Yeni Rakı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yeni Rakı, Mey|Diageo tarafından üretimi ve satışı yapılan rakı markasıdır. Yeni Rakı grubu; Yeni Rakı, Yeni Rakı Yeni Seri, Yeni Rakı Âlâ, Yeni Rakı Ustaların Karışımı, Yeni Rakı Uzun Demleme ve Yeni Rakı Giz olmak üzere yedi alt markadan oluşmaktadır. Yeni Rakı markasının bilinen en eski kullanımı 1937 yılına aittir. Yeni Rakı, günümüzde Manisa/Alaşehir ve Nevşehir illerindeki içki fabrikalarında üretilmektedir.

İçim[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Rakı

Yeni Rakı’nin 8-10 °C aralığında, sek ya da soğuk su ekleyerek içilmesi tavsiye edilir. Aperitif olarak da tüketilebileceği gibi her türlü atıştırmalık, meze ve yemek ile iyi gider.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Rakı, bilinen en eski kullanımı olan 1937 yılından 2004 yılına kadar Tekel tarafından üretilmekteydi. 2004 yılında, Tekel'in alkollü içki bölümünün özelleştirilmesi ve Mey İçki San. ve Tic. A.Ş.'nin kurulmasıyla üretim el değiştirmiş oldu. Yeni Rakı ve alt markaları, Türkiye’de ve 20’den fazla ülkede Mey alkollü İçkiler San. ve Tic. A.Ş. adına tescilli markalardır.

Üretim[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Rakı’nin üretiminde kullanılan ana ham maddeler yaş veya kuru üzümden üretilen suma, şeker pancarı melasından elde edilmiş alkol ve anason tohumudur. Yeni Rakı, Anadolu’nun özenle seçilmiş üzüm ve anasonlarından üretilmiştir.

Yeni Rakı'nin hacmen alkol miktarı %45’tir. Bu alkolün en az %65’i üzüm kökenli sumadan elde edilmektedir.

Seriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Rakı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilinen en eski üretim tarihi olan 1937'den beri orijinal Yeni Rakı’dır. 2004 yılında üretici Tekel'in Mey İçki Sanayi ve Tic. A.Ş. satılmasının ardından şişe tasarımını değiştirmiş, ortada incelen ve yumuşak hatlı yeni şişesine geçmiştir. Halihazırda, Türkiye'de en çok tüketilen distile alkollü içki olma özelliğini korur. Almanya’dan Avustralya’ya, ABD’den Japonya’ya kadar 30’dan fazla ülkeye ihracat yaparken en büyük pazarlar arasında: Almanya, K.K.T.C., İngiltere, Hollanda, Avusturya, ABD, Irak, Fransa ve Bulgaristan yer alır.

Yeni Rakı; 20cl, 35cl, 50cl, 70cl, 100cl ve 150cl şişelerde sunulmaktadır.

Yeni Rakı tadım notları: Rakı duyusal çemberinde en geniş alana dokunan rakıdır. Dolayısıyla çok geniş yelpazeden lezzetlerle uyumludur. Sumadan gelen kuru üzüm ve yaş üzüm aromalarının yanında, anason tohumundan gelen tatlımsı, reçinemsi, baharatımsı bazı aromaları da içerir. Dengeli ve kalıcı duyusal özelliklerdedir. Rakı kategorisini tanımlayan duyusal özelliklerde olan bir rakıdır.

Yeni Rakı Yeni Seri[değiştir | kaynağı değiştir]

2008 yılında piyasaya sürülen Yeni Rakı Yeni Seri, yalnızca ilk hasat anasonlarından üretilen bir rakıdır. Yeni Rakı Yeni Seri; şişesi, rengi ve grafik öğeleri ile klasik Yeni Rakı şişesinden ayrışmaktadır.

Yeni Rakı Yeni Seri; 20cl, 35cl, 50cl, 70cl ve 100 cl şişelerde sunulmaktadır.

Yeni Rakı Yeni Seri tadım notları:  İlk hasat anason tohumlarından gelen taze anason, çiçeksi, mentol, ferah, reçine ve çam duyusal tanımlayıcılarının yanında üzümden gelen kuru üzüm ile yaş üzüm aromalarını da içeren dengeli ve kalıcı duyusal özelliklerde olan bir rakıdır.

Yeni Rakı Âlâ[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanıtımı, 2011 yılında gerçekleştirilen Yeni Rakı ailesinin seçkin üyesidir. Şişesi, adından aldığı renk kodları ile klasik Yeni Rakı’dan ilk bakışta ayrışır.

