Zack'in Dosyaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zack'in Dosyaları
The Zack Files
FormatBilimkurgu
Paranormal
GeliştirenKathy Slevin
BaşrolRobert Clark
Jake Epstein
Michael Seater
Katie Boland
Noah Giffin
Jeff Clarke
ÜlkeKanada
Diliİngilizce
Bölüm sayısı52
Yapım
Gösterim süresi22 dakika
Yayın bilgileri
KanalYTV
Fox Family Films/ABC Family (2000-2002)
Fox Kids (2001)
Fox Kids and Channel 4 (UK)
Yayın tarihi17 Eylül 2000 - 5 Mayıs 2002

Zack'in Dosyaları (İngilizceThe Zack Files), 2000-2002 yılları arasında Kanada ve ABD'de yayınlanan ve Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde de yayınlanarak popüler olmuş televizyon dizisi. Türkiye'de TRT Çocuk kanalında gösterilmekteydi.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıda, Zack'in Dosyaları dizisindeki oyuncuların ve dizideki rollerinin bir listesini bulabilirsiniz.

Oyuncu Dizideki rolü
Robert Clark Zack Greenburg (Seslendirme: Harun Can): Ortaokul-lise çağlarında bir gençtir. Paranormal olayları mıknatıs gibi çeker. Önce Rita, sonra Sarah ile çıkmıştır. İkinci sezonda, öğretmeni Bayan Arlington'dan hoşlanmıştır.
Michael Seater Spencer Sharpe (Seslendirme: Mustafa Oral): Çok zekidir, Zack'in paranormal olaylarına en çok ilgi duyan kişidir ve bunları kaydetmek ister. Fakat bu kayıtlarla Nobel ödülü almak istediği halde, bunlar paranormal olayları doğrudan kanıtlayamamaktadır...
Jake Epstein Cameron "Cam" Dunleavey (Seslendirme: Fatih Özkul): Kendini kazanova sanır, birçok kızla çıkmaya çalışır ama aslında gönlü Gwen'dedir. cam ve gwen, dizi boyunca birkaç kez flörte teşebbüs etti ancak resmi bir çift hiçbir zaman olamadılar. Cam, diğerlerinden bir yaş büyüktür ve çoğunlukla, Zack'i okuldaki Vernon gibi kabadayılardan korur...
Katie Boland Gwendolyn 'Gwen' Killerby (Seslendirme: Burcu Güneştutar): Okul müdürünün kızı, okulda okuyan tek kız öğrenci. Zack'lerin yakın arkadaşıdır. Akıllı ve mantık sahibi birisidir. Kendine itiraf edemese de Cam'den hoşlanmaktadır.

Vernon: Okulun kabadayısıdır. Daha çok Zack'lerle uğraşan bir zengin çocuğudur. Sırf onları gıcık etmek için Gwen'den hoşlanıyormuş gibi yapar; ama o para ve kendisi dışında hiçbir şeyi veyahut hiç kimseyi sevemez. Bazı bölümlerde Zack'le dostça takılmak veyahut iyi biri olmaya çalışmak gibi çabaları görülmüştür.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Zack 13 yaşında bir çocuktur. Onu diğer çocuklardan ayıran özelliği ise başından hep farklı olayların geçmesidir. Spencer, Cam ve Gwen en iyi dostlarıdır. Spencer onun garip olaylarını dosyalar. O ve çevresi ona "bilim adamı" ve "dedektif Sharpe" derler. Cam ise çok havalı ve yakışıklıdır. Kızlara randevu vermek hobisidir. Gwen ise zekidir ve her konuda mantık arayan bir kızdır. (bu demektir ki Zack'ın olaylarına inanmıyor.) Gwen, babası müdür olduğu için erkek lisesinde okur.

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

1: Zack, Alice'i Harikalar Diyarına geri getirmeyi unutur ve karakterler canlanır. Spencer ve Cam, Zack'in avukatı olmalı ve onu kimin ifşa ettiğine dair kanıt bulmalı ve gerçek hırsız Vernon'u teşhis etmelidir.

2: Zack bir sihir dükkanında vantrilokluk üzerine bir kitap aldığında, sesi vücudundan kaçar.

3: Zack, seçimi kaybeder ve o kadar sinirlenir ki, oylama makinesini kırar ve bu da onu, alternatif bir geleceğe gönderir.

4: Bir olay, Zack'in diğerlerinin aklını okumasına neden olur.

5: Zack, kendisine anne ve babasının birlikte olduğu zamanları hatırlatan bir çorabı almaya çalışırken, kendini çorapların hakim olduğu bir dünyada bulur.

6: Dan, Vernon'un babasından bir Dijital Video Kaydedici satın alır, ancak makinede bir insan örneği isteyen uzaylılar vardır: Vernon. Vernon, uzaylıların tarafına geçerek insanlığa ihanet edecektir.

7: Zack, köpeklerle; ancak çalışan bir araçtalarsa konuşabileceğini keşfeder.

