Diastolik-Sistolik değer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Diastolik-sistolik değer sayfasından yönlendirildi)
Kan basıncını ölçmek için kullanılan analog barometre ve stetoskobu

Tansiyon arteriyel sistolik ve diastolik olmak üzere iki bileşenden oluşur. Sistolik değer, kalp kasıldığında kalpten damarlara doğru atılan kanın damar duvarında yaptığı basınçtır. Diastolik değer ise kalp gevşediğinde hâlâ damar duvarında mevcut olan basınçtır.

Yazılırken sistolik kan basıncı değeri/diastolik kan basıncı değeri şeklinde yazılır ve birimi milimetre cıvadır. Halk arasında bilinen adıyla Büyük tansiyon(sistolik) ve Küçük tansiyon(diastolik)dir. Sistolik ve diastolik basınclar arasındaki farka "Nabız Basıncı" denir.

Tansiyonun normal değeri 120-130/70-80 mmHg'dir. 120-139/80-89 mmHg prehipertansiyon; daha yüksek değerler ise hipertansiyon olarak adlandırılmaktadır ve hastalık olarak kabul edilir.[1] Yüksek Tansiyon (hipertansiyon) çok sık görülen ve yaşla birlikte görülme sıklığı artan, inmeye, kalp ve böbrek yetmezliğine sebep olabilen ciddî bir hastalıktır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ CHOBANIAN AV, BAKRIS GL, BLACK HR, CUSHMAN WC, GREEN LA, IZZO JL Jr, JONES DW, MATERSON BJ, OPARIL S, WRIGHT JT JR, ROCCELLA EJ (2003). The seventh report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure: the JNC 7 report. JAMA; 289: 2560-71.