Türkiye'de ilk %100 kuru üzüm sumasından 3 kez distile edilerek üretilen ve meşe fıçılarda dinlendirilen Yeni Rakı Âlâ, %47'lik alkol oranına sahiptir.

Yeni Rakı Âlâ; 20cl, 35cl ve 70 cl şişelerde sunulmaktadır.

Yeni Rakı Âlâ tadım notları: Sumadan gelen kuru üzüm, karamel, kuru meyve karakterleriyle anason tohumlarından gelen baharatımsı (meyan kökü, karabiber, karanfil vb.), tatlımsı (damla sakızı vb.), çiçeksi ve reçinemsi aromaları içeren yumuşak, dolgun, kalıcı özelliklerde bir rakıdır. Su ilavesi sonrası kar beyazı renkte olur ve anasonu yoğundur.

Yeni Rakı Ustaların Karışımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Rakı ailesine 2016 yılında katılmıştır. Yeni Rakı ailesindeki diğer varyantların en karakteristik özelliklerini bir arada bulundurması ile öne çıkmaktadır. Yeni Rakı, Yeni Rakı Yeni Seri ve Yeni Rakı Ala’nın karıştırılmasıyla üretilmiştir. Özellikle çeşitli tatların bulunduğu farklı masalarda tüketilebilir. Hacmen %45.5 alkol oranına sahiptir.

Yeni Rakı Ustaların Karışımı, 35cl ve 70cl şişelerde sunulmaktadır.

Yeni Rakı Ustaların Karışımı tadım notları: Yeni Rakı, Yeni Rakı Yeni Seri ve Yeni Rakı Âlâ duyusal özelliklerinin harmanını içeren, dengeli bir rakıdır.

Yeni Rakı Uzun Demleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilgi, ustalık ve sabır isteyen üretim süreçlerinden geçen ürünleri tanımlamak için kullanılan ‘’kraft’’ anlayışı, ilk kez Yeni Rakı ile rakı kategorisinde hayat bulur. Yeni Rakı Uzun Demleme’nin özünde özen, sadelik ve bunların birleşiminden gelen uyum vardır.

Damla damla, dinlendire dinlendire, uzun uzun demleyerek, bakır imbiklerin özgün karakteriyle %100 yaş üzüm ve özenle seçilen anason tohumlarını damıtarak rakı hiç olmadığı kadar saflaştırılır ve distilasyon işlemi 48 saatten 72 saate uzatılarak 5 kez distile edilir. Böylelikle, rakının en saf haline ulaşılır. 12 günü aşan üretim süresiyle Yeni Rakı Uzun Demleme, Yeni Rakı’nın en saf hali, yumuşak içimiyle Türkiye’nin ilk kraft rakısıdır.

Yeni Rakı Uzun Demleme; 20cl, 35cl, 50cl, 70cl ve 100cl şişelerde sunulmaktadır.

Yeni Rakı Uzun Demleme tadım notları: Sumadan gelen yaş üzüm, tropik meyve, narenciye vb. karakterleri içeren ve anason tohumundan gelen çam, reçine, gibi aromalarla ferah özellikleri taşıyan; yumuşak ve dengeli ağız hissine sahip bir rakıdır.

Yeni Rakı Giz[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye’nin sınırlı sayıda üretilen ikinci kraft rakısı Yeni Rakı Giz, viski ‘’fıçı sertliği’’ yönteminden alınan ilhamla üretilir. İmbikten çıkana yakın %68 alkol derecesine sahiptir. Yeni Rakı ailesinin en yeni üyesidir. Yeni Rakı Giz, birden fazla meşe fıçıda dinlendirilerek elde edilen aromatik bir tat yapısına sahiptir.

Yeni Rakı Giz, 50 cl şişelerde sunulmaktadır.

Yeni Rakı Giz tadım notları: Kuru üzüm sumasından gelen kuru meyve karakterinin yanında farklı tip meşe fıçılardan gelen çeşitli meşe, vanilya, çiçeksi ve tatlı baharat aromaları içeriyor. Anason tohumundan gelen tatlı baharat, ferahlık ve damla sakızı özellikleri bulunur. Yumuşaklık, kalıcılık özelliklere ve dolgun bir karaktere sahiptir. Sarımsı, kahverengimsi renge sahip zengin aromatik karakterde bir rakıdır.

Koleksiyon Serileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Rakı Beykoz[değiştir | kaynağı değiştir]

2010 İstanbul Kültür Başkenti etkinlikleri sırasında özel olarak üretilmiş, adını ilk rakıya ve rakı kültüründe önemli bir yere sahip olan Paşabahçe fabrikasına ev sahipliği yapan İstanbul'un Beykoz semtinden alır.