8: Video oyunu haftasıdır ve Zack, Crypt Seeker adlı yeni bir oyun satın alır. Oynarken, Spencer Tara Bond'un gerçek dünyaya gelmesine izin verir. Zack ve Cam, Tara'yı geri göndermenin bir yolunu bulmalıdır.

9: Çin kurabiyeleri bazen yanlış tahminde bulunabilir. Zack, tüm dileklerinin yerine getirileceğini keşfettiğinde öğrendiği şey budur. Gwen, Zack ile idolünü beklerken bayılırken...

10: Zack sihirli ayakkabılar aldığında koşmayı bırakamaz.

11: Gwen doğum gününü kutladığında, Zack hemen Rita adında bir kıza aşık olur ve Spencer'ın kamerasını manipüle ederken, her istediğinde zamanda geriye gider...

12: Zack müstakbel oğlu tarafından ziyaret edilir. Oğlunu, Robert Clark'ın gerçek ağabeyi canlandırmıştır.

13: Zack bir fotoğraf dersi aldığında, ruhu fotoğrafta sıkışıp kalır ve onu bir zombi durumunda bırakır.

14: Zack boyundan şikayet edince yanlışlıkla bir portakal çekirdeği yutar ve boyu uzar.

15: Dan, Zack'in yalnızca sağlıklı yiyecekler yemesi konusunda ısrar edince, son kullanma tarihi bir gün sonra gelen eski mısır gevreklerini satın alır. Zack onları yer ve gittikçe yaşlanır. Ancak arkadaşının ona yardım etmesi ve, Zack toza dönüşmeden süreci tersine çevirmesi gerekir.

16: Zack, bilimsel bir proje üzerinde çalışırken hamsili pizza sipariş eder. İnsanları (Gwen, Dickie, Tad, Todd ve Vernon) küçültme gücüne sahip olduğunu keşfeder.

17: Zack ve arkadaşları sahne korkularını yenmeye çalışırken pantolonlarını kaybederler.

18: Gwen'in şanslı tahminini ödünç alan Dan, son derece şanslı olurken tüm kötü şansı Gwen çeker.

19: Zack, daha az para harcama sözünü unuttuktan sonra vicdanından bir çağrı alır...

20: Zack, yanlışlıkla Vernon'la yer değiştirir ve harika bir hayatın tadını çıkarmaya başlarken, Vernon sıradan hayatla yüzleşmek zorundadır. Bundan sonra, Charles (Vernon'un uşağı) araya girerek Vernon'un vücudunu geri bulmasına ve; Charles'ın Zack ile beden değiştirmesine neden olur.

21: Zack, geleceği görmesini sağlayan gözlükler alır.

22: Zack ve Rita ayrılır ve; Zack ile Sarah adında bir kız arasında aşk uyandıran bazı tuhaf kıvılcımlar yaratılır.

23: Zack, Gwen'in mürekkebini içer ve görünmez olur.

24: Zack, komşusunun kedisini ve bitkilerini beslemeyi unutur, bu da onun dairesini ormana çevirir.

25: Zack nihayet kendi dairesinin anahtarını aldığında, babasını terk eder ve yetişkin hayatının tadını çıkarır. Ta ki bir parti düzenleyip yanlışlıkla okuldan atılana kadar... ama Dan odasını bir ofise dönüştürdüğü için eski yerine dönemez...

26: Zack ve Dan, Zack'in merhum büyükbabası Maurice'in de katılmak istediği bir aile yemeği yerler.

27 (ikinci sezon):

Zack ve arkadaşları, sınıf projeleri üzerinde çalışırken kütüphanede daha uzun süre kalabilmek için saati geri alır. 1912'ye seyahat ederler ve zamanlarını yeniden keşfetmeyi başarırlar.

28: Zack, büyük bir sınavdan bir gün önce fizik sınavından F- aldığında, kendisini birdenbire daha akıllı yapan bir deneye katılmayı kabul eder. Testten A+ aldıktan sonra Bay Munk (okulun yeni hocalarından) ve Vernon tarafından kopya çekmekle suçlanan Zack, yüksek düzeyde ani zekâsı nedeniyle bir fizik yarışmasına katılmayı kabul eder ve Spence(r) ile arasında bir sürtüşmeye neden olur.

29: Güncellenecek.

30:

Gwen umutsuzca bir DJ arar ve hem Zack hem de Vernon katılmak ister. Ancak ikisi de kötü bir ruh tarafından ele geçirilir.

31: Dan nihayet Zack'e katılmaya karar verdiğinde, o, Spence ve Cam kendilerini alternatif bir dünyada bulurlar.

32: Güncellenecek.

33: Zack hızla telekinetik güçler geliştirir.

34: Güncellenecek.

35: Güncellenecek.

36: Dan, Zack'in futbol takımına koçluk yapmaya karar verir, ancak tek arzusu kazanmak olan eski bir oyuncunun şeytanî hayaleti tarafından ele geçirilmiştir.

