İyi İş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İyi İş
Nice Work
Romanın Ayrıntı Yayınları'ndan yayınlanmış Türkçe ilk baskısının kapağı
YazarDavid Lodge
Ülkeİngiltere
Dilİngilizce
TürRoman
Yayım1988 (özgün)
2003 (Türkçe)
YayımcıSecker & Warburg (özgün)
Ayrıntı Yayınları (Türkçe)
Sayfa277 sayfa
ISBN0-436-25667-3
Seri
Dünya Küçük İyi İş Düşünce Balonları

İyi İş (İngilizce: Nice Work), İngiliz yazar David Lodge'ın 1988 yılında yazdığı romanı. Eser, aynı sene Sunday Express Yılın Kitabı Ödülü'nü kazandı ve Booker Ödülü'ne aday oldu. 1989 yılında BBC televizyonu için dört bölümlük bir dizi olarak çekildi. Dizide başrollerde Warren Clarke ve Haydn Gwynne yer aldı. Dizinin pek çok sahnesi Birmingham Üniversitesi'nde çekildi.

Özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap, endüstri romanları ve kadın yazıları üzerinde uzmanlaşmış feminist üniversite öğretim görevlisi Robyn Penrose ile bir fabrikanın genel müdürü olan Vic Wilcox arasında geçenleri anlatır. Birbirlerinden çok farklı olan çiftin ilişkisi geliştikçe her ikisinin de karakterlerindeki zayıflıklar ortaya çıkar. Robyn'in akademik pozisyonu okulun bütçesindeki olası kesintilerden ötürü tehlikededir. Vic ise iş yerindeki problemlerle uğraşmaktadır.

Roman özet olarak ele alındığında, endüstri romanı türünün bir örneği gibidir. Özellikle de bu türün ilk örneklerinden olan Elizabeth Gaskell'in Kuzey ve Güney (North and South) isimli romanına göndermeler içerir. Robyn, ilk endüstri romanları yazarlarının kadının ciddi bir sosyal pozisyona erişebilmesinin tek yolunun kader olduğunu düşünmeleriyle dalga geçmesine rağmen kendi hayatında kaderin etkisini kabul eder. Lodge'ın bu noktada yaptığı ince nükte kadının postmodern ve feminist pozisyonunu sarsmaktadır. Roman boyunca Robyn, üniversite kültürüne saldırdığı için içerlediği faydacı kültürel yapının içine girer ve anlamaya başlar. Vic ise çevresinin sembolik ya da semiyotik boyutlarını takdir etmeyi öğrenir ve gündelik hayatının içinde yok saydığı içindeki romantizmi keşfeder.

Romandaki hikâye kurgusal bir şehir olan Rummidge'de geçer. Şehrin gri ve kasvetli havaya sahip olması onun Birmingham'ı temsil ettiği kanısını uyandırmıştır. Bu roman, yazarın diğer eserleri Yerleri Değiştirme, Dünya Küçük, ve Düşünce Balonları ile bir seri oluşturmaktadır. Yerleri Değiştirme'nin baş karakterlerinden olan Philip Swallow, İyi İş'te üniversitenin İngilizce bölümünün başındadır ve Robyn'in patronudur. Bir diğer baş karakter Morris Zapp ise romanın son bölümlerinden birinde kısa bir süre görünür ve Robyn'in ABD'de kendi çalıştığı üniversite olan Euphoric State (Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'in kurgulanmış temsilidir) işe girebilmesi için bir görüşme ayarlamaya çalışır. Zapp, böylece eski karısının fakültesinde işe girmesine engel olacaktır. Robyn Penrose ise Düşünce Balonları'nda da yer alır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]