharda pişirilmiş basmati pirinç pilavıyla servis edilmiş bir tabak tereyağlı tavuk.

Tereyağlı tavuk veya murgh makhani, Hint mutfağından bir tavuk yemeğidir ve kökeni net olmasa da genellikle Pencap'a özgü sayılır. Genellikle naan, roti veya paratha tarzı ekmeklerle veya (sıklıkla buharda pişirilmiş) pirinç pilavıyla birlikte sunulur.

Kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Yemeğin kökeni tartışmalıdır. Örneğin bazı kaynaklar yemeğin kökeninin Babür İmparatorluğu dönemindeki Delhi'ye kadar uzandığı belirtirken,[1] bazı kaynaklar çağdaş Büyük Britanya'da küçük veya arta kalan tavuk tanduri parçalarını değerlendirmek için ortaya çıktığını iddia etmişlerdir.[2]

İçindekiler ve tarifi[değiştir | kaynağı değiştir]

Her ne kadar yemek genel olarak yaygın bir şekilde biliniyor ve yapılıyor olsa da, tadı Hindistan içerisinde bile yerden yere farklılık gösterebilir.

Yiyeceğin yapımında, bir gece önceden yoğurt ve baharat karışımında terbiyelenen (kemikli veya kemiksiz) tavuk parçaları kullanılır. Terbiye sosunda genellikle kullanılan baharatlardan bazıları garam masala, zencefil, biber, kişniş, kimyon ve zerdeçaldır. Ek olarak sarımsak ve limon da terbiye sosunda genellikle bulunur. Terbiye edilmiş tavuk parçaları tarife göre kızartılabilir, ızgara edilebilir veya fırında pişirilebilir.

Yemekte kullanılan sos, makhani ise tereyağı, domates salçası ve kimyon, karanfil, tarçın, kişniş, biber, boyotu ve taze krema gibi malzemelerden oluşur ve malzemelerden elde edilen karışım ısıtılır. Hazırlanan sosa tavuk parçaları eklenerek pişirilen yemek genellikle çeşitli Hint ekmekleri ve/veya, sıklıkla buharda pişirilmiş, pirinç pilavı ile servis edilir.

Kaynakça ve notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "1,001 Foods to Die For". Erişim tarihi: 6 Şubat 2009. 
  2. ^ "Butter Chicken Curry". The Curry Makers. 12 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2009.