Cyclamen coum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cyclamen coum
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Klad: Eudicots
Takım: Ericales
Familya: Primulaceae
Cins: Cyclamen
Tür: C. coum
İkili adlandırma
Cyclamen coum
Mill., Gard. Dict. ed. 8: n.° 6 (1768).

Cyclamen coum, çuhaçiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 5 ila 8 cm uzunluğa erişebilen bitkinin, yuvarlağımsı kalp şeklinde yaprakları ve pembe kabuk şeklinde çiçekleri vardır. Bahçecilikte yer örtücü süs bitkisi olarak yetiştirilen Cyclamen coum, kışın ve Mart ayında çiçeklendiği için değerlidir.[1]

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Türün adı olan coum, ismini Antik Kilikya Krallığı'nın doğusundaki Kue bölgesinden almıştır.[2]

Yayılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cyclamen coum iki bölgeye endemiktir. İlk bölge Bulgaristan, Türkiye'nin kuzeyi, Kafkasya ve Kırım'a kadar olan Karadeniz sahil şerididir. Ayrık bir nüfus, Türkiye'nin Hatay ilinden İsrail'e kadar olan Akdeniz kıyısında yetişmektedir.

Cyclamen coum subsp. coum ana dağ silsilesinin batı kısmında ve güney bölgesinde yaşarken, C. coum subsp. caucasicum, Kafkaslar da dahil olmak üzere doğu kesimlerde yaşar. Ara özelliklere sahip bitkiler, iki grubun ortasında yetişir. Cyclamen coum subsp. coum alttürü Türkçede yersomunu, C. coum subsp. caucasicum alttürü ise domuzağırşağı olarak bilinmektedir.[3]

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapraklar yuvarlak, böbrek şekilli veya uzun kalp şeklindedir. Rengi ya tamamen gümüş, ya tamamen yeşil ya da alacalı gümüştür. Yapraklar temren şekilli veya "Noel ağacı" desenli olabilir. Yaprak kenarları pürüzsüz veya kısmen dişlidir.

Çiçekler, diğer siklamen türlerinin aksine, neredeyse yuvarlak taç yapraklara sahiptir. Çiçekler eflatun, pembe veya beyazdır ve tabanlarında daha koyu renkte bir leke bulunur. Lekenin altında küçük beyaz veya pembe bir "göz" bulunur.

Yetiştirilme[değiştir | kaynağı değiştir]

C. coum[4] ve C. coum subsp. coum alttürü,[5] Kraliyet Bahçıvanlık Derneği'nin verdiği Garden Merit Ödülü'nü kazanmıştır.[6]

Dayanıklılık[değiştir | kaynağı değiştir]

C. coum, sıcaklığın -28 santigrat dereceye kadar düştüğü New York bölgesinde yetişebilen, soğuğa dayanıklı siklamen türlerinden biridir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ RHS A-Z encyclopedia of garden plants. United Kingdom: Dorling Kindersley. 2008. s. 1136. ISBN 978-1405332965. 
  2. ^ Cyclamen coum subsp. coum Pink Silverleaf 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at Paghat's Garden 11 Ağustos 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2021. 
  4. ^ "RHS Plant Selector - Cyclamen coum". 11 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2020. 
  5. ^ "RHS Plant Selector - C. coum subsp. coum f. coum Pewter Group". 27 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2020. 
  6. ^ "AGM Plants - Ornamental" (PDF). Royal Horticultural Society. July 2017. s. 22. 5 Ocak 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]