Başlangıç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Başlangıç
Inception
Sinemada gösterime girecek olan afiş.
YönetmenChristopher Nolan
YapımcıChristopher Nolan
Emma Thomas
YazarChristopher Nolan
OyuncularLeonardo DiCaprio
Ken Watanabe
Joseph Gordon-Levitt
Marion Cotillard
Elliot Page
Tom Hardy
Cillian Murphy
Tom Berenger
Michael Caine
MüzikHans Zimmer
Görüntü yönetmeniWally Pfister
KurguLee Smith
Yapım şirketiWarner Bros Pictures
Legendary Pictures
Syncopy
DağıtıcıWarner Bros. Pictures
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i8 Temmuz 2010 (2010-07-08)
(Odeon Leicester Square)
16 Temmuz 2010 (2010-07-16)
(ABD ve Birleşik Krallık)
Süre148 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
 Birleşik Krallık
Dilİngilizce
Bütçe160 milyon dolar
Hasılat836.8 milyon dolar

Başlangıç (İngilizce: Inception), Christopher Nolan'ın yazıp yönettiği ve eşi Emma Thomas'la birlikte yapımcılığını da üstlendiği 2010 yapımı bir bilim kurgu-aksiyon filmidir. Filmde Leonardo DiCaprio, hedeflerinin bilinçaltına sızarak bilgi çalan profesyonel bir hırsızı canlandırıyor. Kendisine, bir hedefin bilinçaltına başka bir kişinin fikrini yerleştirmesi karşılığında suç geçmişini sildirme şansı sunuluyor.[1] Filmin oyuncu kadrosunda Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Elliot Page, Tom Hardy, Dileep Rao, Cillian Murphy, Tom Berenger ve Michael Caine yer alıyor.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Warner Bros., 11 Şubat 2009 tarihinde Christopher Nolan'ın yazdığı senaryoyu satın aldı.[6] Çekimler 19 Temmuz 2009 tarihinde Tokyo'da başlamıştır. Çekimlere Los Angeles, Londra, Paris, Tanca ve Calgary'de devam edilmiştir.[7]

Filmin konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) çok yetenekli bir hırsızdır. Uzmanlık alanı, zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Cobb’un bu ender mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. Ancak, aynı zamanda bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği her şeye mal olmuştur.

Cobb’a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur. Ona hayatını geri verebilecek son bir iş; tabi eğer imkânsız “başlangıç”ı tamamlayabilirse. Mükemmel soygun yerine, Cobb ve takımındaki profesyoneller bu sefer tam tersini yapmak zorundadır; görevleri bir fikri çalmak değil onu yerleştirmektir. Eğer başarırlarsa, mükemmel suç bu olacaktır.

Ama ne dikkatle yapılan planlamalar, ne de uzmanlıkları onları, her hareketlerini önceden tahmin ettiği anlaşılan tehlikeli düşmanlarına karşı hazırlıklı kılabilir. Bu, gelişini sadece Cobb’un görebildiği bir düşmandır.

Olay yeri ise zihniniz.

Komplo[değiştir | kaynağı değiştir]

Cobb ve Arthur "çıkarıcılar"; Hedeflerinin bilinçaltına sızmak ve bilgi almak için deneysel rüya paylaşım teknolojisini kullanarak kurumsal casusluk yaparlar. En son hedefleri Saito, Cobb'un birden fazla rüyayı birbiri içine yerleştirme yeteneğinden etkilenir ve bir fikri kişinin bilinçaltına yerleştirmek gibi imkansız olduğu varsayılan iş için Cobb'u kiralamayı teklif eder; Saito'nun rakibi Maurice Fischer'in oğlu Robert'ın babasının şirketini feshetme fikriyle "başlangıç"ı gerçekleştirmesi. Saito, Cobb'un suç durumunu temize çıkaracağına ve çocuklarına evine dönmesine izin vereceğine söz verir.

Cobb teklifi kabul eder ve ekibini bir araya getirir: Eames adında bir kalpazan, Yusuf adında bir kimyager ve Ariadne adında bir üniversite öğrencisi. Ariadne, rüyanın mimarisini tasarlamakla görevlendirildi, Cobb'un kendisi, merhum karısı Mal'ın bir projeksiyonu tarafından sabote edilme korkusuyla yapamayacağı bir şey. Maurice ölür ve ekip, Robert'ı Amerika'ya giden bir uçakta üç katmanlı bir ortak rüyaya sokar. Her katmandaki zaman, yukarıdaki katmandan daha yavaş çalışır ve bir üye, her üç seviyede de aynı anda rüya görenleri uyandırmak için müzikle senkronize bir " tekme " gerçekleştirmek için her birinin arkasında kalır.

