Zuma (video oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zuma Deluxe
GeliştiriciOberon Media
PopCap Games Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıPopCap Games
YapımcıPopCap Games
SeriZuma Bunu Vikiveri'de düzenleyin
MotorPopCap Games Framework
PlatformlarMac OS X, iPod, Mobile phone, Windows, Windows Mobile, Xbox, Ps2 Xbox 360 (XBLA), Palm OS, PlayStation 3 (PSN)
Çıkış1 Ekim 2003
TürPuzzle
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Zuma, yüksek tempolu bir bulmaca oyunudur. PopCap Games tarafından geliştirildi. Oyunun PDA, iPod versiyonları da bulunmaktadır. Windows için ise Zuma Deluxe adında satışa çıkmıştır. Pop Games Classics Volume - 1 'de PS2 platformunda yer alan oyun ayrıca PS3 için PlayStation ağından satın alınabilmektedir.

Zuma, 2004 yılında "Yılın RealArcade ödülü"nü almıştır.

Oyunun Devamı olan Zuma Revenge 15 Eylül 2009 tarihinde Windows ve Mac için piyasaya sürüldü.[1]

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Zuma oyununun amacı belirli bir yol izleyen tüm topları, aynı renkleri bir araya getirerek yok etmek ve sarı kuru kafaya gelmelerini engellemektir. Toplar tamamen yok edilince bölüm geçilir. Toplardan bir tanesi bile sarı kuru kafaya ulaşırsa oyun kaybedilir. Oyun ekranında, üst kısımdaki sarı renkli bar doluncaya kadar toplar gelmeye devam edecektir. Bir topla diğer aynı renk toplar, zincirleme bir reaksiyona alınabilmektedir. (Topların da gelen topla aynı renkte olması şartıyla) Oyunda bazı özel etkilere sahip, nitelikli toplar bulunmaktadır. Bunlar art arda top patlatma sonucu ya da rastgele bir zamanlama ile bonus olarak ortaya çıkar. Bunlar, kendi niteliklerine göre bomba patlaması veya topları yavaşlatıp kısa bir süreliğine geri gönderebilmek gibi çeşitli etkiler yapar. Arada oluşan boşluklar sayesinde coinleri alabiliriz eğer oyuncu belirtilen zamandan önce bitirirse bölümü zaman puanı da almaktadır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Zuma's Revenge İncelemesi (Şu an ücretsiz, acele et)". TeknoSeyir. 17 Ağustos 2015. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2020. 
  2. ^ "Zuma's Revenge İnceleme". Zuma's Revenge İnceleme. 12 Ekim 2010. 24 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2020.