Yerapetra

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yerapetre sayfasından yönlendirildi)
Yerapetra
Ιεράπετρα
Yunanistan üzerinde Yerapetra
Yerapetra
Yerapetra
ÜlkeYunanistan Yunanistan
BölgeGirit
Bölgesel BirimLaşit
İdare
 • Belediye BaşkanıTheodosios Kalantzakis
Yüzölçümü
 • Toplam554 km²
Nüfus
 (2011)
 • Toplam27,602
 • Yoğunluk50/km²
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)
Posta kodu
72x xx
Alan kodu284x0
Plaka koduAN
Resmî site
www.ierapetra.gr
Chrissi adası

Yerepetre (YunancaΙεράπετρα Yerapetra "Kutsal Taş"; antik ismi: Ἱεράπυτνα Hierapytna[1]) Girit'in güney sahilinin ve aynı zamanda da bağlı bulunduğu, Girit'in 4 idari bölümünden biri olan Laşit (Lassithi) ilinin (nomos) (il merkezi Ayanikola) en büyük yerleşim merkezi (2001 nüfusu 23800).

Kasaba iki ayrı bölümden oluşmaktadır: "Kato Mera" (Osmanlı Devleti dönemi mahallesi) ve "Pano Mera". Karşısında, 9 mil mesafede, ıssız, ancak büyükçe (5 km. uzunluğunda ve 1 km. genişliğinde) "Eşek Adası" ("Gaidhouronisi"; günümüzde ismi turizme hitaben Krissi - "Altın Ada" olarak değiştirilmiştir) bulunmaktadır ve ada günümüzde bir doğal sit alanıdır. Yerapetre, kumsalları, tarihi, kültürel ve doğal dokusu ve sakinliği gibi turistik argümanlarıyla giderek daha geniş bir turist kitlesi tarafından keşfedilen ve bu bağlamda gelişmekte olan bir merkezdir. Bir diğer önemli gelir kaynağı da seracılıktır.

Rivayete göre, Temmuz 1798'de Mısır seferine giden Napolyon Bonapart donanmasının küçük bir kısmıyla Yerapetre'da mola vermiş ve burada bir ailenin yanında bir gece kalmıştır. Bu ev hala ayaktadır ve "Napolyon Evi" olarak ziyaretçilere açıktır. Ayrıca, Zorba filminin meşhur final sahnesindeki Anthony Quinn'in sirtaki dansı Yerapetre plajında çekilmiştir. Limandaki kale, Kato Mera mahallesindeki eski Osmanlı evleri, bugün konservatuvar olarak kullanılan cami, bugün müze olarak kullanılan Türk Mektebi varlığını sürdürmektedir. Kıbrıs hesaba katılmazsa, Yerapetre Avrupa'nın en güneyinde bulunan kasabadır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hierapytna pytna - My library - Google Books. Books.google.com. 12 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]