Ekip, Robert'ı birinci katta bir şehirde kaçırır, ancak bilinçaltı projeksiyonları tarafından saldırıya uğrar. Saito yaralandıktan sonra Cobb, rüyada ölmenin normalde rüya görenleri uyandıracağını, ancak Yusuf'un sakinleştiricilerinin onları " karmaşaya " göndereceğini açıklar.": sonsuz bilinçaltı dünyası. Eames, Robert'ın vaftiz babası Peter Browning'i taklit ederek Robert'ın babasının vasiyetini yeniden gözden geçirmesini önerir. Cobb, Ariadne'ye kendisinin ve Mal'ın rüya paylaşımı ile deneyler yaparken arafta kaldıklarını ve bir gecede elli yıl yaşadıklarını söyler. gerçekle zaman genişlemesi. Mal gerçeğe dönmeyi reddetti ve Cobb onun yerine onu ikna etmek için başlangıç ​​yaptı. Uyandıktan sonra, Mal hala rüya gördüğüne inanıyordu. "Uyanmaya" çalışırken intihar etti ve Cobb'u zorlamak için komplo kurdu. Cobb, çocuklarını geride bırakarak ABD'den kaçtı.

Yusuf, Arthur'un hayalini kurduğu bir otel olan ikinci seviyeye uyutulurken ekibi birinci seviyede gezdirir. Cobb, Robert'ı Browning tarafından kaçırıldığına ve Cobb'un bilinçaltı koruyucusu olduğuna ikna eder ve Robert'ı Robert'ın bilinçaltına girme hilesinin bir parçası olarak bir seviye daha derine götürür. Üçüncü seviyede, takım içinde Maurice'in bir izdüşümü olan bir dağ kalesine sızar, burada başlangıcın kendisinin gerçekleştirilebilir, ancak Yusuf bir köprüden atlayarak vuruşunu çok erken yapar, Arthur ve Eames'i yeni bir dizi tekme doğaçlama yapmaya zorlar. bir asansör ve kaleyi sırasıyla patlayıcılarla donatarak suya çarpmaları ile senkronize edildi. Mal, daha sonra ortaya çıkar ve Robert'i başlangıca tabi tutulmadan önce öldürür ve o ve Saito, Limbo'da kaybolur,

Cobb, Mal'ın ölümüyle barışır. Ariadne, Mal'ın projeksiyonunu öldürür ve Robert'ı bir tekme ile uyandırır. Üçüncü seviyeye yeniden canlandığında, yerleşik fikri keşfeder: ölmekte olan babasının ona kendi adamı olmasını söyleyen bir izdüşümü. Cobb arafta Saito'yu ararken, diğerleri gerçekliğe geri dönüyor. Cobb yaşlı bir Saito bulur ve ona anlaşmalarını hatırlatır. Rüya görenlerin hepsi uçakta uyanır ve Saito bir telefon görüşmesi yapar. Los Angeles'a varan Cobb, göçmenlik kontrol noktasından geçer ve Miles ona evine kadar eşlik eder. Cobb, Mal'ın gerçek dünyada olup olmadığını test etmek için bir rüyada süresiz olarak dönen bir top olan "totemini" kullanır, ancak sonucu gözlemlememeyi seçer ve bunun yerine çocuklarına katılır.

