2 (sayı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İki sayfasından yönlendirildi)
2
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
Rakam 2
İki
Sıra sayısı 2.
İkinci
Sayı sistemi İkili
Yunan β'
Roma II
Batı Arap 2
Doğu Arap ٢
Ge'ez
Bengali
Çin 二 ,弍 ,贰 ,貳
Devanāgarī
Tamil
İbrani ב (Bet)
Khmer
Kore
Thai
alfabetik karşılıklar çift

2 (iki) bir sayı, rakam ve gliftir. 1'den sonraki ve 3'ten önceki doğal sayıdır. En küçük ve hatta yegâne çift asal sayıdır. Bir dualitenin temelini oluşturduğundan, birçok kültürde dini ve manevi öneme sahiptir.

Glifin evrimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern Batı dünyasında 2 sayısını temsil etmek için kullanılan glif, köklerini "2" nin iki yatay çizgi olarak yazıldığı Hint-Brahmik yazısına kadar uzanır. Modern Çince ve Japonca dilleri hala bu yöntemi kullanmaktadır. Gupta yazısı bu iki çizgiyi 45 derece döndürüp köşegen hâle getirmiştir. Üst çizgi bazen kısmıştırdı ve alt uç eğrisi alt çizginin merkezine doğrulaşmıştır. Nagari yazısında ise, üst satır daha çok alt satıra bağlanan bir eğri gibi yazılmıştır. Arapça Gubâr yazısında, alt satır tamamen dikeydi ve glif, noktasız bir kapanış soru işareti gibi görünüyordu. Alt çizgiyi orijinal yatay konumuna geri yüklemek, ancak üst çizgiyi alt çizgiye bağlanan bir eğri olarak tutmak günümüzdeki glife yol açar.[1]

Metin şekilli yazı tiplerinde 2 genellikle x yüksekliğindedir. Örneğin, .

Matematikte[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir tamsayı 2 ile bölünebiliyorsa, o sayı çifttir. Ondalık, onaltılık veya başka bir tabandaki çift sayıya dayalı bir sayı sisteminde yazılan tam sayılar için 2'ye bölünebilirlik yalnızca son basamağa bakılarak kolayca test edilebilir. Eğer sondaki basamak çiftse, sayı çifttir. Ondalık sistemde yazıldığında ise, 2'nin tüm katları 0, 2, 4, 6 veya 8 ile biter.

İki en küçük asal sayıdır ve tek çift asal sayıdır (bu nedenle bazen "en garip asal" olarak adlandırılır).[2] Bir sonraki asal sayı ise üçtür. Sadece iki ve üç birbirini izleyen iki asal sayıdır. 2, ilk Sophie Germain asalı, ilk faktöriyel asal, ilk Lucas asalı ve ilk Ramanujan asalıdır.[3]

İki, üçüncü (veya dördüncü) Fibonacci sayısıdır .

İkili, ikili sayı sisteminin tabanıdır. İkili sistem, tek bir rakam ile doğrudan temsil edilen bir basamağa (n basamak) kıyasla bir n doğal sayısını önemli ölçüde daha öz bir şekilde belirtmeyi sağlayan (log2 n basamak) en az rakamlı sayı sistemidir. İkili sayı sistemi bilgisayarlı hesaplamada yaygın olarak kullanılmaktadır.

Herhangi bir sayı x için:

x + x = 2 · x toplamadan çarpmaya
x · x = x 2 çarpmadan üsse
X X = X ↑↑ 2 üsten tetrasyona

Burada "hyper(a, b, c)" ile gösterilen hiperişlem kavramı ile bu işlem dizisini genişletmek mümkündür. Burada, a ve c birinci ve ikinci işlenendir ve b, yukarıda ifade edilen işlem dizisinin seviyesidir. Genel ifadeyle,

hyper (x, n, x) = hyper (x, (n + 1), 2).

Bu nedenle iki 2 + 2 = 2 · 2 = 22 = 2↑↑2 = 2↑↑↑2 = ..., şeklinde benzersiz bir özelliğe sahiptir. Burada hiperişlem Knuth yukarı ok gösterimi ile gösterilmiştir ve seviye gözardı edilmiştir. Yukarı ok sayısı, hiperişlem seviyesini ifade eder.

İki öyle bir sayıdır ki, pozitif tam sayı kuvvetlerinin tersinin toplamı kendisine eşit olan tek sayıdır. Matematiksel ifade ile,

Bunun nedeni ise

İkinin kuvvetleri Mersenne asalları kavramının merkezindedir ve bilgisayar bilimi için önemlidir. İki, ilk Mersenne asal üstelidir.

Bir sayının kare kökünü almak öylesine yaygın bir matematiksel işlemdir ki, kök işaretinin üstünde normalde kare ve diğer kök derecelerinin yazılacağı yer, kare kökler için boş bırakılabilir ve bunun ikinci dereceden kök olduğu zımnen anlaşılır.

2'nin kare kökü bilinen ilk irrasyonel sayıdır.

En küçük alanın iki unsuru vardır.

Doğal sayıların küme kuramsal yapısında 2, {{∅}, ∅} kümesiyle tanımlanır. Bu ikinci küme, kümeler kategorisinde bir alt nesne sınıflandırıcı olduğundan kategori kuramında önemlidir.

İki,

ve ayrıca

şeklinde benzersiz bir özelliğe sahiptir. Burada a, sıfırdan farklıdır.

Herhangi bir n boyutlu öklid uzayında iki farklı nokta bir doğruyu belirler.

Bir küreye homeomorfik herhangi bir polihedron için, Euler özelliği χ = VE + F = 2 olur. Burada V köşe noktası sayısı, E kenar sayısı ve F yüz sayısıdır.

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

1972 öncesi Endonezya ve Malay imlâsında, 2 çoğulikilemeleri oluşturan bir kısaltmaydı: orang "kişi", orang-orang veya orang2 "insanlar".[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Georges Ifrah, The Universal History of Numbers: From Prehistory to the Invention of the Computer transl. David Bellos et al. London: The Harvill Press (1998): 393, Fig. 24.62
  2. ^ John Horton Conway & Richard K. Guy, The Book of Numbers. New York: Springer (1996): 25. 0-387-97993-X. "Two is celebrated as the only even prime, which in some sense makes it the oddest prime of all."
  3. ^ "Sloane's A104272 : Ramanujan primes". The On-Line Encyclopedia of Integer Sequences. OEIS Foundation. 28 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]