Zebra ispinozu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zebra ispinozu
Bir çift
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Passeriformes
Familya: Estrildidae
Cins: Taeniopygia
Tür: T. guttata
İkili adlandırma
Taeniopygia guttata
Sinonimler
Poephila guttata

Zebra ispinozu ya da Hint bülbülü (Taeniopygia guttata), Estrildidae familyasından Avustralya'daki çalılık ve ağaçlarda doğal olarak bulunan ve son yüzyıl içerisinde tüm dünyada sevilen bir ev hayvanı olarak yayılmış olan kuş türü. Türkiye'de daha çok Hint bülbülü adı ile tanılır, ama aslında Hindistan'dan gelmez ve bülbüllerle de muhabbet kuşlarıyla da akrabalığı yoktur.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Cinsiyet Ayrımı : Erkek ve dişi arasında birçok farklılıklar vardır. Erkeklerin gagaları kıpkırmızı olur,dişilerde ise bu renk turuncuya çalar. Bununla beraber erkeklerde görülen bazı karakteristik tüyler vardır (düz renkli mutasyonlar gibi bazı mutasyon erkeklerde bu tüyler olmayabilir,böyle bir durumda diğer farklılıklar gözlemlenmelidir). Yanaklarda mutasyon tipine göre turuncudan sarıya renge kadar yuvarlak yamalar, göğüs üzerinde, ortaya doğru siyah lekeler ve kuşun boğazına doğru enine zebra deseni gibi çizgiler,kanat altlarında turuncu üzerine beyaz benekli tüyler bulunur.Dişilerde bu tüy yapısına rastlayamazsınız. Ayrıca dişiler sadece basit ciklemeler halinde öterken erkeklerin kendilerine özgü gırtlaktan çıkardıkları vıcırdanmaya benzer ötüşleri vardır. Sayfanın başında bir erkek ve dişiyi birlikte görüyorsunuz.

Beslenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Besin olarak en çok ak darı, tohumlu bitkiler ve böceklerle beslenirler. Kalsiyum dişiler açısısndan çok önemlidir. Zebra ispinozunun açık kahve, kestane kanatlı beyaz, gümüş ve krem rengi mutasyonları vardır.

Bakım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu kuşlar genellikle yatay olarak geniş kafeslerde ve kuşhane diye tabir edilen geniş alanlarda barındırılırlar. Çok fazla özel bakıma ihtiyaç duymayan zebra ispinozları için, sakin, günışığı alan ve cereyandan uzak bir köşe yeterlidir. Her gün taze yem ile temiz içme suyu veriniz ve yeşil yapraklı sebzeler ile kalsiyum kaynağı olan yumurta kabuğu,kalamar kemiği ve deniz kabukluları kırıklarını eksik etmeyiniz.

Üretim[değiştir | kaynağı değiştir]

Zebra ispinozlarının üreme güdüleri oldukça yüksektir,uygun şartlar altında üremeye oldukça hevesli ve iyi ebeveynlik yapan kuşlardır. Dişi kuş yuvaya ortalama 4-5 yumurta bırakır,kuluçka 14 gün sürer. Bu aşamada kuşlar yavruları için protein açısından yüksek gıdalara ihtiyaç duyarlar. Yavru zebra ispinozları 3 haftalık olduklarında yuvadan uçar. 3 aylık olduklarında yetişkin tüylerine, 6 aylık olduklarında yetişkin boylarına erişirler. Ortalama 6-9 aylık zebra ispinozları erişkindir ve çiftleşmeye hazırdır.

Alt türler[değiştir | kaynağı değiştir]

Zebra ispinozunun iki ayrı alt türü bilinir:

  • Timor zebra ispinozu (Taeniopygia guttata guttata)
  • Avustralya zebra ispinozu (Taeniopygia guttata castonotis)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]