Yeniden Birleşme Sarayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sarayın ön tarafı

Yeniden Birleşme Sarayı (Vietnamca: Dinh Thống Nhất), eski adıyla Bağımsızlık Sarayı, Vietnam'ın Ho Şi Min Kenti'nde dört katlı bir saray. Eski Norodom Sarayı'nın yerine inşa edilmiştir. Mimar Ngo Viet Thu tarafından tasarlanmıştı ve Vietnam Savaşı süresince Güney Vietnam başkanlarının ikâmetgâhıydı. 30 Nisan 1975 tarihinde, Saygon'un düşüşü sırasında bir Kuzey Vietnam tankının kapısından girmesiyle Vietnam Savaşı'nın bittiği yer oldu.

Sarayın bulunduğu yere inşa edilen ilk saray, Fransız kolonisi döneminde inşa edilmiş olan Norodom Sarayı idi. 1955'te iktidara gelen Ngo Dinh Diem, sarayı "Bağımsızlık Sarayı" olarak adlandırdı. 27 Şubat 1962 tarihinde meydana gelen 1962 Güney Vietnam Bağımsızlık Sarayı bombalı saldırısında ağır hasar gören saray, yıkılarak yeniden yapıldı ve 31 Ekim 1966 tarihinde yeniden açıldı. Vietnam Savaşı'nı Kuzey Vietnam'ın kazanmasının ardından "Yeniden Birleşme Sarayı" adı verildi.

1975 yılına kadar süren çatışmalardan sonra Kuzey Vietnam tankları Saygon’a girdiler ve eski rejimin tüm ileri gelenlerini kamplarda siyasal eğitime aldılar. 1976 yılında da Kuzey ve Güney Vietnam birleşip bugünkü Vietnam’ı oluşturdular.