Rakı Duyusal Aroma Çemberi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rakının duyusal özellik ve karakteristiklerinin tanımlanmış, kategorize edilmiş halidir. Bu çember duyusal değerlendirme yapacak kişileri bilgilendiren bir sözlüktür. Aşağıda tanımlayıcılar bölümünde tarifleri detaylandırılmış unsurlarla birlikte değerlendirmek, rakı duyusal analizini tamamlayacaktır.

Duyusal Aroma Çemberi Nedir?[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçmiş ve yeniyi harmanlayarak geleceğe önemli yatırımlar yapan Mey|Diageo’nun Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümü iş birliğiyle gerçekleştirdiği ve rakının aroma-tat çemberini tanımladığı bilimsel çalışma, dünyanın önde gelen hakemli gıda bilimi dergisi Foods MDPI’da yayımlandı.

Duyusal Çember: Alkollü içki sektöründe viski ve şarap, gıda sektöründe kahve ve çikolata gibi gastronomik derinliği olan ürünler için yapılan duyusal çember araştırması, Mey|Diageo ve Çukurova Üniversitesi iş birliğiyle dünyada rakı için ilk kez yapılmış oldu. Bu çalışmaya ilişkin makalenin Foods’da yayımlanmasıyla rakının duyusal çemberi uluslararası literatüre girdi ve bilimsel olarak tescil edildi.[1]

Nasıl Hazırlandı?[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Çalışma kapsamında, iki yıl boyunca Türkiye’de piyasada bulunan tüm üreticilere ait önemli markalar, 3 binden fazla tadımla tekrarlı duyusal analizlere alındı. Bir ürünü diğerlerinden ayıran aroma, görünüş, tat, lezzet, tekstür, ağız hissi, tadım sonrası his gibi özellikleri kalitatif yönden değerlendirildi ve algılanan ürün özellikleri, kantitatif verilere dönüştürüldü. Tüm bu analizler sonucu rakının aromatik dünyası ve duyusal çemberi tanımlandı.
  • Ürünlerin duyusal değerlendirmesinde, eğitimli analistler tarafından duyusal tanımlayıcıların belirlenmesinde kullanılan en gelişmiş yöntem olarak kabul edilen “Tanımlayıcı Duyusal Analiz Metodu” kullanılarak üç ilde, 16 uzman duyusal analistin katılımıyla yürütülen çalışma; Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, Dr. Öğr. Üyesi Merve Darıcı ve Mey|Diageo Kıdemli Kalite, Teknik ve İnovasyon Müdürü Duygu Beypınar ile Kalite, Teknik ve İnovasyon Müdürü Koray Özcan tarafından 2020 Mayıs ayında, Sensory Lexicon and Major Volatiles of Rakı Using Descriptive Analysis and GC-FID/MS başlıklı bilimsel bir makale hâline getirildi.
  • Bu makale, açık erişimli dergilerin yayıncısı konumundaki MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute) tarafından çevrim içi olarak yayımlanan ve gıda bilimi konusunda saygın bir yeri olan uluslararası, bilimsel, hakemli yayın Foods dergisinde yayımlandı.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Rakı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • San Francisco Spirits Competition 2018 Silver
  • World Spirits Award 2018 Gold
  • Berlin International Spirits Competition 2020 Silver & 'Rakı of The Year'
  • San Francisco Spirits Competition 2020 Double Gold
  • World Spirits Award 2021 Silver
  • London Spirits Competition 2021 Silver

Yeni Rakı Âlâ[değiştir | kaynağı değiştir]

  • World Spirits Award 2015 Gold
  • San Francisco Spirits Competition 2018 Silver
  • San Francisco Spirits Competition 2021 Silver
  • London Spirits Competition 2021 Silver

Yeni Rakı Ustaların Karışımı[değiştir | kaynağı değiştir]

  • San Francisco Spirits Competition 2018 Silver
  • World Spirits Award 2018 Gold
  • Berlin International Spirits Competition 2020 Gold
  • San Francisco Spirits Competition 2021 Silver

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Darıcı, Merve; Özcan, Koray; Beypınar, Duygu; Cabaroglu, Turgut (Temmuz 2021). "Sensory Lexicon and Major Volatiles of Rakı Using Descriptive Analysis and GC-FID/MS". Foods (İngilizce). 10 (7): 1494. doi:10.3390/foods10071494. ISSN 2304-8158. 2 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]