Zekr

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zekr
Geliştirici(ler)Mohsen Saboorian
PlatformCross-platform
TürKur'an, Din
LisansGPLv2
Resmî sitesizekr.org Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Zekr, açık kaynak kodlu bir Kur'an âyetlerini ve bunların tercümelerini görüntüleme, arama ve dinleme programıdır. Projenin hedefi uluslararası, açık kaynaklı ve platformdan bağımsız bir uygulama olmaktır.

Genel Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Zekr, birçok farklı Kur'an çevirisinin, temanın, Kur'an tilavetinin programa eklenmesine imkân vermektedir. Ayrıca âyetlerin nüzul nüzul tertibine göre sıraya dizilmesine ve farklı sayfalandırma ölçütlerine göre sayfalara bölünmesine izin vermektedir.

Zekr'in güncel sürümü olan 0.7.5 sürümü, farklı Kur'an çevirileri içerisinde arama yapabilmektedir. Bunun yanında Kur'an âyetlerini farklı tercihlere göre sayfalandırabilmektedir.

Program gelişmiş arama özelliklerine sahip olup bütün aramalar hem Kur'an metninde hem de çeviri metninde yapılabilmektedir. Arapça aramalarda kelimelerin köklerine göre arama imkânı vardır. Yine aramalar Kur'an'ın bütün sûreleri üzerinde yapılabildiği gibi istenilen surenin istenilen âyetleri üzerinde de yapılabilmektedir.

Görüntüleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Programda istenilen sûrenin istenilen âyetini görüntülemek için birden fazla imkân sunulmuştur. Genişletilebilir gezinti (navigasyon) panelinde sûre listesi ile gezinti düğmeleri bulunmaktadır. Ayrıca âyet görüntüleme panelinde de sûre, âyet veya sayfa numaralarını belirterek görüntüleme yapmak mümkündür. Ayrıca Git menüsünde Kur'an'ın sûre, cüz, hizip, sayfa, secde âyeti gibi okuyucu açısından hızlı ulaşılması istenen bölümlerine çabuk ulaşma imkânı da sunulmuştur. Bir de istenilen âyetlere belirteç (yer imi) koymak mümkündür.

Tilavet[değiştir | kaynağı değiştir]

Program Okuma menüsü ve özel bir Okuyucu paneli sayesinde, sunmuş olduğu bazı Kur'an tilavetlerini dinleme imkânı da vermektedir. Tilavetler online olarak dinlenebildiği gibi tilavet paketi eklemek suretiyle yerel olarak da dinlenebilmektedir. Ayrıca ezber yapanlar için ayetlerin kaç kez okunacağı ve bu okuyuşlar arasında ne kadar fasıla verileceği de ayarlanabilmektedir. Öte yandan günlük olarak düzenli okuma yapmaya yardımcı olmak üzere okuma miktarı cüz, sure, hizip, sayfa, âyet gibi kriterlerle sınırlandırılabilmektedir.

Arama[değiştir | kaynağı değiştir]

Arama sonucu ortaya çıkan listelerde ayetler dört farklı kritere göre sıraya konulabilir. İlişkisel sıralamada âyetler birbirlerine benzerliklerine göre sıraya dizilir. Mushaf sıralamasında âyetler mushaftaki tertibe göre listede yer alır. Nüzûl sıralamasında âyetler Muhammed'e vahyediliş sırasına göre dizilirler. Âyet uzunluğu sıralamasında ise âyet içindeki harf sayısına göre sıraya dizilir.

Yükleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Zekr Windows altında NSIS yükleme programıyla; Mac altında Application bundle özelliği ile yüklenmektedir. Ayrıca her türlü Linux makinası için .tar.gz paketi yanında Debian uyumlu Linux dağıtımları için de Debian paketleri mevcuttur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]