Yunanistan devlet başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste modern devlet olarak kuruluşundan günümüze kadar Yunanistan devlet başkanları listesi dir.


Birinci Yunanistan Cumhuriyeti (1822-1832)[değiştir | kaynağı değiştir]

Vali[1] Resim Yaşamı Görev süresi Yorumlar
Yannis Kapodistrias Ioannis Kapodistrias (1776-1831).jpg 1776-1831 24 Ocak 1828-
9 Ekim 1831
1831 yılında cinayete kurban gitti.
Augustinos Kapodistrias 80px 1778-1857 9 Ekim 1831-
9 Nisan 1832
Geçici hükümet komisyonu başkanı.
Governing Council 9 Nisan 1832-
2 Şubat 1833
Kalıcı bir hükümet kurulana kadar ortak liderlik.

Yunan Krallığı (1833-1924)[değiştir | kaynağı değiştir]

Wittelsbach soyu (1832-1862)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral[2] Resim Yaşamı Görev süresi Yorumlar
Otto Otto of Greece.jpg 1815-1867 6 Şubat 1833-
23 Ekim 1862
Hükümdarlık konseyi ile 13 Haziran 1835'e kadar [3], 1862 yılında azledildi.
Naiplik Konseyi 23 Ekim 1862-
30 Mart 1863
Yeni Kral seçilene kadar ortak hükümdarlık.

Sonderburg-Glücksburg soyu (1863-1924)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral[4] Resim Yaşamı Görev süresi Yorumlar
George I King George of Hellenes.jpg 1845-1913 30 Mart 1863-
18 Mart 1913
1913 yılında cinayete kurban gitti.
Constantine I Constantine1 Greece.jpg 1868-1923 18 Mart 1913-
11 Haziran 1917
İkinci oğlu Alexander lehine tahtını ve tacını bırakarak sürgüne gitti.
Alexander 80px 1893-1920 11 Haziran 1917-
25 Ekim 1920
Görevde öldü.

Yunan Krallığı (1935-1973)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral naibi (vekil) Resim Yaşamı Görev süresi Yorumlar
Georgios Kondylis 80px 1855-1936 10 Ekim 1935-
25 Kasım 1935
Kral III.George'un dönüşüne kadar kendini hükümdarlığa atadı.

Sonderburg-Glücksburg sülalesi (1935-1973)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kral[4] resim Yaşamı Görev süresi Yorumlar
II. George Georgeiiofgreece.jpg 1890-1947 3 Kasım 1935-
1 Nisan 1947
I. Paulos align="center" align="center"|1901-1964 1 Nisan 1947-
6 Mart 1964
II. Konstantin align="center" align="center"|1940- 6 Mart 1964-
1 Haziran 1973
13 Aralık 1967'de ülkeyi 21 Nisan 1967 den beri yöneten Askeri Cunta'ya karşı başarısız darbe girişiminden sonra sürgüne gitti.

Askeri cunta yönetiminde cumhuriyet (1973–1974)[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Haziran 1973'te cunta yönetimi monarşiyi kaldırarak cumhuriyet ilan etti. Monarşinin kaldırılması 29 Temmuz 1973'te yapılan referandumla kabul edildi.

Cumhurbaşkanı resim Yaşamı Görev süresi Yorumlar
Yorgo Papadopulos 1919-1999 1 Haziran 1973-25 Kasım 1973
Fedon Gizikis 1917-1999 25 Kasım 1973-17 Aralık 1974

Üçüncü Yunan Cumhuriyeti (1974'ten beri)[değiştir | kaynağı değiştir]

1974 yılında, Askeri cunta devrildi ve demokrasi yeniden inşa edildi. 8 Aralık 1974'te yapılan referandumla monarşi kaldırıldı ve bugünkü parlamenter cumhuriyet ilan edildi.

Başkan Resim Yaşamı Görev süresi Yorumlar
Mihail Stasinopulos
(Yeni Demokrasi)
80px 1903-2002 18 Aralık 1974-19 Haziran 1975 Geçici Başkan
Konstantin Çaços
(Yeni Demokrasi)
80px 1899-1987 19 Haziran 1975-15 Mayıs 1980
Konstantin Karamanlis
(Yeni Demokrasi)
Karamanlis-konstantinos2.jpg 1907-1998 15 Mayıs 1980-10 Mart 1985 1nci dönem.
Yannis Alevras
(PASOK)
80px 1912-1995 10 Mart 1985-30 Mart 1985 Parlamento Başkanı olarak Cumhurbaşkanlığına vekalet etti.
Hristos Sarcetakis 80px 1929- 30 Mart 1985-4 Mayıs 1990
Konstantin Karamanlis
(Yeni Demokrasi)
Karamanlis-konstantinos2.jpg 1907-1998 4 Mayıs 1990-10 Mart 1995 2nci dönem.
Konstantinos Stefanopulos Kostantinos Stefanopoulos.png 1926- 10 Mart 1995-12 Mart 2005
Karolos Papulyas
(PASOK)
Karolos Papoulias.jpg 1929- 12 Mart 2005-

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Greek: Κυβερνήτης.
  2. ^ Resmi unvan Yunan Kralı " ydı , Yunanca: Βασιλεύς της Ελλάδος.
  3. ^ Hükümdarlık konseyi Josef Ludwig von Armansperg, Karl von Abel ve Georg Ludwig von Maurer'i kapsıyordu.
  4. ^ a b Resmi unvanı Hellen Kralı ydı", Yunanca: Βασιλεύς των Ελλήνων.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]