Döküm[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin oyuncu kadrosu prömiyerde.
  • Leonardo DiCaprio, kurbanlarının hayallerine sızarak onların sırlarını dolandırmakta uzmanlaşmış profesyonel bir hırsız olan Dom Cobb rolünde. DiCaprio, filmde rol alan ilk oyuncu oldu. The Hollywood Reporter'a göre rol hem Brad Pitt hem de Will Smith'e teklif edildi .  Cobb'un rolü "Gotik bir romantizmdeki perili dul" ile karşılaştırılır.
  • Joseph Gordon-Levitt, Cobb'un görevleri yöneten ve araştıran ortağı Arthur rolünde. Gordon-Levitt, Arthur'u Cobb'un sanatının yapımcısıyla karşılaştırdı, "'Tamam, senin vizyonun var; şimdi tüm somunları ve cıvataları nasıl çalıştıracağımı bulacağım, böylece kendi işini yapabilirsin' diyen kişi" .  Oyuncu, dublör sahnelerinden biri hariç hepsini yaptı ve hazırlığın "bir meydan okuma olduğunu ve gerçek görünmesi için olması gerektiğini" söyledi.  James Franco, Arthur'u oynamak için Christopher Nolan ile görüşüyordu, ancak zamanlama çakışmaları nedeniyle nihayetinde müsait değildi.
  • Elliot Page, labirent olarak tanımlanan çeşitli rüya manzaralarını inşa etmek için işe alınan mimarlık yüksek lisans öğrencisi Ariadne olarak. Ariadne adı, kahraman Theseus'a Minotaur'un hapishanesi olan labirentte gezinmesine yardımcı olmak için ona bir kılıç ve bir sicim vererek yardım eden Kral Minos'un kızı olan Yunan efsanesindeki bir prensese atıfta bulunur . Nolan, Page'in "yıllarının ötesinde tazelik, anlayış ve olgunluğun mükemmel bir birleşimi" olduğu için seçildiğini söyledi. Page, karakterlerinin izleyiciye bir vekil gibi davrandığını, "sadece bu fikirleri öğreniyor ve özünde izleyicinin rüya paylaşmayı öğrenmesine yardımcı oluyor" dedi.
  • Tom Hardy, Cobb'un keskin dilli bir ortağı olan Eames rolünde. Çit olarak anılır ama uzmanlık alanı sahtecilik, daha doğrusu kimlik hırsızlığıdır. Eames, Fischer'ı manipüle etmek için hayal dünyasında başkalarını taklit etme yeteneğini kullanır . Hardy, karakterini "yaşlı, Graham Greene tipi bir diplomat; bir tür solmuş, perişan, ihtişamlı - "kamp, ​​eski para" kostümleri giyen Majestelerinin Özel Kuvvetlerinden biriyle karışık eski Shakespeare aşkı " olarak tanımladı.
  • Ken Watanabe, takımın görevi için Cobb'u istihdam eden Japon bir iş insanı olan Bay Saito rolünde. Nolan, Batman Başlıyor'dan sonra onunla tekrar çalışmak istediği için Watanabe'yi düşünerek bu rolü yazdı .  Başlangıç , Watanabe'nin ana dilinin İngilizce olduğu çağdaş bir ortamda ilk çalışmasıdır. Watanabe, her rüya seviyesinde Saito'nun farklı bir özelliğini vurgulamaya çalıştı: "Kalemdeki ilk bölüm, döngünün bazı gizli hislerini alıyorum. Büyülü, güçlü ve sonra ilk rüya. Ve ikinci bölüme geri dönelim, eski otel, keskin ve daha sakin ve akıllı [olmak] alıyorum ve herhangi bir filmin karakterini oluşturmak için biraz [bir] farklı süreç".
  • Dileep Rao Yusuf olarak. Rao, Yusuf'u "Avangart bir farmakolog, Cobb gibi bu işi denetimsiz, kayıtsız ve kimse tarafından onaylanmadan yapmak isteyen insanlara kaynak olan" olarak tanımlıyor. Ortak yapımcı Jordan Goldberg, kimyagerin rolünün "özellikle zor olduğunu çünkü onun bir tür uyuşturucu satıcısı gibi görünmesini istemediğini" ve Rao'nun "komik, ilginç ve açıkçası zeki" olduğu için seçildiğini söyledi.
  • Cillian Murphy, bir iş imparatorluğunun varisi ve ekibin hedefi olan Robert Michael Fischer rolünde.  Murphy, Fischer'ın "babasından çok fazla ilgiye ihtiyacı olan huysuz bir çocuk, maddi olarak isteyebileceği her şeye sahip, ancak duygusal olarak derinden yoksun" olarak tasvir edildiğini söyledi. Oyuncu ayrıca "buna son derece güçlü birinin gölgesinde yaşama fikrini eklemek için" Rupert Murdoch'un oğullarını araştırdı .
  • Tom Berenger, Robert Fischer'ın vaftiz babası ve Fischer'ın şirketindeki diğer yönetici Peter Browning rolünde.  Berenger, Browning'in karaktere "Peter Amca" diye hitap eden Fischer'a "vekil baba" gibi davrandığını söyledi ve "Browning tüm hayatı boyunca [Robert] ile birlikte oldu ve muhtemelen onunla onunkinden daha kaliteli zaman geçirdi. öz babası".
  • Marion Cotillard, Dom'un ölen eşi Mal Cobb rolünde. O, Dom'un Mal'ın intiharının gerçek nedeni hakkındaki suçluluğunun bir tezahürüdür. Onun bu projeksiyonlarını kontrol edemiyor, bir çıkarıcı olarak yeteneklerine meydan okuyor. Nolan, Mal'ı " femme fatale'in özü" olarak nitelendirdi ve DiCaprio, Cotillard'ın performansını övdü ve "aynı anda hem güçlü, hem savunmasız, hem umutlu hem de yürek parçalayıcı olabildiğini, bu da onun tüm çelişkileri için mükemmel olduğunu söyledi. karakter".
  • Pete Postlethwaite, Robert Fischer'ın babası ve bir iş imparatorluğunun ölmekte olan kurucusu Maurice Fischer olarak.
  • Michael Caine, Cobb'un akıl hocası ve kayınpederi Profesör Stephen Miles ve Ariadne'nin onu ekibe tavsiye eden üniversite profesörü rolünde.
  • Lukas Haas, Cobb'un istihdamında ekibe ihanet eden ve daha sonra Ariadne tarafından değiştirilen bir mimar olan Nash olarak.
  • Bir kadın olarak Talulah Riley, Eames'in bir rüyada olduğu gibi kendini gizlediği "Sarışın" olarak kabul edilir. Riley, minimal olmasına rağmen rolü beğendi: "Güzel bir elbise giyiyorum, erkekleri barlardan alıp asansörlere itiyorum. Yetişkinlere uygun bir şeyler yapmak güzeldi. Genellikle 15 yaşındaki İngiliz kız öğrencilerini oynuyorum. "

Sinematografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Film esas olarak anamorfik formatta 35 mm filmde çekildi, ana sekanslar 65 mm'de ve hava sekansları VistaVision'da çekildi. Nolan, The Dark Knight filminde olduğu gibi IMAX kameralarıyla çekim yapmadı. "Kameraların boyutu nedeniyle IMAX'te çekim yapabileceğimizi düşünmemiştik çünkü bu film potansiyel olarak gerçeküstü bir alan, rüyaların doğası ve benzeri konuları ele aldığından, böyle olmasını istedim. Olabildiğince gerçekçi. Formatı çok sevmeme rağmen, bu IMAX kameraların ölçeğine bağlı kalmayın". Ayrıca Nolan ve Pfister, Showscan ve Super Dimension 70, film için kullanılacak potansiyel geniş formatlı, yüksek kare hızlı kamera sistemleridir, ancak sonuçta her iki formattan da vazgeçilmiştir.  sekans, Photo-Sonics 35 mm kamerada saniyede 1.000 kareye varan hızlarda ağır çekimde çekildi. Wally Pfister, bu sekanslardan bazılarını yüksek hızlı bir dijital kamera kullanarak çekmeyi test etti, ancak teknik aksaklıklar nedeniyle formatı çok güvenilmez buldu. "Dijital formatta yaptığımız altı çekimden yalnızca bir tane kullanılabilir parçamız vardı ve filmde yer almadı. Photo-Sonics kamerayla ve içinden 35 mm geçerek çektiğimiz altı çekimden, her bir çekim filmdeydi." Nolan ayrıca 3D kameralarla mümkün olmayan prime lensler kullanarak film üzerine çekmeyi tercih ettiği için  hiçbir filmi 3D olarak çekmemeyi de tercih etti.  Nolan ayrıca 3D projeksiyonun ürettiği loş görüntüyü eleştiriyor ve geleneksel filmin gerçekçi derinlik algısına izin vermediğine itiraz ediyor ve "Bence buna 3D ve 2D demek yanlış bir isim. boyutlu... Derinlik ipuçlarımızın %95'inin tıkanıklık , çözünürlük, renk ve benzerlerinden geldiğini biliyorsunuz, bu nedenle 2B bir filmi '2B film' olarak adlandırma fikri biraz yanıltıcı."  Nolan dönüştürme testi yaptı Post prodüksiyonda 3D'ye giriş, ancak mümkün olsa da, mutlu olduğu bir standarda dönüştürmeyi tamamlamak için zamanının olmadığına karar verdi.  Şubat 2011'de Jonathan Liebesman, Warner Bros.'un Blu-ray sürümü için bir 3D dönüştürme girişiminde bulunduğunu öne sürdü.

