Yolanda Saldívar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yolanda Saldívar
Doğum19 Eylül 1960 (63 yaşında)
San Antonio, Teksas, ABD
Suçlama(lar)Birinci dereceden cinayet
MahkûmiyetBirinci dereceden cinayet
Ceza30 yıl içinde (2025) şartlı tahliye olasılığı ile ömür boyu hapis
Mahkûmiyet durumuCurrently serving out her life sentence in Gatesville, Texas

Yolanda Saldívar (d. 19 Eylül 1960), 31 Mart 1995'te Teksas'ın Corpus Christi şehrindeki Days Inn otelinde, Tejano şarkıcısı Selena'yı öldürmekten 1995'te hüküm giymiş Meksikalı Amerikalı kadın mahkum.[1]

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

San Antonio, Teksas'ta doğan Saldívar, Frank ve Juanita Saldívar'ın sekiz çocuğundan en küçüğüydü. Ebeveynleri Meksika'dan ABD'ye göç etmiştir. Kilolu olduğu için çocukken okulda çok kez zorbalıkla yüz yüze kaldı. Saldivar nadiren arkadaş edindi ve kendini sosyal etkinliklerden soyutladı. Babası Frank West End'de Jacala isimli bir Meksika restoranında baş garsondu.

Edgewood School semtinde üç farklı liseye gitti. İlk olarak Saldívar Kennedy Lisesine gitti, sonra Holmes'a, ardından da Jay Lisesine geçti ve 1979'da McCollum Lisesinden mezun oldu. McCollum'dayken Saldívar, ROTC'nun küçükler kısmına üye oldu. Saldívar'ı hatırlayan birkaç sınıf arkadaşları arasında, 1978'de mezun olan Ram Herrera ve 1980'de mezun olan Emilio Navaria bulunmaktadır. Saldívar 1985'te Teksas Üniversitesine kabul edildi, daha sonra Palo Alto College'a geçti. 1990'da Texas A&M International Üniversitesinde hemşirelik bölümünden mezun oldu. Bu sıralarda kilo verme sıkıntısı oluştu. Ayrıca Medical Center Hastanesinde mezun bir hemşire olarak çalışmaya başladı. Mart 1990'da Teksas Hemşire Denetleme Kurulundan kayıtlı hemşire olarak lisans aldı ve bir yılda 60.000 dolar kazandı. Saldívar biri yeğeni olan üç çocuğu evlat edindikten sonra yarı zamanlı çalıştı.

Saldívar'ın işvereni, dermatoloji uzmanı Dr. Faustino Gomez, 1983 yılından beri Saldívar'ın kendisini soyduğunu söyleyerek ona 9,200 dolarlık dava açtı. Sonunda dava mahkeme dışında anlaşıldı.[kaynak belirtilmeli] İki ay içinde Saldívar yeniden mahkemedeydi; Teksas Garantili Öğrenci Kredi Kurumu bir öğrencinin 7.363 dolarlık kredisini geri ödeyemediği için Saldívar'a, Austin'de Travis ilçesi mahkeme kararı çıkarttı.[kaynak belirtilmeli] Bu sırada Saldívar had işini değiştirmişti ve St. Luke's Lutheran Hastanesinde çalışıyordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Trial of Selena's accused murderer begins Monday. 25 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. CNN, 9 Ekim 1995