Yunanistan'daki ulusal parklar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Yunanistan oldukça parçalı ve engebeli bir arazisi olan, zengin bir biyoçeşitlilik içeren ve çok çeşitli ekosistemlere ev sahipliği yapan bir ülkedir. Oldukça geniş olan sahil şeridinin yüzde 5'i ekolojik hassasiyeti olan sulak alanlardan oluşur. Halkın üçte ikisi sahile 2 km.den daha yakın bir bölgede oturur ve yerleşim bölgelerinin büyük bir kısmı sahillerdedir. Turizm altyapısı Yunan adaları ve anakaraya dağılmış biçimdedir.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Yunanistanın iklimi üç sınıfa ayrılır. Akdeniz iklimi yumuşak ve nemli kışlar ile sıcak ve kuru yazlardan oluşur. Atina, Kiklad Adaları ve Girit'te kışın arada bir kar yağmasına karşın, sıcaklıklar nadiren aşırı derecede düşer. Batı Yunanistan'da (Epir, Tesalya, Batı Makedonya ve Mora Yarımadasının iç kısımları) ise bir dağ iklimi hüküm sürer. Orta ve Güney Makedonya ile Trakya'da ise soğuk ve nemli kışları ve sıcak, kuru yazları olan ılıman kuşak iklimleri hüküm sürer.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Zengin florası ve faunası ile bu kadar çok biyoçeşitliliğe sahip olan bir bölgede ulusal parklar oluşturma ihtiyacı daha 1937'de Yannis Metaksas'ın hükümeti döneminde ulusal parklar ile ilgili kanunların yapılmasını gündeme getirdi. 1938'de oluşturulan ilk ulusal park olan Olimpos Dağı Ulusal Parkını Parnassos Ulusal Parkı izledi.

Şu anda Yunanistan'daki ulusal park sayısı 10'a ulaşmıştır.

Adı Kuruluşu Alan
(hektar)
Harita Resim
Ainos National Park 1962 2.862
is located in Yunanistan
Mount Ainos in Kefalonia Greece.jpg
Alonnisos Marine Park 1992 208.713
is located in Yunanistan
Alonisos-cave-0a.jpg
Oeta National Park 1966 7.210
is located in Yunanistan
Oiti05.jpg
Olympus Ulusal Parkı 1938 3.988
is located in Yunanistan
Mount Olympus.jpg
Parnassos National Park 1938 3.513
is located in Yunanistan
Parnassos1.jpg
Parnitha Ulusal Parkı 1961 3.812
is located in Yunanistan
Tatoi King's Forest.jpg
Pindus Ulusal Parkı 1966 6.927
is located in Yunanistan
Mountains to the North.jpg
Prespa Ulusal Parkı 1974 19.470
is located in Yunanistan
St.Ahil from Langi.JPG
Samaria Ulusal Parkı 1962 4.850
is located in Yunanistan
Samaria Gorge 18.jpg
Sounio National Park 1974 3.500
is located in Yunanistan
Off the Cape Sounion.jpg
Vikos–Aoös National Park 1973 12.600
is located in Yunanistan
120 2821-Aoos-Onno-Zweers.jpg
Zakynthos National Marine Park 1999 13.500
is located in Yunanistan
Marathonisi.jpg

Düzenleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Her ulusal park bir merkez bir de çevre bölgeden oluşur. Yunanistan yasalarına göre merkez bölümün alanı, deniz bölgelerindeli ulusal parklar dışında 15.000.000 metrekareden küçük olamaz. Çevre bölgesinin de merkez bölgesinden büyük, en azından ona eşit olması gerekir.

Ulusal parkların merkez bölgesinde sadece bilimsel araştırmalara ve hafif eğlence tarzı etkinliklere izin verilir. Hayvanat bahçesi ve balık çiftliği oluşturmak, yol ve karakol inşa etmek, kamping ve trekking ile ağaç kesimi ve mera işletmeye ise ancak çevre bölgelerde izin verilir.