Yozgat Çamlığı Millî Parkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yozgat Çamlığı sayfasından yönlendirildi)
Yozgat Çamlığı Millî Parkı
Harita
TürMillî Park
KonumYozgat
Koordinatlar39.80590 K ; 34.81524 D
Yüzölçümü517 hektar
Açılış5 Şubat 1958
DurumFaaliyette
Resmî siteYozgat Çamlığı Millî Parkı

Yozgat Çamlığı Millî Parkı, İç Anadolu Bölgesi'nde insan etkisi ile meydana gelen step içerisinde yer alan sayılı kalıntı ormanlardan biridir. Türkiye'nin ilk millî parkı olma özelliğine sahip olan parkın ortalama yüksekliği 1350 metredir. Sahadaki arazinin morfolojik özelliklerini tepeler, sırtlar ve vadilerde parçalanmış dalgalı düzlükler meydana getirmektedir.

1958 yılında 267 hektar alanı kaplayacak şekilde millî park ilan edilen alanın sınırları 2022 yılında yeniden belirlenmiş ve 517 hektar alanı kaplayacak şekilde genişletilmiştir.[1][2]

Yozgat şehir merkezi bölgesinin 2 kilometre güneyinde yer alan Çamlık Millî Parkı, güzel bir dinlenme ve eğlenme yeridir. İçerisinde bulunan çam çeşidinin bir benzerinin sadece Kafkaslar'da olduğu bilim adamlarınca tespit edilmiştir. Yozgat'a 2 kilometrelik bir asfalt yolla bağlanır. İçerisinde 3 yıldızlı bir otel mevcuttur. Ayrıca İl Özel İdaresi'nce yaptırılan gazino ve restoran, kamp yerleri, çocuk oyun parkı, temiz havası ve bitki örtüsüyle görülmeye değer bir yerdir. Ayrıca Çamlık Milli Parkında hayırseverler tarafından Erbiz Çş. isimli soğuk su çeşmesi yaptırılmış olup suyu içilebilir durumdadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yozgat Şehrine Üç Kilometre Mesafede Bulunan Ve İlişik Krokide Hudutları Gösterilen Yozgat Çamlığı Namı Diğer Soğuk Oluk Mevkiinin «Millî Park» Olarak Ayrılması". T.C. Resmî Gazete (9853). Ankara: Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. 8 Mart 1958. s. 13. 
  2. ^ "Yozgat Çamlığı Milli Parkının Sınırlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Karar". T.C. Resmî Gazete (31859). Ankara: Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü. 7 Haziran 2022. s. 17. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]