Wally Pfister, filmin yoğun çapraz kesitli bölümünde izleyicinin anlatının konumunu tanımasına yardımcı olmak için her yere ve rüya düzeyine farklı bir görünüm verdi: dağ kalesi steril ve havalı görünüyor, otel koridorları sıcak tonlara sahip ve minibüsteki sahneler daha nötrdürler.

Nolan, filmin "gerçeklik düzeyleri ve gerçeklik algıları ile ilgilendiğini ve çok ilgilendiğim bir şey olduğunu" söyledi. ayrıca filmi "bir şekilde soygun filmi olarak yapılandırılmış bir topluluk filmi. Dünyayı kapsayan bir aksiyon macera" olarak nitelendiriyor.

Görsel Efektler[değiştir | kaynağı değiştir]

Nolan, Inception'daki rüya sekansları için bilgisayar tarafından oluşturulmuş çok az görüntü kullandı ve mümkün olduğunda pratik efektleri tercih etti . Nolan, "Mümkün olduğu kadarını kamerada yapmak benim için her zaman çok önemli ve daha sonra gerekirse, fiziksel olarak elde ettiğiniz şeyi geliştirmek veya geliştirmek için bilgisayar grafikleri çok faydalı" dedi.  Bu amaçla, görsel efekt süpervizörü Paul Franklin dağdaki kale setinin bir minyatürünü yaptı ve ardından film için onu havaya uçurdu. Sıfır yerçekiminde geçen dövüş sahnesi için "fizik, uzay ve zaman gibi unsurları ustaca bükmek" için bilgisayar tabanlı efektler kullandı.

En zorlu etki, filmin sonundaki "araf" şehir seviyesiydi, çünkü yapım sırasında sürekli olarak gelişti. Franklin, sanatçılara konseptler inşa ettirirken, Nolan ideal vizyonunu dile getirdi: "Net modernist mimarisi olan, ancak parçalarının buzdağları gibi denize döküldüğü buzul bir şey".  Franklin ve ekibi sonunda " Gotham City'nin buzdağı versiyonuna benzeyen ve içinden su akan bir şey" buldular. Bir buzulun temel bir modelini yarattılar ve ardından tasarımcılar, karmaşık ama organik görünümlü bir şehir manzarasına sahip olana kadar yollar, kavşaklar ve vadiler gibi unsurları ekleyen bir program oluşturdular. Paris katlama sekansı için Franklin, konsept eskizler üreten sanatçılara sahipti ve ardından hareket halindeyken sekansın neye benzediği hakkında onlara bir fikir vermek için kaba bilgisayar animasyonları yarattılar. Daha sonra ana çekimler sırasında Nolan, Franklin'in yarattığı bu kaba bilgisayar animasyonuna dayanarak DiCaprio ve Page'i yönetmeyi başardı. Inception, yaklaşık 500 görsel efekt çekimine sahipti (karşılaştırıldığında, Batman Begins'in yaklaşık 620'si vardı), bu, 2000'e kadar görsel efekt çekimine sahip olabilen çağdaş efekt ağırlıklı filmlere kıyasla nispeten az.

Müzikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Inception'ın müzikleri, çalışmasını Cobb'un film boyunca hissettiklerine uyması için " çok elektronik,  yoğun bir nota"  ve "nostalji ve hüzün" ile dolu olarak tanımlayan Hans Zimmer  tarafından yazıldı.  Müzik, çekimlerle eşzamanlı olarak yazılmıştır,  ve Smiths'in eski gitaristi Johnny Marr tarafından oynanan Ennio Morricone'u anımsatan bir gitar sesi içerir. Édith Piaf'ın " Non, je ne regrette rien" ("Hayır, Hiçbir Şeye Pişman Değilim") film boyunca belirir, rüyaları doğru bir şekilde zamanlamak için kullanılır ve Zimmer şarkının parçalarını müziğin ipuçlarına dönüştürdü.  11 Temmuz 2010'da bir film müziği albümü yayınlandı. Reprise Records [  Müziğin çoğunluğu, iki diskli Blu-ray sürümünün ikinci diskindeki yüksek çözünürlüklü 5.1 surround sese de dahil edildi. Hans Zimmer'ın müziği, En İyi Orijinal dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. 2011'de Skor kategorisi, The Social Network'ten Trent Reznor ve Atticus Ross'a yenildi .