37: Okulda bir yüzme takımı organize edildiğinde hem Cam hem de Zack katılmak ister ama Zack'in yetenekleri berbattır. Cam onunla dalga geçerken Zack, Cam'i kurbağaya çeviren bir kurbağa tılsımı bulur. Ancak Spence ve Zack, Vernon yüzme takımındaki yerini almadan önce Cam'i geri getirmenin yolunu bulmalıdır.

38: Gilbert adlı bir hayalet okulda gizemli bir şekilde yeniden ortaya çıktığında, birkaç şaka yaparak ortalığı kasıp kavurmaya başlar. Onu gören tek kişi tabii ki Zack olduğu için Bay Munk ve Dan tarafından suçlanır ve okuldan atılmadan önce Gilbert'ın geri gelmesi için bir neden bulması gerekir.

39: Zack enerji eksikliğinden şikâyet ettiğinde Cam ve Zack aynı spor takımındadır. Ancak bir arabanın ona çarpmasını engelleyerek babasının hayatını kurtardığında daha da güçlenir.

40: Spence ile odasını temizlerken, Zack ve arkadaşı elektrik süpürgesi tarafından yutulur ve devasa bir örümcek onları yemeden onları kurtarmak için Cam ve Gwen işbaşındadır.

41: Zack, Merlin'i kurtardıktan sonra Broceliande'nin yeni kralı olur.

42: Zack, Sarah'ya doğum günü hediyesi almaya karar verdiğinde bir CD seçer. O kadar çok öğeyi çeken bir mıknatıs alanı haline gelir ki, kadın polis onu hırsızla suçlar. Sonunda serbest bırakılır, ancak karşılığında mağazaya dönmesi yasaklanır...

43: Zack, ayna yansıması canlanınca okuldaki hemen her kulübe katılır. Ancak, Zack'in ikizi çok kibirli ve acımasız görünmektedir. Ve giderek daha fazla kulübe katılmaya çalışır...

44: Zack'in annesi onu ziyaret etmeye karar verir ve ona en sevdiği sodayı getirir. Ancak Zack, babası onunla daha fazla zaman geçirmek istediğinden iki ebeveyni arasında kalır. Zack her geğirdiğinde, istediği yere ışınlanabilir, ancak Spence yeni gücünün sınırlı olduğunu keşfeder Zack'in.

45: Zack ve Spence, sınıf başkanlığı seçimlerinde Cam ve Gwen arasında tercih yapmakta zorlanınca, Zack bir seçim yapmanın çok zor olduğunu kabul eder, ta ki Spence, Zack'in kendisini siyah bir arabanın içinde bulması nedeniyle şiddetli etkileri olan bir deneyime katılmasını önerene kadar - seçeneklerin bulunmadığı beyaz boyut... Zack asi olmaya karar verir ve "koyun" olmaya değil liderlik etmeye karar verdiği için ona hayran olan yeni öğrenci Orwell'den yardım ister. Zack nihayet sınıf başkanlığına aday olmayı seçer ve; Cam ve Gwen ona gıcık olurken Spence, seçimlerini yapmanın artık ne kadar zor olduğundan şikâyet eder. (Bu bölümde 1984 ve Hayvan Çiftliği'nin unutulmaz yazarı George Orwell'e gönderme yapılmıştır.)

46: Zack'in "Bar-Mitzvah"ını yapma zamanı geldi... Ancak büyümekten korktuğu için çocukluğuna geri döner ve artık yedi yaşındadır. Spence, çocuk statüsünü bırakmazsa araba kullanmayı, kız arkadaş edinmeyi veya orman gezileri yapmayı asla bilemeyeceğini söyleyerek onu tekrar genç olmaya ikna etmelidir. Ancak haham, genç Zack'e herkesin bilinmezlikten korktuğunu, ancak korkakların her zaman saklandığı halde "kahramanların" korkularıyla yüzleşmeleri gerektiğini söylediğinde, Zack ikna olur ve normale döner.

47: Güncellenecek.

48:

Güncellenecek.

49: Güncellenecek:

50: Zack odasına büyülü bir televizyon alır ve son kanalın hayatını başka bir boyutta gösterdiğini öğrenir. Zack, gezegeninin yok edilmesini istemiyorsa, Vernon'la savaşmak zorunda kalırken Cam, Gwen'e olan duygularını ifade etmeli ve Spence daha fazla deney yapmalıdır. Ancak Vernon, sonunda Zack ile rekabetinden vazgeçmeye ve onun arkadaşı olmaya karar verir. Bu kısa sürelidir, Vernon yine Zack'e düşman olacaktır. Öte yandan, birlikteliği uzun süredir beklenen Cam ile Gwen'in aşk böceklerine dönüşmesi, bu reality show'un izleyicilerinin canını sıkmaya başlar, Cam ve Gwen'in ilişkisine aksiyon gelmelidir...

51: Güncellenecek...

52 (final): Zack, İngilizce tiyatro sınavını geçebilmek için Romeo'nun rolünü öğrenmelidir. Ancak hiçbir şey öğrenemedi, hikâyeyi bile; kendini başka bir boyutta buluyor ve Gwen Juliet, Cam Tybalt ve Spence keşiş iken; Zack nihayet Romeo'yu oynuyor.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]