Zeyna: Savaşçı Prenses

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zeyna: Savaşçı Prenses
TürDoğaüstü, Fantezi, Aksiyon, Macera
BaşrolLucy Lawless
Renée O'Connor
Ülke Yeni Zelanda
 ABD
Sezon sayısı6
Bölüm sayısı134
Yapım
Yönetici yapımcıRobert Tapert, Sam Raimi
Gösterim süresi41-44 dk.
Yayın bilgileri
Resim formatıNTSC
480i, 576i (SDTV)
Ses formatıStereo
Yayın tarihi4 Eylül 1995 - 21 Mayıs 2001
Kronoloji
İlişkili programlarHercules: The Legendary Journeys
Hercules and Xena - The Animated Movie: The Battle for Mount Olympus

Zeyna: Savaşçı Prenses Yeni Zelanda'da çekilen bir Amerikan televizyon dizisidir. Dizi 4 Eylül 1995'ten 18 Haziran 2001'e kadar özgün televizyon kanallarında yayınlanmıştır.[1]

Dizi yazar-yönetmen-yapımcı Robert Tapert'in prodüksiyon etiketi Renaissance Pictures (Universal Studios'un yerel bir kolu) altında oluşturulmuştur. Sonradan yapımcı olarak R. J. Stewart (diziyi Tapert ile birlikte geliştirmişlerdir) ve Sam Raimi başa geçmiştir. Dizi kötü şöhretli savaşçı Zeyna'nın (Lucy Lawless'in oynadığı) masum insanlara karşı üstün savaş yeteneklerini kullanarak işlediği günahlara karşılık kendilerini savunamayan insanları koruyarak telafi etmeye çalıştığı görevini anlatır. Dizinin ilk başında basit bir köylü kızından Amazon savaşçısına ve Zeyna'nın silah arkadaşına dönüşen Gabriel (Renée O'Connor'ın oynadığı) Zeyna'ya dizi boyunca eşlik eder. Gabriel'in saflığı Zeyna'yı iyi birine dönüştürmeye ve ona "daha iyi"yi bulmak ve tanımak için yardımcı olur.

Dizi Herkül: Efsanevi Seyahatler dizisinden çıkmıştır;[2] Herkül'de üç bölümde gözükmüş Zeyna karakteri, üçüncü bölümde aslında ölmesi planlanıyordu. Halk arasında çok başarılı olduğunu fark eden yapımcılar onun maceraları üzerine bir dizi oluşturmaya karar verdiler. Zeyna 1998'den beri Dünyada 108'den fazla ülkede gösterime girmiş başarılı bir diziydi. 2004[kaynak belirtilmeli] ve 2007'de TV Guide'ın En İyi Tutku Gösterileri sıralamasında 9. ve 10.[3] olmuş ana karakter ise Bravo'un En Büyük 100 TV Karakteri arasında 100.[4] olmuştur. Zeyna'nın başarısı yüzden fazla bağlantılı çizgi romana, kitaba, video oyununa dahil ürünlere ve Pasadena, Kaliforniya, Londra'da yıllık düzenlenen toplantılara önayak olmuştur.[5]

Dizi, kendinden öncekileri reytingde ve popülerlikte geçerek güçlü bir mezhep oluşturmuş, devamında hayran gruplarının, parodilerin, akademik çalışmalarda ve diğer TV dizilerinin ilham kaynağı olmuştur.

Konu özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Zeyna: Savaşçı Prenses, temel olarak antik Yunan'ın mitolojik fantezilerle yansıtmaya çalışmıştır, dizi Yeni Zelanda'da çekilmiştir. Bazı çekim yerleri gizli tutulmasına rağmen, çoğu sahne Waitakere Ranges Yöresel Park'ta, Auckland Yöresel parkların belirli kısımlarında çekilmiştir ve dizi sonunda bu yerler sıklıkla belirtilmiştir.[6]

Dizide Antik Yunan, çoğunlukla tarihsel yerlerden, gelenek ve göreneklerden örnek alınarak tasvir edilmiştir. Dizi, ilgi çekici hayali bir dünya yaratmak için bu bilinen yerleri, olayları ve savaşları, ticaret yollarını, kasabaları ve benzeri şeylerin çoğunu değiştirerek anlatmıştır.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Zeyna: Aslında gerçek bir prenses olan Zeyna, ailesini kaybettikten sonra yurtsuz bir şekilde yolculuğa çıkar. Seyahati boyunca karşılaştığı tüm haksızlıklara karşı gelmeye çalışır. Her zaman bir zırh giyer, atına ve Gabriel'e çok bağlıdır. Karakteri, Lucy Lawless canlandırmıştır.

Gabriel: Zeyna tarafından kurtarılan Gabriel, gidecek bir yeri olmadığı için yolculuğunda Zeyna'ya arkadaşlık etmeye başlar. Genelde bir asa taşır ve onunla dövüşür. Renée O'Connor tarafından canlandırılmıştır.

Joxer: Zeyna ve Gabriel'in yol arkadaşlarından biridir. Kendisini güçlü ve muhteşem Joxer olarak adlandırır. Karakteri Ted Raimi canlandırmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Xena: Warrior Princess (a Titles & Air Dates Guide)". epguides.com. 1 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2009. 
  2. ^ "Xena: Warrior Princess". Universal-Playback.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2009.  |yayıncı= dış bağlantı (yardım)
  3. ^ "TV Guide Names the Top Cult Shows Ever". TVGuide.com. 6 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2009.  |yayıncı= dış bağlantı (yardım)
  4. ^ "The 100 Greatest TV Characters". Bravotv.com. 10 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2009.  |yayıncı= dış bağlantı (yardım)
  5. ^ "Xena Convention Page". Pondalee.com. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2009.  |yayıncı= dış bağlantı (yardım)
  6. ^ "Xena: Warrior Princess: The Locations". Vidiot.com. 7 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2010.  |yayıncı= dış bağlantı (yardım)