Gişe[değiştir | kaynağı değiştir]

Film Yayın tarihi Gişe geliri Gişe sıralaması Bütçe Referans
Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika Uluslararası Dünya çapında Tüm zamanların Amerika Birleşik Devletleri Tüm zamanların dünya çapında
Başlangıç Temmuz 2010 US$292,576,195 US$532.956.569 US$825.532.764 80 67 160.000.000 ABD Doları

Inception, 16 Temmuz 2010'da hem geleneksel hem de IMAX sinemalarında gösterime girdi. Filmin dünya prömiyeri 8 Temmuz 2010'da Londra'daki Leicester Square'de yapıldı. Inception, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da gösterime girdi. 3.792 konvansiyonel sinemada ve 195 IMAX sinemasında sinemalarda yayınlandı.  Film, 16 Temmuz 2010'daki açılış gününde 1.500 yerde gece yarısı gösterimleriyle 21.8 milyon ABD Doları hasılat elde etti.  Genel olarak film 62.7 milyon ABD Doları hasılat yaptı ve açılış haftasında 1 numaradan giriş yaptı. Başlangıç ​​'açılış hafta sonu hasılatı, filmi Avatar'ın 2009'daki 77 milyon ABD doları açılış hafta sonu hasılatının ardından, devam filmi, yeniden çevrimi veya uyarlaması olmayan bir bilimkurgu filmi için ikinci en yüksek hasılat yapan ilk film oldu. Film birinci oldu dördüncü haftasında ikinci sıraya düşmeden önce , sırasıyla sadece %32 (42,7 milyon ABD$) ve %36 (27,5 milyon ABD$) düşüşle ikinci ve üçüncü hafta sonlarında gişe sıralamasında birinci oldu The Other Guys'ın arkasında .

Inception , Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da 292 milyon ABD Doları, Birleşik Krallık, İrlanda ve Malta'da 56 milyon ABD Doları ve diğer ülkelerde 475 milyon ABD Doları ve dünya çapında toplam 823 milyon ABD Doları hasılat elde etti.  ABD ve Kanada'dan (292 milyon ABD$) sonra en yüksek hasılat yapan beş pazarı Çin (68 milyon ABD$), Birleşik Krallık, İrlanda ve Malta (56 milyon ABD$), Fransa ve Mağrip bölgesi (43 milyon ABD$) olmuştur . , Japonya (40 milyon ABD Doları) ve Güney Kore (38 milyon ABD Doları).  Kuzey Amerika'da 2010'un en çok hasılat yapan altıncı filmi  ve Toy Story 3'ün ardından 2010'un en çok hasılat yapan dördüncü filmi oldu., Alice Harikalar Diyarında ve Harry Potter ve Ölüm Yadigarları – Bölüm 1 .  Inception , Christopher Nolan'ın kariyerinde Kara Şövalye ve Kara Şövalye Yükseliyor'dan sonra  en kârlı üçüncü yapım ve Leonardo DiCaprio için Titanik'ten sonra en kârlı ikinci yapım oldu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Eisenberg, Mike (5 Mayıs 2010). "Updated 'Inception' Synopsis Reveals More [Güncellenmiş 'Inception (Başlangıç) Özeti Daha Fazlasını Ortaya Koyuyor]". Screen Rant. 11 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2010. 
  2. ^ a b c d Borys Kit (1 Nisan 2009). "Three circle Nolan's 'Inception'". The Hollywood Reporter. 6 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2009. 
  3. ^ Borys Kit (23 Nisan 2009). "Joseph Gordon-Levitt joins 'Inception'". The Hollywood Reporter. 26 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2009. 
  4. ^ a b Borys Kit (4 Mayıs 2009). "Two join Nolan's 'Inception'". The Hollywood Reporter. 10 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2009. 
  5. ^ Kristopher Tapley (24 Nisan 2009). "Caine confirmed in small role in 'Inception,' Gordon-Levitt also joins the cast". In Contention. 28 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2009. 
  6. ^ Yaşar Küçükbıçakcı (11 Şubat 2009). "Nolan tackles 'Inception' for WB". Variety. 14 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2009. 
  7. ^ "Nolan's Inception Starts Production in Japan". ComingSoon.net. 18 Haziran 2009. 15 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]