Brian Molko

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Brian molko sayfasından yönlendirildi)
Brian Molko
Brian Molko, 2010
Genel bilgiler
Doğum10 Aralık 1972 (51 yaşında)
Brüksel, Belçika
Başladığı yerLüksemburg
TarzlarAlternatif rock
ÇalgılarVokal, gitar, bas gitar, klavye, piyano, armonika, saksofon, bateri
Etkin yıllar1994-günümüz
Müzik şirketiEMI, Virgin, Hut, Caroline, PIAS
İlişkili hareketlerPlacebo
Resmî sitewww.placeboworld.co.uk/
Önemli çalgılar

Brian Molko (d. 10 Aralık 1972), indie/rock grubu Placebo'nun solisti ve gitaristidir. Placebo grubunun diğer iki üyesi bassist Stefan Olsdal ve davulcu Steve Forrest'tır. Grup ilk yıllarında cinsel kimlikleriyle epey konuşulmuştur; zira Molko biseksüel, Olsdal eşcinsel ve Hewitt heteroseksüeldir.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Brüksel doğumlu olan Brian Molko'nun babası Amerikalı bir bankacıydı ve oğlunun da kendi izinden gitmesini isterken, oldukça dindar olan İskoç annesi de Brian'ın bir rahip olmasını istiyordu. Gençlik yıllarını Lüksemburg'da geçiren Brian'ın hayali ise bir müzisyen olmaktı.

Brian 17 yaşına gelince de evi terk edip Londra'ya taşınır. Daha önce Lüksemburg'da aynı okulda okuduğu ama tanışma fırsatı bulamadığı Stefan Olsdal ile tesadüfen tanışırlar ve Placebo adlı bir grup kurarlar. Grubun davulcusu ise Robert Schultzberg'dir. Ancak kısa bir süre sonra davullar o sıralar Breed adlı bir grupta çalmakta olan Steve Hewitt'e teslim edilir.

1996 yılında grup Caroline Records'la ilk albüm için anlaşma yapar ve grupla aynı adı taşıyan debut albüm çıkar. Nancy Boy ve Bruise Pristine listelerde başarılı bir seyir izler. Grup U2, Weezer ve Sex Pistols gibi gruplarla turnelere çıkar. Hewitt'in grupla ilk resmi şovu 1997 yılında New York'ta Madison Square Garden'da David Bowie'nin 50. yaş günü partisinde gerçekleşir. Grup 1998 tarihli Without You I'm Nothing adlı albümlerinin isim parçasında Bowie ile düet yapmıştır.

Kırılgan ve depresif şarkılar içeren Without You I'm Nothing albümünün ilk single'ı Pure Morning listelerde büyük başarı elde eder. Placebo bu albümle birlikte hayran kitlesini hızla artırır. Cruel Intentions filminde de kullanılan parçaları Every You Every Me ile oldukça popüler olurlar.

Todd Hayes'ın glam rock temalı filmi Velvet Goldmine'da Flaming Creatures adlı bir grubu canlandırarak ilk sinema deneyimlerini yaşarlar.

Without You I'm Nothing'i takip eden 3. stüdyo albümleri 2000 tarihli Black Market Music'dir ve ilk defa olarak politik şarkı sözleri de yazarlar.

2003 tarihli Sleeping With Ghost albümünün ardından, 2004 yılında bir single toplama albümü yayınlarlar: Once More With Feeling: Singles 1996-2004.

Bu arada Brian Molko başka gruplarla ortak çalışmalar yapar. Alpinestars albümü "White Noise"da Carbon Kid, Trash Palace albümü "Poisitions"da Metric System ve Je t'aime, Moi Non Plus, Jane Birkin albümü "Rendez-Vous"da Smile, Timo Maas'ın "Pictures" adlı albümünde 3 parçada vokallerde yer almıştır.

Placebo grubunun, Brian Molko, Stefan Olsdal ve Steve Hewitt üçlüsü olarak birlikte yaptıkları son albüm 2006 ürünü Meds albümüdür.

Steve Hewitt'in gruptan ayrılışının ardından Placebo yeni davulcuları Steve Forrest ile beraber ilk albümleri olan "Battle for the Sun" albümünü 2009 Haziranında yayınlamışlardr.

Diğer[değiştir | kaynağı değiştir]

Brian Molko'nun profesyonel fotoğrafçı Helena Berg ile olan ilişkisinden Cody isimli bir oğlu olmuştur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]